• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TARRAGONA VIURÀ ENGUANY UNA FESTA RESPONSABLE, RESPECTUOSA I PRUDENT AMB LA SITUACIÓ ACTUAL

08/09/2020
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Els actes més tradicionals tindran un caràcter restringit però es podran seguir des de casa

Tarragona es prepara per viure els seus deu dies més intensos de l’any amb la celebració de les festes de Santa Tecla 2020. “Finalment tindrem l’oportunitat de celebrar la festa gràcies a l’esforç i la responsabilitat de les entitats, els agents culturals i l’organització municipal”, tal i com ha apuntat avui el conseller de cultura i alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a la roda de premsa de presentació del programa. Una vegada més ha apel·lat “a la responsabilitat de tots els tarragonins i tarragonines i al respecte pels actes organitzats, celebrant la festa amb prudència”.

Tot i les extraordinàries mesures de seguretat que s’han establert, com el fet que “no hi haurà cap acte lliure al carrer, a tots s’hi haurà d’acudir amb reserva prèvia o comprant l’entrada” i per tant no ens cansarem de demanar que “no quedeu amb amics ni familiars per veure què hi passa als carrers de la ciutat”, tot i això, “sí que hi haurà festa, molts actes programats i treballats des de fa molts mesos amb les entitats de la ciutat, a qui vull tornar a agrair la seva complicitat” ha reiterat Ricomà.

Una de les grans apostes de la programació d’enguany és que podrem gaudir dels parlaments inèdits i fets per aquest 2020 tan especial, de tots els balls parlats, això sí, des de la pantalla. Així doncs, tindrem Ball de Dames i Vells, Ball de Sant Miquel i Diables, Ball de Pastorets, Ball de Gitanes, Ball de Serrallonga, Sebastiana del Castillo. La Moixiganga serà l’únic ball del seguici que es podrà veure en directe, gràcies a les dues representacions que farà al Seminari. També es podrà veure en diferit per les xarxes socials.

Tant els Balls Parlats com molt d’altres actes que es detallen al programa, seran retransmesos en línia, a les xarxes socials municipals; així com per Tac12 i/o per Tarragona Ràdio.

Els actes tradicionals des de casa

Pel que fa als actes més protocol·laris també s’ha modificat el seu format, però el contingut no variarà. La Crida, que es farà el dimarts 15 de setembre, canviarà d’ubicació. Les muralles seran l’escenari excepcional de l’acte de la Crida i no serà obert al públic. Només hi podran assistir les persones homenatjades com són els Teclers d’Honor i la Perpetuadora 2020, que enguany és l’escultora Àngels Cantos. L’acte es podrà seguir per Tarragona Ràdio en directe i en diferit per les xarxes socials municipals.

D’altra banda, El Pregó que se celebrarà el següent dilluns 21 de setembre i que l’any passat ja va variar el seu format situant el pregoner al Balcó principal de l’Ajuntament; enguany per poder-lo seguir, s’hi instal·laran 600 cadires a la plaça de la Font, prèvia reserva al web municipal. La Tronada es dispararà des de la plaça de la Font, i serà l’única que es podrà veure en directe pel públic assistent al Pregó. Estarà ubicada a l’extrem oposat al palau municipal. Com ja es va anunciar, aquest any la pregonera és l’actriu tarragonina Agnès Busquets Tarrasa.

La pirotècnia i les matinades també ens marcaran els moments més rellevants de la nostra festa major i, en molts casos, ho podrem sentir des de casa. Pel que fa al primer, es dispararan tres tronades. La del pregó, que es dispararà des del seu lloc habitual, la plaça de la Font. Les altres dues, la de la Crida i la Tronada Final, seran des de llocs indeterminats, com ja es va fer per Sant Magí i seran retransmeses en diferit per les xarxes socials municipals.

A banda d’aquestes i com a novetat, s’encendran més de 1.000 voladors el Dia de Santa Tecla des de diferents terrats de la ciutat, coincidint amb la mateixa hora que entra el Braç de Santa Tecla. Seran un clar i emotiu exemple de com viurem les festes des de casa enguany.

