• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

Calendari de festes i d'activitats culturals i esportives 2019

Tarragona és una ciutat de llum i color. El clima i el caràcter mediterrani, l’ambient acollidor dels carrers i l’hospitalitat de la gent la converteixen en un gran espai lúdic, festiu i cultural a l’aire lliure. Tarragona és sinònim de festa i la festa es viu al carrer. El calendari festiu de la ciutat engloba tot l’any, donat el gran ventall configurat per les festes tradicionals tant locals com del conjunt de Catalunya.

Descarregueu l'arxiu PDF

© Pep Escoda
5 de gener

Els tres Reis d’Orient arriben amb vaixell a la ciutat, després d’un llarg viatge per complir les il·lusions de petits i grans. Els nens esperen amb impaciència els Reis que arriben a l’Escala Reial per recórrer la ciutat acompanyats dels patges i carrosses.

27 de gener

Sentir-se olímpic per un dia a l’Anella Mediterrània de Tarragona és possible.

Participeu en l’SB Hotels Marató Tarragona, plenament consolidada en el calendari esportiu de Tarragona i tot un referent en el calendari nacional de competicions atlètiques.

Propera edició: 2 de febrer de 2020. Celebració dels 10 anys de l’SB Hotels Marató Tarragona.

© Alba Rodriguez
De l'1 al 22 de febrer

El mes de febrer porta a la ciutat un cicle musical amb el flamenc com a protagonista. Figures destacades i artistes locals amb reconeixement internacional són cap de cartell d’un cicle que inclou espectacles, concerts, tallers i exposicions.

© AQ
De l'1 al 28 de febrer

Els restaurants de la Part Alta (casc antic) ofereixen menús per a totes les butxaques.

© Tarragona turisme
Del 22 de febrer al 5 de març

Durant una setmana els carrers s’omplen de colors i música per celebrar la gran festa del rei de la disbauxa. El punt fort és la gran rua del dissabte: la rua de l’Artesania, sense perdre’s els concerts i la degustació de la típica botifarra d’ou. A destacar també la Disfressa d'Or, la Rua de Lluïment, el judici del Carnestoltes i la crema de la bóta

© Manel R. Granell
17 de març

En aquesta festa, celebrada en moltes poblacions d’arreu de Catalunya, s’apleguen un gran nombre de genets, carros i cavalls per recórrer els carrers del centre de la ciutat i rebre la benedicció de Sant Antoni, patró dels animals.

© Pep Escoda
Del 14 al 22 d'abril

Una de les manifestacions més solemnes de la ciutat de Tarragona és la Setmana Santa, que té com a protagonista la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant.
La primera prova documentada de la celebració d’aquesta processó pels carrers de la Part Alta (casc antic) és de l’any 1550.
Actualment, més de 4.000 persones s’agrupen en 12 gremis, confraries i congregacions portants de 20 misteris en aquesta processó. Els passos van precedits pels armats que trenquen el silenci amb el so dels seus timbals.

© Manel R. Granell
23 d´abril

És en aquest dia en el que es rememora la gesta de Sant Jordi, patró dels catalans. És costum que les parelles intercanviïn la rosa i el llibre. Es pot veure també una actuació castellera de les quatre colles de la ciutat.

© Pep Escoda
Del 25 al 30 d'abril

Únic certamen de l’Estat dedicat al dixieland, origen del jazz, estil nascut a Nova Orleans com a música popular a finals del s. XIX. Aplega anualment més d’una cinquantena de concerts i activitats en diversos espais com teatres, cafès, restaurants i també a l’aire lliure. 

© Manel Antolí (RV Edipress)
Del 3 al 19 de maig

Jornades gastronòmiques que formen part de Tàrraco Viva, les jornades internacionals de divulgació històrica romana. Un seguit de restaurants de la ciutat hi participen, recuperant receptes de l’època romana.

© Pep Escoda
Del 5 al 19 de maig

Tarragona viatja en el temps fins a una etapa de gran esplendor de la ciutat: l’època romana. En aquestes jornades internacionals de divulgació històrica, destinades a difondre la cultura romana amb el màxim rigor científic, el visitant viu la Tàrraco romana a través de recreacions històriques com la lluita de gladiadors, teatre romà, música i dansa així com representacions d’actes de la vida quotidiana.

© Patronat Municipal d’Esports de Tarragona
12 de maig

Una jornada per gaudir de la bicicleta amb activitats per a totes les edats.

