• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

Gastronomia de Tarragona

La gastronomia de Tarragona és el reflex de la seva personalitat històrica i cultural: com a port de la Mediterrània, una part important de la riquesa ha vingut del mar. Pesca abundant i fresca, obtinguda en el port pesquer tradicional més gran de Catalunya, es conjuga amb la rica agricultura, la qual cosa permet concebre una cuina autòctona amb un sabor especial i un toc de genuïna personalitat.

Els pescadors pesquen el marisc i el Peix Blau de Tarragona reconegut amb la marca Q de qualitat alimentària. El barri de pescadors, anomenat “el Serrallo”, és un dels més típics de la ciutat. Hi podeu trobar diversos restaurants que ofereixen una cuina basada en els productes frescos del mar.

El plat més típic de Tarragona és la cassola de romesco. També hi podeu assaborir la famosa paella marinera, l’arròs negre, el peix a la planxa o fregit, l’arrossejat, el fideus rossejats i tota mena de receptes creatives i d’avantguarda.

Molts d’aquests restaurants es situen a poca distància del mar, cosa que us permet veure el port i submergir-vos en l’ambient típic dels pescadors.

Els nostres restaurants també es proveeixen amb els fruits que es conreen al Camp de Tarragona: avellanes, ametlles, oli i hortalisses, així com carns i ous. De les muntanyes properes ens arriben els bolets, les patates i les castanyes. De més enllà, de la zona de l’Ebre, ens arriben també l’arròs i els cítrics.

Un dels plats típics que se serveix des de gener fins al mes d’abril és la Calçotada, l’origen del qual prové de la veïna ciutat de Valls. El calçot és una ceba tendra i allargada, que es prepara rostint-la sobre una base de sarments i es menja untant-la en una salsa de romesco.

Els vins de la Denominació d’Origen de Tarragona mereixen una atenció especial, sobretot les misteles i els rancis, molt apropiats per acompanyar les postres. In vino veritas, el vi et farà dir la veritat. El cert és que, en honor a aquesta dita, Tarragona se sent afortunada amb els seus vins. Uns vins que, sense tenir pretensions de noblesa, poden estar a les millors taules i fer un bon paper. Els romans ja sabien que les comarques de Tarragona són una zona vinícola molt important, amb uns vins que són la màxima expressió d’una terra banyada pel mar i acaronada pel sol quasi tot l’any.

Al casc antic (Part Alta), molts restaurants estan situats en edificis històrics, que conserven part de l’arquitectura romana o medieval i que transporten el gurmet a l’època d’esplendor imperial o als anys de la difícil reconquesta. Per fer més completa aquesta ambientació històrica, al mes de maig se celebren les jornades gastronòmiques Tàrraco a Taula, que donen l’oportunitat de tastar alguns plats elaborats a partir de receptes romanes. 

A Tarragona també hi ha força bars de tapes i llesqueries. Quan arriba el bon temps és tradició que les terrasses situades a places i carrers s’omplin per fer el vermut.

També us pot interessar...