• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

La ciutat de la història

© Fotografies: Rafael López-Monné • Muntatge fotogràfic: Feeling Comunicació
© Rafael López-Monné
© Rafael López-Monné
© Rafael López-Monné
© Rafael López-Monné

Dedicat a Minerva

Esperava que Minerva els protegís. Per això, amb el punyal, el centurió romà Manius Vibio, va deixar escrita una inscripció en relleu a la torre dedicada a la deessa de la saviesa. Sense saber-ho, acabava de fer la inscripció llatina més antiga de la península. Era etrusc i comandava els soldats que estaven aixecant les muralles de Tàrraco, la que seria la construcció romana més antiga d'Europa fora de la península itàlica. Roma havia desembarcat a Hispània i arribava per quedar‐s’hi.

A Tarragona la Història surt de les pedres, dels llibres i cobra vida. La ciutat ha anat especialitzant-se en activitats de reconstrucció històrica. Arqueòlegs, historiadors, guionistes, narradors i figurants treballen intensament per divulgar i compartir la història de la ciutat i de la nostra civilització clàssica en esdeveniments com el festival TÀRRACO VIVA, al maig, o les jornades dedicades a la guerra napoleònica.

Històries d’octubre

L’inici de la tardor és l’època del final de verema. “Històries d’octubre” ens endinsa en la tradició vinícola de Tarragona i recorda com els cellers que hi havia a la Part Alta, el centre històric de la ciutat, celebraven el final del cicle de la vinya deixant tastar el vi novell amb un embut fet de llauna. Una festa recuperada que se celebra a Tarragona i rep el nom d’Embutada.

Històries de novembre

Des de l’antiguitat fins als nostres dies, el novembre és un mes dedicat al més enllà. Un personatge de Tarragona, el patrimoni de la ciutat i la història cultural europea relacionada amb la visió de la mort al segle XIX són els ingredients d’"Històries de novembre": una història molt tarragonina tan curiosa com poc coneguda. Ens acompanyeu en aquest viatge misteriós?

Històries de desembre

El desembre és el final i inici de tots els cicles, una època marcada per Nadal i les creences antigues al voltant del solstici d’hivern i el canvi d’any. “Històries de desembre” ens explica com els romans celebraven aquestes dates i també ens apropa a altres tradicions cristianes com el cant de la Sibil·la.

Tàrraco Viva

Divulgar la història antiga de manera atractiva i provocar la reflexió sobre el nostre passat. Amb aquesta voluntat va néixer Tàrraco Viva l’any 1999. «Història per a tothom» podria ser el lema d’aquest festival internacional dedicat a la divulgació històrica d’època romana. Tàrraco Viva ha esdevingut un referent tant per les propostes que formula com per la qualitat de qui les ofereix. La vida militar i la vida quotidiana; les legions, el teatre, els gladiadors, la llar, la cuina, l’escriptura, l’enginyeria, la moda… tot es recrea amb un denominador comú: el rigor. Conèixer el passat no és quelcom gratuït, sinó que constitueix la millor manera d’entendre el present i, per tant, de poder escollir el futur. Probablement descobrireu que sou més romans que no us pensàveu. Benvinguts a Tàrraco!

També us pot interessar...

randomness