• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TARRAGONA CELEBRARÀ UN CARNAVAL ‘PER A LA MEMÒRIA’

© Manel R. Granell
05/02/2021
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Els actes que engeguen demà i s'allargaran fins al proper 28 de març giren a l'entorn de la celebració del 40è aniversari

Aquest matí l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, acompanyat de la consellera de comerç, María José López, han presentat el conjunt d’actes que conformaran el carnaval de Tarragona d’enguany, un carnaval que celebra el seu 40è aniversari i tot i que la pandèmia no permetrà celebrar amb actes multitudinaris ni grans festes, s’ha volgut que fos igualment inoblidable i on tota la ciutat es bolcarà perquè aquesta celebració arribi a tothom. És per aquest motiu que des de la conselleria de Cultura i conjuntament amb la comissió consultiva de Carnaval, s’ha decidit aprofitar la celebració per tal d’aturar-se i documentar-lo. "Per tal de posar de relleu el que ha sigut aquesta festa durant les últimes quatre dècades i donant testimoni als seus protagonistes" tal i com ha remarcat l'alcalde, s'ha produït un documental, s'està treballant en una exposició i en un concurs d'aparadors entre moltes d'altres activitats, que es podran gaudir a partir de demà 6 de febrer i fins al 28 de març i que, tal i com ha dit l'alcalde "un carnaval que no serà com tots voldríem, però que restarà en la memòria de tots i totes". 

El documental s'estrenarà el divendres 12 de febrer a les 19.30 h al Teatre Tarragona en un acte obert només als principals protagonistes, amb motiu de les restriccions per la pandèmia. L'endemà, dissabte 13 de febrer a les 21 h per Tac12 tv i a través de les xarxes socials municipals, s'emetrà per a tothom. Aquest important treball vol ser un compendi de l'esperit tarragoní d'aquesta festa i contempla, entre d'altres, entrevistes a uns quaranta testimonis; imatges i vídeos antics que formen part de l'Arxiu Municipal o que s'han cedit a través de particulars i també compta, com no pot ser d'una altra manera, d'imatges dels milers de tarragonins i tarragonines que surten cada any al carrer. "Hem posat en valor totes les mirades i lectures que té el nostre carnaval i que ha tingut durant la seva història", ha conclòs Ricomà. 

L'exposició dels 40 anys que s'està elaborant, es farà al Refugi 1 del Moll de Costa del 17 de febrer fins al 28 de març i s'hi podran contemplar els millors vestits de les comparses, els cartells i programes de tots els anys, així com un nombrós material fotogràfic.

Així mateix també s’han volgut posar les bases perquè aquesta festa se la facin seva les generacions futures, els nens i nenes, i això només es pot fer arribant a les escoles i al seu aprenentatge i divulgant la història i el sentit d’aquesta festa. I això s’ha fet realitat amb l’edició d’una carpeta pedagògica, que amb el nom de Carnestoltorium compren una oferta pedagògica des de p3 i fins a 6è i del que se'n lliuraran 1.000 exemplars en total a totes les escoles de la ciutat. 

Tan el documental com la carpeta pedagògica, i també l’exposició, se sumen a un conjunt d’actes que s’han organitzat des de diferents conselleries, com és el cas de la de comerç, qui ha fet un important esforç per tancar un concurs d’aparadors que proposa a comparses i comerciants treballar en equip per obtenir un reconeixement per la seva feina. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme amb la col·laboració de la Via T Tarragona Shopping i dels mercats municipals de la ciutat. Així doncs, es faran dos concursos en paral·lel, d'una banda Comerços Festius amb colles i Comerços Festius sense colla. Cada convocatòria disposarà de les mateixes categories que seran deu segons la sàtira, la diversió, l'originalitat, entre d'altres. La consellera de comerç, María José López, ha destacat que "aquesta campanya que engega enguany, té la voluntat de passar a formar part del programa de Carnaval ja que implica molts sectors i fa que la ciutat participi". Tothom que hi vulgui participar encara hi és a temps fins al 8 de febrer, consultant les bases a: Concurs de Comerç Festiu: Edició Carnaval — Ajuntament de Tarragona.

Aquests són alguns dels actes que conformen la programació de carnaval d’enguany, però també s’ha pogut comptar amb propostes noves com la cançó del carnaval i d’altres ja tradicionals, com el tast de botifarra d’ou. Totes elles, com a fruit del consens i la participació, impliquen indústria cultural de la ciutat i grups amateurs que estimen aquesta festa. 

Podeu descarregar el programa d'activitats en PDF

Al web de Carnaval, podeu consultar tota la informació: https://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/carnaval/guia/programa-carnaval-2021

 

randomness