• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

LA RUA DE L’ARTESANIA COMPTARÀ AMB COMPARSES CONVIDADES DE DIFERENTS CARNAVALS IMPORTANTS DE L’ESTAT

© Tjerk van der Meulen
22/02/2022
Font: 
Ajuntament de Tarragona

La presentació de la Bóta, el Ninot i la Ninota dona el tret de sortida del Carnaval 2022 

Per primera vegada, el Carnaval de Tarragona, que avui torna al carrer després d’un any d’absència, acollirà comparses convidades d’altres ciutats. Concretament, dissabte desfilaran a la Rua de l’Artesania, conjuntament a les 23 comparses tarragonines que hi participen enguany, comparses representants del carnaval de Cartagena, declarat Festa d’Interès Turístic Regional; de la ciutat d’Águilas, declarat Festa d’Interès Turístic Internacional; i de Vinaròs, d’Interès Autonòmic. Es tracta en els tres casos de destacats carnavals reconeguts arreu de l’Estat espanyol i que enguany, per motius de la pandèmia, s’han ajornat fins a l’estiu.  

La consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ho ha explicat aquest matí i ha volgut destacar “la gran oportunitat que això suposa pel nostre Carnaval i per a la nostra ciutat ja que ens permet conèixer nous carnavals i a la vegada generar sinèrgies i vincles entre diferents festes, com fem en altres moments festius de la nostra ciutat com les festes de Santa Tecla amb la Mostra de Folklore Viu”. Solé ha conclòs “esperem que això sigui només la llavor d’una relació entre diferents carnavals amb el nostre”. 

Un tast del Carnaval de Vinaròs, Cartagena i Águilas 

Des de Vinaròs arribarà la comparsa Fot-li Canya, amb més de 20 anys d’història per donar a conèixer als tarragonins un tast del què és el carnaval de Vinaròs, un dels més coneguts de la costa mediterrània, declarat d’Interès Turístic Autonòmic al 2007. 

La comparsa Salgueiro de Cartagena també visitarà la nostra ciutat aquest any. Neix al 2006 i des de llavors ha desfilat a moltes ciutats a nivell nacional i internacional com ara Alacant, Limoux i Bagnares de Luchon, representant els carnavals de Cartagena, declarat al 1993 Festa d’interès Turístic Regional. 

Finalment, des de la ciutat d’Águilas, comptarem amb Ikaleña i Agunile, dues penyes que s'han fusionat per a viure aquesta experiència a Tarragona junts, amb un vestuari inspirat en la cultura asiàtica ballant al so de ritmes llatins. El Carnaval d’Águilas és el més emblemàtic de la regió de Murcia i un dels més famosos de l’Estat espanyol, declarat al 2015 Festa d’Interès Turístic Internacional, distinció que comparteix només amb Cadis, Badajoz i Santa Cruz de Tenerife. 

Els representants de les tres comparses convidades, en total 45 persones, arribaran el mateix Dissabte de Carnaval al matí a Tarragona. Seran rebudes a l’Ajuntament per representants de les comparses tarragonines per, a la tarda, participar a la Rua de l’Artesania.  

La Bóta, el Ninot i la Ninota ja són al carrer 

D’altra banda, el Carnaval de Tarragona 2022 ja és al carrer. Aquest matí, la plaça de la Font ha acollit la presentació de la Bóta, el Ninot i la Ninota de Carnaval, a càrrec de la consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé; representants de l’Associació per a la Conservació de les Figures Festives, el Rei Carnestoltes, la Concubina, i els seu sèquit.  

La consellera de Cultura ha destacat que “amb aquesta tradició comença el compte enrere per la crema de la setmana vinent i, per tant, es dona el tret de sortida al Carnaval de Tarragona”. 

Pere Estadella i Jordina Ros, de l’Associació per a la Conservació de les Figures Festives, han estat els encarregats de presentar els elements d’aquest any. Per una banda, la Bóta, representa les reivindicacions i la crítica i que, tal com ha explicat Estadella “enguany es tracta d’una escultura basada en la desinformació en temps de pandèmia,  una al·legoria als temps que estem vivint”.  

Per la seva banda, Jordina Ros ha explicat que el Ninot i la Ninota d’aquest 2022, “s’han convertit en punks com a símbol de rebel·lió i de lluita contra l’esclavitud i la por que aquesta pandèmia ha creat”. 

I demà, entren a la ciutat el Rei Carnestoltes i la Concubina  

Demà, dimecres 23 de febrer a les 18 h, el Rei Carnestoltes i la Concubina faran la seva esperada Entrada a la Ciutat. Amb ells, ho faran també els seus sèquits. La Colla la Bóta, Colours Fantasy i Disc 45 hauran de defensar els seus drets reials amb tot el seu ritme en un espectacle dinàmic, divertit i visual a la plaça Corsini, on les autoritats municipals els hi faran entrega de la vara de comandament. S'engegaran a partir d’aquell moment els dies més importants del Carnaval de la ciutat d’aquest 2022, marcat pel retorn de la presencialitat.   

randomness