© Manel  R. Granell
Del 31 de maig al 2 de juny

El primer cap de setmana de juny la ciutat acull el Minipop, el festival de música i cultura contemporània de referència  per a tota la família.  Tres dies plens de concerts, tallers creatius, cinema, teatre i jocs a l’escenari més bonic de Catalunya, amb vistes al mar i a l’amfiteatre romà. Posa’t la polsera i descobreix Tarragona des de la seva vessant més contemporània. L’entrada inclou visites i activitats als monuments històrics i descomptes especials en allotjament i restauració.

© Manel R. Granell
Del 14 al 16 de juny

Aquesta fira compta amb la participació de cellers i cooperatives de la DO Tarragona procedents de les quatre comarques del territori. Una oportunitat per degustar i conèixer els seus vins.

© Manel R. Granell
23 de juny

La coca amb cireres i l’ou com balla configuren les tradicions més arrelades en la celebració d’aquesta festivitat religiosa on també es pot gaudir durant la processó d’alguns dels elements del Seguici Popular, com els gegants i el Magí de les Timbales.

© Manel R. Granell
23 i 24 de juny

La flama del Canigó, tal com mana la tradició, encén les fogueres que ompliran de llum la celebració del solstici d’estiu. Les revetlles, les coques dolces i els coets es sumen a la festa de la nit de les bruixes.

El dia de Sant Joan es pot gaudir d'una actuació castellera.

Del 24 de juny al 26 d'octubre

Tarragona, ciutat de castells ofereix exhibicions castelleres i altres activitats relacionades amb el món casteller.
Una magnífica oportunitat per a viure aquesta tradició amb més de 200 anys d’història i molt present a les festes tradicionals de la nostra zona.

© Manel R. Granell
29 de juny

És la festa major del barri pescador, el Serrallo, una de les festes majors de barri més tradicionals de la ciutat. Com a acte principal hi ha la processó de Sant Pere, quan la imatge del sant recorre els carrers del barri, acompanyada d’elements populars.

© Albert Rué
Del 25 al 29 de juny

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona pretén concentrar en aquesta ciutat les noves dramatúrgies d’autors i directors contemporanis de diferents procedències, ja siguin nacionals o internacionals. Una porta oberta als nous talents que es representa en diferents llengües. El principal tret distintiu és l’ocupació amb noves dramatúrgies d’espais no teatrals, emblemàtics o històrics de la ciutat.

5, 6 i 26 de juliol / 2, 9 i 30 d'agost

Bouquet Festival 2019 (Patrimoni-Música-Vermut i Gastronomia) arriba a la setena edició, un festival que ha esdevingut un imprescindible dins l’agenda cultural de l’estiu tarragoní.

© Manel R. Granell
Del 3 al 6 de juliol

Gastronomia, focs artificials i música en un marc incomparable: el passeig de les Palmeres.

© Pep Escoda
Del 3 al 6 de juliol

El Concurs de Focs Artificials té una llarga tradició (1990) i s’ha convertit en un dels més importats del Mediterrani. La pirotècnia guanyadora s’encarrega dels focs artificials de la festa major (Santa Tecla).

© Patronat Municipal de Turisme de Tarragona
16 de juliol

La processó de la Mare de Déu del Carme és un clar exemple d’un acte de barri mariner amb molta tradició. Pescadors i mariners passegen cerimoniosament la Verge del Carme per les aigües mediterrànies, i l’embarquen al barri del Serrallo.

Del 2 al 31 d'agost

Una proposta emocionant per viatjar al passat romà de Tarragona de la mà de la reconstrucció històrica.

 

 

Del 4 al 29 d'agost, de diumenge a dijous

Gaudeix de l’Amfiteatre romà de nit i descobreix l’antiga Tàrraco.

© Pep Escoda
Del 14 al 19 d´agost

És la festa major del patró de la ciutat en la qual es manifesten elements populars com en Magí de les Timbales, gegants, Gegantons Negritos, nans, bastoners, etc. i que es retroben per acompanyar l’aigua de Sant Magí, element essencial de la festa. Els castells també formen part d’aquesta celebració, juntament amb un ampli ventall d’actes festius i culturals (concerts, teatre,...).

