• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TÀRRACO VIVA GIRARÀ AL VOLTANT DE LES GRANS DESCOBERTES DE L’ANTIGUITAT PER REFLEXIONAR SOBRE EL PAPER DE L’ARQUEOLOGIA I LA HISTÒRIA EN EL NOSTRE PRESENT

Tàrraco Viva, el festival romà de Tarragona - el festival romano de Tarragona
26/04/2022
Font: 
Ajuntament de Tarragona

 Del 15 al 29 de maig, arriba una nova edició del festival amb 300 actes que recuperen la presencialitat 

La programació de la XXIV edició del festival de recreació històrica de Tarragona, organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, girarà a l’entorn d’algunes de les efemèrides més destacades de l'arqueologia de l'antiguitat. El descobriment de la tomba de Tutankamon, els 100 anys de l'inici de les excavacions a les tombes reials d'Ur, els dos-cents anys del desxiframent dels jeroglífics o els dos-cents anys també del naixement de Heinrich Schliemann, el descobridor de Troia; seran algunes de les efemèrides escollides amb la intenció de provocar una sèrie de reflexions sobre el paper que l’arqueologia i la història han o haurien de tenir en el nostre present. “Una 24a edició”, tal i com ha apuntat el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo “que aposta un any més per la qualitat, alhora que recupera la normalitat després de dos anys de pandèmia”. Pinedo ha introduït la roda de premsa d’aquest matí fent un recompte dels actes, més de 300 i definint l’èxit d'aquestes dues dècades, com un festival “que ha sabut posar en valor el passat per entendre el present”. 

Per la seva banda el director del Festival, Magí Seritjol, ha destacat la importància de la temàtica d’enguany, l’arqueologia, “perquè és una magnífica excusa per reivindicar la ciutat de Tarragona com a capital arqueològica del país”. I ho ha afirmat destacant les importants excavacions que es van dur a terme a la ciutat, als anys 20 i 30 del segle XX, com van ser la Necròpolis o el Fòrum de la Colònia.  

Així doncs, el programa d’enguany inclou prop de tres-centes activitats que tindran lloc en trenta espais durant 15 dies, la majoria en llocs monumentals i Patrimoni Mundial de la UNESCO, i que seguiran mantenint una quantitat de propostes àmplia i diversa com ara exposicions, recreacions històriques, conferències, debats, monòlegs, propostes gastronòmiques, documentals, tallers, jocs participatius i visites guiades.  

Una edició que manté i enforteix col·laboracions estratègiques amb entitats com la Diputació de Tarragona, l’Agrupació de Càmpings Tarragona Ciutat, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el MNAT, l’ICAC, la Biblioteca Pública de Tarragona, la Casa dels Clàssics o la Griffith Institute de la Universitat d’Oxford. 

Algunes de les novetats i dels actes més destacats d’enguany són les exposicions “Arqueología viva” i “Cinc peces, cinc històries”, les activitats de Tàrraco a taula que enguany celebren 25 anys,  les xerrades amb imatges del Cicle Històries de l’Arqueologia, la recreació històrica de Tutankamon i Carter, els monòlegs teatralitzats sobre com Schliemann va descobrir Troia, sobre com l’egiptòleg Jean-François Champollion va desxifrar els jeroglífics egipcis, sobre la descoberta de les reials tombes de la ciutat sumèria d’Ur a través del relat de l’escriptora Agatha Christie o la presentació de la darrera novel·la de Santiago Postiaguillo, per citar només alguns pocs exemples.  Cal destacar que el 20 de maig es celebraran diverses activitats dirigides a joves, en una jornada educativa que comptarà amb la participació d’una gran quantitat de docents i alumnes. 

Enguany el certamen recupera pràcticament al 100% les activitats presencials, sense abandonar els streamings que es retransmetran a través del canal Youtube de TGN Cultura, com l’acte inaugural i la cloenda. 

En resum, el festival parlarà d’algunes grans històries de l’arqueologia com les que hem esmentat però també d’altres més properes com les excavacions de l’antiga Tarraco i com sempre, serà un magnífic estímul per visitar o revisitar el patrimoni històric de la ciutat de Tarragona, però també d’altres localitats amb espais patrimonials que també participen al Festival com Altafulla, Cambrils, Constantí, Vila-Rodona o Reus. 

Properament es podran consultar els detalls de tots els actes a les xarxes socials i al web de Tarraco Viva. La compra d’entrades i reserva d’invitacions, es podrà fer a partir del 9 de maig, a través de la web: www.tarracoviva.com.

Gairebé totes les activitats seran gratuïtes però també hi haurà actes de pagament a un preu simbòlic de 2 €, 3 € i 5 €. 

Podeu consultar el dossier de premsa

 

randomness