• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TARRAGONA CELEBRARÀ SANT MAGÍ AMB UNA PROGRAMACIÓ ADAPTADA A LA SITUACIÓ ACTUAL

© Manel R. Granell
15/07/2021
Font: 
Ajuntament de Tarragona

El Camp de Mart serà l'escenari central de la festa

La ciutat de Tarragona celebrarà Sant Magí amb una programació cultural i festiva adaptada a la situació actual amb motiu de la pandèmia de la covid-19 i seguint les recomanacions del PROCICAT, però recuperant dos activitats tradicionals com són la Baixada de l’aigua des de la Brufaganya i les Contalles de Sant Magí. Els Portants de l’Aigua faran el recorregut tradicional des de l’ermita de Sant Magí de la Brufaganya fins a Tarragona els dies 17 i 18 d’agost. La distribució de l’aigua seguirà l’esquema de l’any passat, amb un repartiment descentralitzat amb 8 punts de distribució repartits per tota la ciutat durant els dies 18 i 19 d’agost, vigília i dia de Sant Magí.  L’Esbart Santa Tecla tornarà a fer la tradicional representació de les Contalles de Sant Magí a la plaça de l’Escorxador el dia 15 d’agost, tot i que l’aforament serà limitat amb reserva prèvia.  

La consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha presentat la programació aquest matí, acompanyada dels representants de les entitats que en formen part a qui ha volgut agrair la seva implicació “per ajudar-nos a fer cultura entre tots i totes” i així mateix ha apuntat “a una programació que arriba a tots els públics gràcies a la diversitat d’opcions i d’entitats que l’organitzen”.  

Com sempre, l’aigua seguirà sent la protagonista amb les diverses representacions que s’oferiran de contes relacionats amb el líquid element gràcies a la proposta del Club dels Tarraconins i Ematsa: Tarraquanins, en la que diversos artistes locals oferiran els seus espectacles per al públic familiar.  

El Teatre Auditori del Camp de Mart seguirà sent l’escenari per excel·lència de les activitats culturals de la ciutat. Aquest paratge immillorable donarà cabuda tant a les grans cites musicals de Sopa de Cabra el dia 16 i Miki Núñez el dia 17 d’agost; com també acollirà de manera excepcional i a causa de les restriccions sanitàries actuals, La Imaginada, el festival de l’AMT i el festival Minipop.   

La Imaginada envairà tant els jardins com l’auditori del Camp de Mart del 12 al 15 d’agost. Quatre dies en què aquest espai per a la Llibertat d’Expressió organitzat pel col·lectiu La iMAGInada oferirà tot un ventall d’ actes programats per a tots els públics; des de l'Espectacle Inaugural amb Monstres de la Cia. Riguel, fins a l'espai Cabaret on es treballaran les emocions i l'espai tallers amb tot tipus de propostes artístiques i sensorials.   

Finalment, també durant el mes d’agost, el Minipop tornarà a aquest escenari, com ja va fer l’any passat, amb un format diferent però el mateix esperit de sempre: música i cultura contemporània per a  tots els públics en un espai pensat per compartir experiències. La cita és el 21 d'agost i abarcarà també espais com la Pèrgola del Serrallo on es faran jocs d'aigua acompanyats de Dj Rayo; la mítica Silent disco dels anys anteriors al passeig de les Palmeres es trasllada al Cos del Bou i diumenge 22, els concerts amb Albert Jordà, The Crab Apples, Sant Balmes amb Julian Saldarriaga i Dani Ferrer, Joan Colomo i Curfew, acompanyats, durant tot el dia d'activitats als Jardins del Camp de Mart.   

Per la seva banda el Festival de l'Associació de Músics de Tarragona (AMT), que enguany arriba a la seva 22a edició portarà a l'Auditori les músiques de quatre grups com les Maruja Limón, amb la seva música vital que oscil·la entre el flamenc, el pop i els ritmes llatins, el pop mallorquí dels Reïna, guanyadors del Sona9 2020, el rock i els covers dels tarragonins 2UT i el funk-soul dels Nerea Bassart Trio ompliran de música aquest emblemàtic escenari de la ciutat, en aquesta nit que ens obrirà la porta a la diada de Sant Magí.   

