• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

L’ESPAI TURISME COMPTARÀ AMB UNA NOVA MAQUETA DE LA TÀRRACO ROMANA ADAPTADA PER A PERSONES INVIDENTS

© Mauri Fernández
© Ricard Batalla
© Ricard Batalla
20/02/2018
Font: 
Ajuntament de Tarragona

El Patronat Municipal de Turisme aposta per un turisme accessible i inclusiu que faciliti el coneixement patrimonial de la ciutat a tothom

Aquest matí s’ha presentat la nova maqueta de la Tàrraco romana adaptada per a persones invidents que s’ha instal·lat a l’Espai Turisme. Es tracta d’una peça tallada en fusta que reprodueix el centre històric i on destaquen els edificis romans en 3D amb una textura rugosa que en facilita la interpretació al tacte. La iniciativa està impulsada pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, i amb la presentació d’avui, Tarragona s’afegeix a la llista de ciutats patrimoni que ja compten amb la seva pròpia maqueta tiflològica.

La consellera de Turisme, Inma Rodríguez, ha explicat que “estem intensificant els nostres esforços no tan sols per donar a conèixer tot el potencial que té la nostra ciutat, sinó que apostem per trencar barreres i volem apropar aquest patrimoni a les persones amb diversitat funcional” i ha afegit que “caminar cap a una gestió turística que no tan sols fomenti el desenvolupament local, la competitivitat i la sostenibilitat, sinó la inclusió de totes les persones, siguin quines siguin les seves capacitats és cada cop més prioritari en les administracions i organismes de gestió turística.”

La maqueta tiflològica representa un espai patrimonial a escala 1-600 delimitat pel passeig arqueològic i inclou també l’amfiteatre. La creació ha anat a càrrec de l’empresa Publyarte i l’artesà que ha realitzat la construcció i el detall és Blas Garreta.  La nova maqueta presenta una mida que les persones invidents poden abastar amb una o les dues mans, per això, les mides són 132,50 cm de llarg, 92,50 cm d’ample i una alçada de 88 cm i permet accedir de forma fàcil també amb cadires de rodes. Els edificis romans tallats són l’Amfiteatre, el Circ romà, el Fòrum provincial i les Muralles. S’han destacat altres edificis amb forma i dimensions reals, però sense el detall, atès que no són elements romans com és el cas de l’Ajuntament i la Catedral. La resta de la ciutat, s’ha fet amb volum sense detalls, molt llis al tacte, i sempre tenint present les necessitats del públic al qual està dirigida.  També, en atenció a les persones amb visió reduïda s’han presentat diferents colors: les zones romanes amb fusta sapelli (molt fosca), les altres zones a destacar amb fusta de freixe tenyida de color nogal i la resta de la ciutat tenyida de color natural.

S’ha col·locat una placa informativa amb una llista de tots els elements amb un tipus de lletra de mida gran i Braille superposat. Els elements destacats són: Muralles romanes, Catedral, Fòrum Provincial, Museu Nacional Arqueològic, Pretori, Circ romà, Ajuntament i Amfiteatre romà.

Patrimoni i turisme per a tothom

La maqueta s’afegeix a altres iniciatives impulsades pel Patronat Municipal de Turisme i la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament encaminades a fer més accessible la ciutat i els seus monuments. Amb el suport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Tarragona compta amb l’app “Tarragona accessible” dirigida a les persones amb discapacitat auditiva o visual i que ofereix quatre rutes temàtiques pels punts d’interès de la ciutat que també són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta iniciativa s’emmarca dins el projecte Ápsside i és fruit del conveni subscrit pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat amb la Fundació Orange i GVAM. Les rutes també tenen la seva versió a la web del grup www.ciudadespatrimonio.org/accesibilidad i estan incloses al llistat de destinacions accessible de la web de Turisme de Catalunya www.turismeperatothom.catalunya.com.

També s’han realitzat actuacions al Circ i el Pretori per eliminar barreres arquitectòniques, creant rampes i ampliant els passadissos d’accés. Així com les obres de millora realitzades als carrers Enrajolat i Trinquet Vell han creat zones de vianants accessibles i les que estan en la seva recta final al voltant dels carrers Salines i Sant Domènec i la plaça Sedassos convertiran la zona també en un espai adaptat.

randomness