• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

EL GRUP DE LES 15 CIUTATS PATRIMONI IMPULSA PROTOCOLS SANITARIS COMUNS EN ELS SEUS NUCLIS HISTÒRICS COM A DESTINS PROPERS I SEGURS

© GCPHE
© GCPHE
18/05/2020
Font: 
Ajuntament de Tarragona

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya reivindica al Govern espanyol que "es resolguin els projectes que estan pendents de l'assignació de l'1,5% Cultural"

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es van reunir per abordar la crisi sanitària i com està afectant la conservació i gestió del patrimoni. El president de la Comissió de Patrimoni i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, destaca que "hem acordat impulsar un protocol d'actuació amb mesures higièniques i sanitàries comunes al conjunt dels nostres nuclis històrics i entorns monumentals. A més, reivindiquem al Govern central que resolgui aquells projectes que estan pendents de l'assignació de l'1,5% Cultural, al més aviat millor i de forma favorable. També hem conegut una bona notícia i és que hi ha un compromís del Govern d'Espanya per tenir una subvenció nominativa de 210.000 €, com ha estat fins ara, i en concret per al desenvolupament de tots els programes que tenim en marxa des del Grup Ciutats Patrimoni".

Després de traslladar "tota la solidaritat i l'afecte del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat a tots els afectats per la COVID-19 i a les seves famílies", el president de la Comissió de Patrimoni ha recordat que "el ministeri de Turisme ens ha comunicat que tindran molt en compte a les ciutats Patrimoni en les pròximes campanyes de turisme i, tot i les circumstàncies actuals, tenim el gran avantatge que la major part de les nostres ciutats depenen del turisme nacional i, a més, els nostres carrers són museus oberts a l'aire lliure. No tenim cap dubte que la gent voldrà viatjar, però les opcions de vacances seran destinacions properes i segures, com les nostres ciutats. Per això, és el moment de fer valdre el nostre patrimoni i totes les possibilitats que ofereixen els nostres nuclis històrics”.

Demanen agilitat en els ajuts de l’1,5% Cultural

Precisament, la problemàtica derivada de la gestió del patrimoni i les costoses despeses de manteniment, ha estat un dels aspectes abordats en la reunió. "Som un Grup cohesionat, que defensa interessos comuns. Per això, a més de posar en marxa protocols d'actuació i guies higièniques sanitàries comunes per a la conservació de patrimoni, volem reclamar que s'agilitzin els ajuts de l'1,5% Cultural, destinades a finançar els treballs de conservació del patrimoni històric del nostre país " , ha afegit el president.

Segons ha explicat Antonio Rodríguez Osuna, la subvenció nominativa de 210.000 € es destinarà a "seguir treballant per posar en marxa nombroses iniciatives, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport, enfocades a seguir dinamitzant i fer valdre el Patrimoni Mundial de les nostres ciutats, amb propostes que abasten des de la renovació de la senyalística i creació de nous mapes turístics amb el logotip de la Unesco, a més de donar suport que totes les ciutats del Grup tinguin com més aviat millor el necessari Pla de Gestió dels Nuclis Històrics, a què obliga la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial".

“Les nostres ciutats ofereixen un patrimoni obert i tenim un gran potencial per desenvolupar nous usos del patrimoni i guanyar el carrer. Els nostres nuclis històrics estan a l'aire lliure i els museus són els mateixos carrers, la qual cosa suposa un gran avantatge competitiu per a les nostres 15 ciutats", ha afegit.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta a favor de la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els nuclis històrics de les quals estan inscrits en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

randomness