• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

25 anys del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya

© Rafael López-Monné / Tarragona turisme
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE
© GCPHE

El Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat celebra durant aquest any el 25è aniversari de la seva creació, més de dues dècades d'existència per a una associació que ha centrat els seus esforços en reforçar la Marca Espanya posant especial èmfasi en la promoció del patrimoni i la cultura de les 15 ciutats que el conformen i en una important projecció exterior.

Des de la creació del Grup l'any 1993, integrat inicialment per les ciutats d'Àvila, Càceres, Salamanca, Santiago de Compostel·la, Segòvia i Toledo, s'hi han anat incorporant la resta de ciutats reconegudes Patrimoni de la Humanitat per la Unesco: Alcalà d'Henares (2000), Baeza (2014), Còrdova (1996), Conca (1998), Eivissa (2002), Mèrida (2006), San Cristóbal de la Laguna (2002), Tarragona (2006) i Úbeda (2014 ), fins a completar el grup de 15 ciutats. Un reconeixement que situa Espanya, amb 46 béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial, com el tercer país del món amb major nombre d'inscripcions, només per darrere d'Itàlia i la Xina.

El programa d'actes i activitats que es duran a terme aquest any s'ampliarà a totes les àrees de treball del Grup, que també d'aquesta manera, se suma a les celebracions de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

AULA DE PATRIMONI

El programa educatiu del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat es renova incorporant un concurs a les xarxes socials dirigit a estudiants d’ESO i FP 

Tarragona participa en la 9a edició del certamen Aula de Patrimoni, que té l’objectiu de fomentar entre les generacions més joves el coneixement de la riquesa patrimonial de les ciutats que formen part del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE), conscienciar sobre la importància de ser veí d’un d’aquests municipis singulars, promoure una ciutadania activa i impulsar experiències didàctiques innovadores.

Una de les novetats per a aquest curs 2022-2023 és el concurs a les xarxes socials dirigit a alumnes d’Educació Secundària i Formació Professional. Sota el títol ‘La teva ciutat, el teu patrimoni en xarxa’, es tracta d’un concurs de fotografia a Instagram on l’alumnat ha de participar des del centre i sota la coordinació d’un professor que haurà de tenir un compte públic a la xarxa.

Cada aula o grup participant podrà publicar un màxim de dues fotografies i enviar-les al compte @TuCiudadTuPatrimonio, acompanyades d’un breu comentari sobre el lloc que il·lustren i les raons per les quals vinculen patrimoni i joventut. Les imatges es poden publicar del 14 de novembre al 21 d’abril del pròxim any i el premi serà 500 € per a cada fotografia guanyadora de cada ciutat i l’exposició de les imatges guanyadores a les xarxes socials del GCPHE.

En paral·lel, l’alumnat de 5è de primària continuarà amb el format habitual de l’Aula de Patrimoni, que consisteix en un projecte sobre els punts d’unió entre dues ciutats emparellades; en el cas de Tarragona, amb Cuenca. Com a novetat per a aquesta proposta, els guanyadors de cadascuna de les 15 ciutats viatjaran tres dies a la ciutat emparellada (fins ara el premi era només per al centre guanyador en global). Els centres interessats a participar-hi poden inscriure-s’hi fins al 14 de gener de 2023 al web del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat

Més informació i bases

Certamen de creació audiovisual: la meva ciutat és patrimoni de tots

Convocatòria per a joves entre 18 i 30 anys centrada en la posada en valor i divulgació de les Ciutats Patrimoni mitjançant la creació d'un curt amb telèfons mòbils.

Descarregueu l'arxiu PDF

+ informació

I Circuit de Curses Ciutats Patrimoni de la Humanitat

Es tracta d'un circuit de 15 curses que recorreran els espais més emblemàtics de les 15 ciutats i en el qual es lliurarà un premi a cada guanyador de les 15 curses, així com un premi final a la fidelitat, en col·laboració amb Paradors.