© Manel R. Granell
16 d’agost

És la festa d’un dels carrers més coneguts de la Part Alta (centre històric) i una de les més tradicionals de la ciutat. El canó dóna el tret de sortida a les cercaviles, en què els seus gegants i altres elements populars alegren el barri. Cal destacar que els gegants del Cós del Bou, coneguts com a Gegants Vells, són els més antics de la ciutat (1825) i van ser cedits per l’Ajuntament als veïns del Cós del Bou l’any 1904.

© Manel R. Granell
11 de setembre

Tarragona viu la diada de Catalunya amb les tradicions catalanes per excel·lència: les sardanes i els castells.

© El Perfil Bueno
15 de setembre

La cita esportiva i festiva més tradicional de la nostra ciutat.

© Pep Escoda
Del 13 al 24 de setembre

No hi ha cap època de l’any tan viva i sentida com la festa gran, Santa Tecla. Al 2002 va ser declarada “Festa d’interès turístic” pel Govern de l’Estat i al 2010 “Festa patrimonial d’interès nacional” per la Generalitat de Catalunya. Els origens d’aquesta celebració al carrer es remunten al 1321 quan va arribar, procedent d’Armènia, la relíquia del braç de la Patrona.
Durant més d’una setmana, locals i visitants surten al carrer per envair els espais més emblemàtics de la ciutat on es duen a terme els actes tradicionals, festius, religiosos i gastronòmics.

© Running Solutions
28 i 29 de setembre

Un esdeveniment cicloturista de cap de setmana que té lloc a Tarragona.

© Vilaniu Comunicació
Del 18 al 20 d'octubre

L’entorn de la catedral es converteix en un mercat medieval on es poden adquirir productes artesanals. A més, es pot gaudir dels espectacles de carrer ambientats en aquesta època (joglars, malabars...).

©
Del 18 al 20 d'octubre

La tardor és l’època de les jornades que recorden la Tarragona que va patir el terrible setge a mans de les tropes napoleòniques.

Del 25 d'octubre al 2 de novembre

Tarrorífic és un viatge al món de la mort, del terror i de la por a través de la cultura.

Del 24 d'octubre al 10 de novembre

Dues setmanes de menús especials per degustar plats elaborats amb productes representatius del territori, acompanyats de la cervesa Estrella Damm.

© Manel R. Granell
1 de novembre

Les parades de venda de castanyes torrades omplen els carrers. Els panellets de les pastisseries, l’arribada del vi novell i les flors per als difunts protagonitzen aquesta diada.

Del 5 al 17 de novembre

Menús a restaurants de la ciutat i activitats paral·leles amb el romesco com a protagonista, el plat tarragoní per excel·lència.

© Mag Gerard
Del 8 al 29 de novembre

El món de l'il·lusionisme es dona cita als escenaris de Tarragona per oferir una selecció dels millors espectacles de màgia de l’actualitat.

© Patronat Municipal d’Esports de Tarragona
24 de novembre

Com és tradició des de fa més de 25 anys, l’últim diumenge del mes de novembre se celebra la Mitja Marató + 10k "Ciutat de Tarragona". Uns 2.500 participants omplen diferents carrers de la ciutat, tallats al trànsit rodat, per tal de culminar el seu repte personal.

© Alberich Fotògrafs
Del 29 de novembre a l'1 de desembre

Fira on es poden degustar els diferents olis de la Denominació d’origen protegida de Siurana.

© Jaime Rojas
Del 3 al 8 de desembre

Mostra nacional i internacional de llargmetratges de ficció o documental. Una gran oportunitat per conèixer nous directors o redescobrir directors ja coneguts a través de les seves operas primas.

Gaudiu de pel·lícules d’estrena, nous directors, descobriments, emocions i molt més.

© Montse Riera
Desembre

Des de principis de desembre Tarragona s’il·lumina per celebrar les festes nadalenques, a més anima els seus carrers amb el mercat de Nadal i d’artesania. Es reviuen dues tradicions molt arrelades: el tió i els pessebres que s’exhibeixen en locals de diferents associacions i en parcs de la ciutat. Les festes es completen amb diverses activitats nadalenques: representació dels Pastorets, cantades de nadales, el parc infantil de Nadal, entre d’altres. 

Del 27 de desembre al 4 de gener

El Parc de Nadal de Tarragona acull cada any més de 35 tallers i activitats per fer gaudir als infants i fer-los viure l'esperit nadalenc.

© Pep Escoda
31 de desembre

És una tradició catalana. Un ninot amb tants nassos com dies li resten a l’any (un gran nas) es passeja pels carrers de la ciutat repartint caramels a la canalla.