El Casal Popular Sageta de Foc proposa per a aquest Sant Magí un recital de cantautors i músiques d’autors del territori al parc Saavedra amb Eloi Duran i Els Magins. El parc també acollirà enguany el retorn de les sardanes per a la Festa Major. Així, adaptades a les noves circumstàncies i mesures vigents dictades pel PROCICAT, el parc Saavedra acollirà diverses actuacions de sardanes durant les festes de Sant Magí. També seguiran aquestes festes de Sant Magí els espectacles familiars Tarraquanins, en col·laboració amb EMATSA i el Club dels Tarraconins. Propostes d’espectacles familiars al voltant de l’aigua pels dies 16, 17 i 18 d’agost al jardí de Casa Canals.     

El pont del Diable tornarà a ser un paratge privilegiat per gaudir d’uns concerts únics, on la música i el patrimoni es fusionaran. I les visites guiades tornaran a ser un eix important de les festes. De la mà d’Imaginautes, Limonium, Argos, Nemesis i Itinere s’oferiran visites guiades a diversos espais de la ciutat i per a un públic familiar per fer-les més amenes.      

Tal com es va fer l’any passat, aquest Sant Magí torna a apostar per les pirotècnies del territori amb la intenció de revitalitzar i donar suport a la indústria cultural d’aquí. D’aquesta manera, les pirotècnies Garcia de Lliçà d’Amunt i la Pirotècnia Catalana de Vimbodí, oferiran una tronada d’inici i de cloenda de festa, respectivament.  El dilluns 16 d’agost a les 12 h des d’un punt indeterminat de la ciutat, se celebrarà la Tronada d’obertura i homenatge de la Festa, amb vint-i-una salves d’honor en record de les víctimes de la covid-19 i en agraïment a tots els col·lectius professionals i socials que han treballat i treballen per minimitzar-ne l’impacte.  Per tancar la Festa Major, el divendres 19 d’agost a les 21 h i des d’un punt indeterminat de la ciutat, es farà la Tronada de cloenda.  

Activació del Protocol de violències sexuals  

​En aquesta ocasió, a més, es posarà en marxa el recent aprovat Protocol d'actuació davant d’agressions, violències sexuals i lgtbifòbiques en espais festius, que coordinaran transversalment agents socials, l'Ajuntament i les entitats ciutadanes que també formen part de la programació i que actuaran, com diu el protocol, sent responsables de les situacions que es puguin donar. Igualment s’instal·larà el punt lila i arc iris de forma gairebé permanent, així com falques per recordar que les festes són espais lliures d’agressions.  

La consellera Solé, ha volgut posar de manifest aquest punt “perquè des de l’Ajuntament de Tarragona treballem amb polítiques feministes i cal que es faci encara més visible i ajudi a sensibilitzar a més persones”.  

Les exposicions   

De totes les exposicions que es poden visitar a Tarragona durant l’estiu, destaquem El Sant Magí dels Xiquets de Tarragona a través de les imatges, un recull de fotografies sobre els 50 Sant Magí castellers de la colla Xiquets de Tarragona. La mostra es podrà veure a l’Antiga Audiència fins al 31 d’agost.       

I la de l’Espai Turisme, que acollirà l’exposició giTanos-giTanes, del fotògraf tarragoní Josep Maria San Saturnino, ‘Sansa’. Una retrospectiva dels veïns d’ètnia gitana de la Part Alta (casc antic) entorn de la seva cultura i el seu món festiu. Es podrà veure fins al 9 de setembre.     

El marxandatge   

Enguany es recupera la samarreta de les festes de Sant Magí, editada pels Portants de l’Aigua de Sant Magí. Es podran adquirir a diferents punts de venda per un import de 12 €. El ball de bastons també edita enguany el mocador de Sant Magí, a la venda a diferents punts de la ciutat per un preu de 5 €.     

La imatge de les festes    

El cartell de les festes ha estat realitzat pel dissenyador i il·lustrador tarragoní Edu Polo, i té com a protagonista els portants de l’aigua de Sant Magí.