Descarregueu l'arxiu PDF

+ informació

 

 

 

 

 

Calendari:

11 febrer SEGÒVIA. Cursa monumental ciutat de Segòvia
24 febrer SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA. Cursa nocturna ciutat de San Cristóbal de la Laguna
4 març MÈRIDA. Mitja marató de Mèrida
4 març SALAMANCA. Mitja marató ciutat de Salamanca
11 març ÚBEDA. Cursa entre cultures d’Úbeda
8 abril CÀCERES. XII Mitja marató de Càceres
28 abril SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA. Cursa nocturna de Santiago de Compostel·la, SantYaGo10K
20 maig CONCA. Cursa popular Hoz de Huécar, Gran Premi ciutat de Conca
10 juny BAEZA. Cursa de fons ciutat de Baeza
21 octubre ÀVILA. Mitja marató Àvila monumental
28 octubre ALCALÀ D'HENARES. Marató 10 km d’Alcalà d'Henares
4 novembre       TOLEDO. Cigarra toledana. Mitja marató Cigarral el Ángel 
25 novembre CÒRDOVA. EDP Mitja marató de Còrdova
25 novembre        TARRAGONA. Mitja marató + 10k Ciutat de Tarragona. Memorial "Marbel Negueruela"
8 desembre EIVISSA. Cursa popular d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat

V Cicle de música de cambra - Escola Superior de Música Reina Sofia

Cicle de música que s'inicia a Còrdova el mes d'abril i que Tarragona acull el  26 de maig amb un corcert de piano i corda.

Descarregueu l'arxiu PDF
 

Concert commemoratiu 25è aniversari (16 de juny)

Amb l'Orquestra Simfònica de l'Escola de Música Reina Sofia, dirigida pel Mestre Jaime Martín. A la Plaça de la Universitat d'Alcalà d'Henares. Retransmissió del concert en directe a les xarxes socials i enregistrament per al programa Los Conciertos de la 2 de RTVE.

Nit del Patrimoni (15 de setembre)

Activitat de caràcter lúdic i de participació ciutadana que se celebra de forma conjunta a les 15 ciutats.

Es tracta d'una jornada de portes obertes que permet accedir als espais patrimonials de cada ciutat, on se celebren activitats com ara tallers, lectures, recitals, etc. En un dels espais significatius de cada ciutat s'organitza una activitat d'arts escèniques (dansa, teatre, música) amb un nexe comú: el mateix nivell de qualitat artística, contemporaneïtat i modernitat i integració de l'espectacle a l'espai patrimonial. Paradors de Turisme hi participa obrint espais dels seus establiments històrics a les ciutats. Aquesta nit es presenta, de manera simultània a les 15 ciutats, la producció audiovisual del col·lectiu Boamistura "Laberints Lírics" (poesia i intervenció urbana), que es projecta a les façanes d'edificis.

La Nit del Patrimoni a Tarragona

Fires

FITUR (Madrid) Del 17 al 19 de gener
Vakantiebeurs de Utrecht (Països Baixos) Del 9 al 14 de gener
Salon des Vacances de Brusel·les (Bèlgica) De l'1 al 4 de febrer
Reisen Hamburg (Alemanya) Del 7 a l'11 de febrer
Salon du Tourisme de París (França) Del 15 al 18 de març
ITB de Berlín (Alemanya) Del 7 a l'11 de març
JATA de Tòquio (Japó) Del 20 al 23 de setembre
ITB Àsia (Singapur) Del 17 al 19 d'octubre
FIT de Buenos Aires (Argentina) Del 27 al 30 d'octubre
WTM de Londres (Regne Unit) Del 5 al 7 de novembre
CITM de Shanghai (Xina) Del 16 al 18 de novembre

Així mateix, les destinacions culturals de les 15 ciutats es presentaran amb accions comercials i institucionals als mercats d'origen a les ciutats següents: València (25 d'abril), Milà (10 de maig), París (28 de maig), Estrasburg (29 de maig), Berlín (31 de maig) i La Haia (28 de juny).

El Grup publicarà també amb motiu del seu 25è aniversari, una guia que recollirà la cultura gastronòmica de les 15 ciutats, que convida al viatger a fer un recorregut complet per conèixer la tradició, els productes, els restaurants i els cuiners que han fet de la gastronomia d'aquestes ciutats una part inseparable de la seva riquesa cultural.

Jornades i congressos

Seminari La Gestión del Patrimonio Mundial. Las Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España. Del 22 al 24 de gener, Salamanca.
Ciudades Viajadas. Jornades sobre Patrimoni Mundial i Turisme Sostenible. Del 19 al 21 de març, Segòvia.
Jornades Turismo Seguro. El Patrimonio Mundial. Del 16 al 18 d'abril, Toledo.
Congrés Internacional Ciudades para todos. Accesibilidad y Patrimonio Mundial. Del 15 al 17 de maig, Cuenca.
Seminari Mecenatge i Patrimoni Cultural. El finançament privat a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat. De l'11 al 13 de juny, Tarragona.
Fòrum Las Ciudades Europeas Patrimonio de la Humanidad en el siglo XXI: retos y oportunidades Del 15 al 16 de novembre, Cuenca

 

També us pot interessar...

randomness