• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TORNA ‘TARRAGONA, CIUTAT DE CASTELLS’

Tarragona, Ciutat de Castells - Ciudad de / Ville de / City of Castells
22/06/2022
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Després de dos anys sense poder realitzar-lo, Tarragona Turisme i les colles castelleres han presentat aquest dimecres el programa destinat a apropar el fet casteller als visitants

Tarragona recupera enguany, després de dos anys sense poder realitzar-se a causa de la pandèmia, Tarragona, Ciutat de Castells, el programa d’actuacions castelleres especialment pensat per apropar i donar a conèixer el fet casteller als visitants.

Així ho ha anunciat aquest dimecres l’alcalde de Tarragona i president del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (PMTT), Pau Ricomà, acompanyat per representants de les quatre colles castelleres de la ciutat a l’Espai Turisme, on s’ha presentat la programació, que començarà el proper 24 de juny amb la diada de Sant Joan i s’allargarà fins al Concurs de Castells –també recuperat enguany després del parèntesi de la pandèmia.

A més del calendari de diades castelleres, entre les quals figuren les de Sant Magí i les dues de Santa Tecla, el programa tornarà a comptar amb exhibicions castelleres davant de la Catedral (ja sigui a la plaça de les Cols o al pla de la Seu) tots els dimecres a les 20.00 h, del 6 de juliol al 7 de setembre, excepte el dimecres 17 d’agost per la proximitat amb la diada de Sant Magí.

Durant la presentació, l’alcalde Ricomà s’ha mostrat molt satisfet per poder tornar a oferir aquest programa i ha destacat l’oportunitat que brinda a la ciutat per “compartir amb els visitants els valors castellers” alhora que ha assegurat que “les colles castelleres són grans ambaixadores de Tarragona”. “Explicar els castells és explicar Tarragona”, ha conclòs el màxim responsable de Turisme de l’Ajuntament abans de donar pas a les colles castelleres.

Sobre la recuperació del programa, el president de la Colla Xiquets de Tarragona, Rafael Segarra, ha afirmat que és “un pas més cap a la normalitat” i ha destacat que “ajuda les colles a recuperar-se, també econòmicament”. En la mateixa línia s’han pronunciat Jan Margolas, vocal de la junta de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Josep Ramon Tules “Pitu Mosquits”, president de la Colla Xiquets del Serrallo, i David Lobo, cap de colla de la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau, qui ha apuntat com a conclusió que els castells són “una de les millors targetes de presentació de la ciutat arreu”.

Catorze diades, nou exhibicions i un Concurs

Després del parèntesi de la pandèmia, Tarragona, Ciutat de Castells torna arribant a la vuitena edició, en què oferirà fins a catorze diades castelleres, nou exhibicions davant de la Catedral (els dimecres a les 20.00 h fins al 7 de setembre) i el Concurs de Castells.

La temporada de diades castelleres comença el pròxim 24 de juny a les 19.30 h amb la Diada de Sant Joan i les quatre colles de la ciutat a la plaça de la Font. El 2 de juliol, la plaça de Sant Magí del Serrallo i la plaça de la Sardana de Sant Pere i Sant Pau acolliran les respectives diades de Sant Pere (festa patronal als dos barris), mentre que el pla de la Seu acollirà la diada homònima. El dia 16, els Xiquets del Serrallo participaran en la processó de la Verge del Carme, mentre el 17, a la plaça de Sant Magí, es farà la diada amb motiu de la mateixa festivitat.

Les actuacions de l’agost començaran el dia 15 amb la Diada de la Festa Major del Cós del Bou al mateix carrer i amb la Festa Major de Ferran a la plaça del Pou. El dia 19 al migdia, les colles de la ciutat celebraran la Diada de Sant Magí.  

Al setembre, el dia 3 se celebrarà la diada de les festes de la Unió a Sant Pere i Sant Pau, mentre que l’11 al migdia, les colles de la ciutat es reuniran al pla de la Seu per commemorar la Diada de Catalunya. Per Santa Tecla, la plaça de la Font es tornarà a omplir el dia 18, pel primer diumenge de festes, i el 23, per la Diada de la patrona. El dia 24, la Mercè se celebrarà des de la plaça de Santiago Rusiñol amb la tradicional baixada de pilars. Finalment, l’1 i 2 d’octubre es clourà el programa amb la segona i tercera jornada del Concurs de Castells a la Tarraco Arena

Una experiència turística genuïna i sostenible

Tarragona, Ciutat de Castells té per objecte apropar el fet casteller als visitants de Tarragona. El programa està liderat pel Patronat Municipal de Turisme de Tarragona amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i de les quatre colles castelleres locals: Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Xiquets del Serrallo i Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.

La proposta busca oferir als visitants una experiència turística genuïna i de qualitat a partir d’un fet cultural autèntic. Una experiència que és a més sostenible per a la ciutat, ja que cohesiona el turisme amb la població a partir de la implicació de les quatre colles castelleres de la ciutat, que creen un espai de convivència entre locals i visitants.

Tarragona, Ciutat de Castells vol també compartir amb els visitants els valors tradicionalment castellers, que són el reflex de la població local: progrés, respecte, treball en equip, esforç, coordinació, concentració, il·lusió... I donar a conèixer una tradició declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en el marc d’una ciutat declarada, també per la UNESCO, Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Consulteu el programa.

Vídeo promocional: https://youtu.be/1WXaQN7YHHE