• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

JOSEP QUERALT I ÀLEX COLLADO, MILLOR XEF I MILLOR COCTELER RESPECTIVAMENT ALS PRIMERS PREMIS GASTRONÒMICS TARRAGONA

© Manel R. Granell
© Manel R. Granell
© Manel R. Granell
© Manel R. Granell
19/04/2021
Font: 
Ajuntament de Tarragona

L’alcalde Ricomà ha tancat la primera edició del certamen, que ha convertit Tarragona en “epicentre gastronòmic de Catalunya” durant aquests dies i que tindrà una segona edició el 2022

Ja es coneixen els guanyadors dels primers Premis Gastronòmics Tarragona, celebrats a la ciutat del 16 al 18 d’abril al Palau de Congressos amb l’apadrinament de nou estrelles Michelín i nou Soles Repsol, capitanejats pels populars Hermanos Torres. Després que el dia 16 tingués lloc la final del concurs, el jurat, integrat per tots els estrelles Michelin de la demarcació de Tarragona, els Hermanos Torres i l’expert en mixologia Sergio Estévez, ha decidit que el premi a millor xef del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és per a Josep Queralt i el de millor cocteler, per a Àlex Collado.

L’acte de lectura del veredicte i llurament dels guardons ha tingut lloc aquest dilluns 19 d’abril a l’Antiga Audiència i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona han estat els encarregats de lliurar els dos premis del concurs. L’acte s’ha pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio i pel canal de Youtube dels premis. En el transcurs de l’esdeveniment, el mateix alcalde ha anunciat una segona edició del certamen i ha celebrat l’èxit de la primera edició, que ha convertit Tarragona en “epicentre gastronòmic de Catalunya” durant quatre dies, mentre que la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Cinta Pastó, ha volgut recordar els moments durs que viu l’hostaleria per reivindicar els premis com un acte de suport i reconeixement i ha volgut agraïr “la feina de tots els patrocinadors i col·laboradors”, sense els quals, ha afirmat, “tot això no hauria estat possible”.

Els primers Premis Gastronòmics Tarragona es van iniciar el passat 16 d’abril amb la final dels concursos de gastronomia i cocteleria al Palau Firal i de Congressos per escollir el millor xef i el millor cocteler del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Els finalistes del concurs gastronòmic havien estat seleccionats prèviament en un procés online que amb el suport de la Cofraria de Pescadors de Tarragona (proveïdor del producte) en què els candidats havien de presentar receptes lliures amb la gamba de Tarragona o el peix blau de Tarragona com a protagonistes. D’aquests concursants, el jurat en va triar sis per arribar a la final del dia 16, en què van cuinar en directe receptes amb els mateixos ingredients estrella que posteriorment va valorar el jurat que ha declarat Josep Queralt guanyador del certamen. En l’apartat de cocteleria, tres finalistes es disputaven el títol que, després de la valoració de Sergio Estévez, ha anat a parar a les mans d’Àlex Collado.

Josep Queralt és cuiner del restaurant Can Bosch de Cambrils, té 25 anys i és natural d’Ulldecona. Ha realitzat estudis a l’Escola Via Magna de Tortosa i a l’Escola Superior d’Hostaleria i Turisme CETT Barcelona i pràctiques a Les Moles, Can Bosch, Azurmendi, Gaelis i el Celler de Can Roca (beca BBVA). Per la seva banda, Àlex Collado té estudis de cocteleria a Irlanda i és propietari del pub El Alquimista, al carrer Trinquet Vell de Tarragona.

Una resposta ciutadana “extraordinària”

El certamen continuava els dies 17 i 18 al mateix recinte firal del Palau de Congressos amb exhibicions gastronòmiques (showcookings) a càrrec d’estrelles Michelin, una masterclass de cocteleria Royal Bliss i una altra sobre l’oli verge extra de Les Borges Blanques, a més de cates i venda d’oli i de vi. Durant aquests dos dies el públic va poder assistir presencialment a les activitats i un total de 350 persones es van apropar a les instal·lacions del Palau de Congressos per seguir-les en viu. L’afluència a l’esdeveniment ha estat contínua durant tot el cap de setmana i, amb totes les limitacions d’aforament establertes per l’organització i el condicionant del confinament comarcal, les activitats han aconseguit congregar un nombrós i interessat públic. La presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona ha volgut destacar la seguretat amb què s’han realitzat els actes del cap de setmana i “la resposta de la gent” que ha estat, afirma, “extraordinària”. Des del Patronat Municipal de Turisme “ja estem esperant amb il·lusió l’edició de 2022”, ha conclòs.

Els primers Premis Gastronòmics Tarragona han estat organitzats pel Patronat Municipal de Turisme de Tarragona i el Patronat de Turisme de la Diputació per donart suport i reconèixer l’excel·lència culinària del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El jurat del concurs gastronòmic per triar el millor xef ha estat integrat per un total de nou estrelles Michelin i els mateixos Soles Repsol, amb Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres, dues estrelles Michelin) i tots els estrella Michelin de la província: Diego Campos (El Rincón de Diego, Cambrils), Fran López (Villa Retiro, Xerta), Josep Moreno (Deliranto, Salou), Joan Bosch (Can Bosch, Cambrils), Vicent Guimerà (L’Antic Molí, Ulldecona), Jeroni Castell (Les Moles, Ulldecona) i Rafel Muria (Quatre Molins, Cornudella).

Demà, la semifinal dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa 

Les cites gastronòmiques de l’abril a Tarragona continuen aquesta setmana amb la celebració, aquest dimarts 20, de la semifinal dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, els “Master Chef” de la cuina catalana, que tindrà lloc al mateix recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona. Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa són un concurs de cuina catalana contemporània organitzat per l’Ajuntament de les Borges Blanques i que a Tarragona compten amb la coorganització del Patronat Municipal de Turisme. La competició es desenvolupa a les quatre províncies catalanes i distingirà el millor estudiant de cuina de Catalunya, amb el mateix Josep Lladonosa -xef amb enorme prestigi i figura cabdal de la gastronomia catalana com a teòric i historiador- i els Hermanos Torres com a padrins destacats de l’esdeveniment.

La semifinal a Tarragona tindrà cinc asprirants: dos alumnes de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils: Joan Zamorano, per les seves Migas del abuelo, i César Torrico, amb una Anguila kabayaki a la catalana; que se sumen a tres estudiants de l’Escola de Cuina Villa Retiro de Xerta: Guillem Garcia -Cua de bou-, Joan Taltavall -Terrina de melós-, i Enrique Jorge -Peix a baixa temperatura.

El jurat està integrat pel mateix Josep Lladonosa, xef del restaurant 7 Portes de Barcelona; els germans Torres, del restaurant Cocina Hermanos Torres de Barcelona (dues estrelles Michelin); Josep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou (una estrella Michelin); Carme Picas, del restaurant El Ginjoler de Sant Feliu de Guixols i membre del col·lectiu Cuineres i Cuiners Km. 0 de Catalunya; Xavier Benet, del restaurant Benet de Les Borges Blanques (Guía Michelin); Pere Chías, president del Gremi de Restauració de Barcelona i la nutricionista Elena Maestre González, membre de la Junta del Col·legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya. Aquest selecte grup de professionals valorarà aspectes com el sabor, la textura, l'aroma, la presentació o la innovació per a atorgar la puntuació. Més informació a https://premislladonosa.com