• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TARRAGONA CELEBRA ELS 20 ANYS DE PATRIMONI MUNDIAL

05/11/2020
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Es presenta una programació en línia i participativa donant veu als qui ho van fer possible i en l'evolució d'aquestes dues dècades

Amb motiu de la celebració dels 20 anys del nomenament del conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial per la Unesco, que coincideix també amb el nomenament de les esglésies romàniques de la Vall de Boí; aquest mes de novembre està previst realitzar una programació especial, però que l’evolució de la pandèmia covid-19 ens ha obligat a modificar, els darrers mesos i de manera brusca, a darrera hora encara amb més mesures restrictives.   

Així doncs, com ja havíem avançat, serà una programació principalment en línia, com el cicle de webinars que ja s’estan duent a terme i on cada dimecres s'analitza algun aspecte rellevant que ha influït en la consideració de la declaració de Tarragona ciutat i del conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial. El conjunt arqueològic de Tàrraco està format per 14 elements distribuïts en quatre municipis. A Tarragona hi trobem la Muralla, el Recinte de culte imperial, la plaça de representació del Fòrum Provincial, el Circ romà, el Fòrum de la Colònia, el Teatre romà, l’Amfiteatre, la Necròpolis Paleocristiana, l’Aqüeducte de les Ferreres (Pont del Diable), la Torre dels Escipions i la Pedrera del Mèdol. També en formen part el conjunt monumental de Centelles a Constantí, la Vil·la romana dels Munts a Altafulla i l’Arc de Berà a Roda de Berà.  

En aquest sentit, els actes institucionals previstos el dia 28 de novembre, s'han substituït per la retransmissió a Tac12 TV d'un programa especial dedicat a l'efemèride. En aquest programa, es comptarà amb la veu de representants polítics i experts en patrimoni i història que donaran la seva visió sobre Tàrraco i l'evolució d'aquests 20 anys de la inscripció a la llista de Patrimoni Mundial per part de la Unesco. A més, es projectarà un vídeo commemoratiu realitzat per a celebrar l'esdeveniment. 

A banda dels webinars i l’acte principal, també es podrà seguir la II Jornada de Comerç i Turisme que se celebrarà, també en línia, el 16 de novembre i que tindrà com a protagonista el patrimoni com a reclam a la nostra ciutat. En coordinació amb l’Àrea de Comerç, Tarragona Impulsa i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, se celebrarà aquesta segona edició que comptarà amb la participació de ponents provinents de Granada, Barcelona i la Sénia, que ens explicaran els projectes que estan duent a terme a nivell turístic i comercial als seus pobles, ciutats i barris.  

El dissabte 14 de novembre tots els centres del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) oferiran jornades de portes obertes: Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona, Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i Conjunt monumental de Centelles (Constantí). El diumenge 29 es tornaran a oferir portes obertes en tots els centres del MNAT amb motiu del 20è aniversari de la declaració.   

Finalment també podrem veure el resultat de diferents representants d’entitats socials, culturals, esportives de la ciutat que participaran en un videoblog commemoratiu, donant el seu punt de vista sobre el tema. Aquest document estarà disponible properament al web de la commemoració dels 20 anys: www.tarragona.cat/20PatrimoniMundial i que es difondran per les xarxes socials corporatives de l'Ajuntament.   

La conselleria de Patrimoni vol agrair la col·laboració estreta de la Generalitat de Catalunya i dels responsables del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) per al desenvolupament de les activitats de la programació, així com el compromís de moltes persones i entitats per poder-la dur a terme. ​Finalment també volem recordar que els actes programats junt amb el Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, com l'entrega de la placa que ha lliurat el grup a l'Ajuntament de Tarragona, així com el lliurament del Premi Tàrraco a l'entitat, queda suspès i es programarà per més endavant. 

Recordem que podeu seguir tota la programació en els següents canals:  

Altres enllaços d'interès

Etiqueta del 20è aniversari: #20PatrimoniMundial  

Webinars  

  • 11 de novembre - Tecnologia i nous perfils professionals al servei del patrimoni arqueològic
  • 18 de novembre - Impacte social, econòmic i cultural
  • 25 de novembre - Sessió científica workshop
randomness