Les matinades dels dies de Santa Tecla i de la Mercè escamparan els sons per diferents carrers i places. Però també podrem escoltar les músiques tradicionals de les colles de grallers locals, amb el Traditrenet, que escamparà la música per tots els barris de la ciutat entre els dies 17 i 20 de setembre.

Els espais de la Festa

Els principals actes de Santa Tecla 2020 es faran en espais a l’aire lliure, amb seient reservat i aforament limitat, en els emblemàtics espais del Teatre Auditori del Camp de Mart, l’espai La Palmera, la Casa Canals i el Parc de Saavedra.

En totes aquestes ubicacions gaudirem dels grans concerts de Stay Homasi Izal amb les entrades exhaurides, els Manel, Miguel Poveda, Reggae per Xics i The Penguins, entre d’altres al Camp de Mart; així com dels concerts més íntims a la Palmera amb Maria Jaume I Relat, los Glosters i Irene Reig Trio i Joan Fort Group, entre d’altres.

Els jardins de la Casa Canals, ubicats al carrer Granada, serviran per acollir diverses activitats gratuïtes de petit format com: presentacions de llibres, xerrades i els tradicionals contacontes de Santa Tecla.

I la tradicional Terrasseta tornarà al Parc de Saavedra amb sis dies d’una programació ben diversa de música i circ de qualitat, adreçat al públic familiar, on també es podrà gaudir de sopars i cinema a la fresca. Destaquen els concerts de Pau Vallvé i Joan Garriga.

Una altra de les propostes interessants i segures que han entrat amb força a la programació d’enguany, seran les visites guiades. Les empreses de serveis culturals de la ciutat com Itinere, Argos, Iber, Nemesis o Limoninum, han presentat una oferta variada de propostes per a apropar la història de Tarragona i de la seva festa als seus habitants.

Programació especial als teatres

Finalment volem destacar l’esforç dels diferents agents culturals per presentar propostes teatrals amb motiu de les festes. D’una banda la Sala Trono/Armanyà que presentarà un doble cartell per a tots els públics amb La Marató de Nova York i No cal anar a l’Havana. Els escenaris dels Jardins del Teatre Metropol i el Teatre Tarragona s’ompliran d’actes de petit format, d’una banda i de música de la TGN Big Band i la Cobla Reus Jove, entre d’altres, al Tarragona.

La tuitaire convidada

Un any més, a través del Twitter de Tarragona Cultura (@TGNcultura), es podran conèixer les recomanacions de la Tuitaire Convidada. Enguany serà la Maria Roig Alsina, especialista en la recuperació, la restauració i la reutilització de pel·lícules domèstiques del segle XX. Destacar que tres dels noms més rellevants de la festa d’enguany són de dones. D’una banda la pregonera Agnès Busquets; de l’altra la Perpetuadora, Àngels Cantos i finalment, la tuitaire, Maria Roig, que de ben segur ens farà gaudir de la festa a través dels seus ulls i les seves paraules.

Actualment Maria Roig viu a Tarragona i és membre de l'equip de l'Escola de Lletres. També és una de les impulsores del Festival Ja Veus. La seva feina va a cavall entre la comunicació, les lletres i el cinema, i concretament se centra en l'escriptura de guions. Ha estat guionista i directora de diversos documentals amb imatges d'arxiu premiats a diversos festivals, com Uncertain times, Cinc Batalles, Baix a Mar o Dalí, emperador de l'acció. Aquesta Santa Tecla s’estrenarà el seu darrer documental Concurs 1970. El desafiament Nens- Vella (21/9 20.30 h Camp de Mart)

RESERVA D’ENTRADES I RECOLLIDA D’INVITACIONS

Al dossier de premsa i al programa següents hi trobareu detallat en cada cas on s'han de reservar/comprar entrades per a cada espectacle. Pel que fa als actes programats directament per l'Ajuntament, les invitacions estaran disponibles a partit del dijous 10 de setembre, a les 11h a: cultura.tarragona.cat/invitacions

Podeu consultar el programa complet de Santa Tecla al web de les festes.

Podeu consultar el dossier de premsa, amb informació complementària, al web de les festes (PDF).

Podeu veure també el vídeo promocional de Santa Tecla 2020 al canal YouTube de Tarragona Cultura.

randomness