• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

TARRAGONA CONTINUA EL TREBALL COM A INTEGRANT DE LA NOVA RUTA TURÍSTICA DE CIUTATS DE L’ANTIGA EUROPA QUE IMPULSEN LA UNESCO I NATIONAL GEOGRAPHIC

14/11/2017
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Pont du Gard (França) ha acollit la darrera reunió per acordar les primeres accions de promoció d’aquesta iniciativa que recorre vuit ciutats europees

Tarragona, de la mà del Patronat Municipal de Turisme, ha participat en la darrera reunió celebrada a Pont du Gard del projecte “UNESCO World Heritage Journeys of Europe” que impulsen la UNESCO i National Geographic. La trobada ha servit per acordar les primeres accions de promoció d’aquesta iniciativa turística d’abast europeu que té com a principal objectiu generar noves formes per experimentar el patrimoni cultural del continent. Tarragona forma part del grup de vuit ciutats europees que integren la ruta turística de l’Antiga Europa, una de les quatre que es creen juntament amb l’Europa Reial, l’Europa Romàntica i l’Europa Underground. En total formen part del projecte 34 llocs patrimoni mundial de 19 països europeus; les dues úniques ciutats espanyoles que hi participen són Tarragona i Aranjuez.

El conjunt arqueològic de la Tarraco Romana forma part del recorregut l’Antiga Europa (Ancient Europe) al costat d’altres indrets emblemàtics de la història: el Santuari d’Asclepeion d'Epidaure (Grècia), el conjunt arqueològic d’Olímpia (Grècia), l’àrea arqueològica i la basílica d’Aquileia (Itàlia), la planícia de Stari Grad (Croàcia), la ciutat antiga de Nessèbar (Bulgària), l’aqüeducte romà del Pont du Gard (França) i els monuments romans, la catedral de Sant Pere i l’Església de la Nostra Senyora a Trèveris (Alemanya). Aquest itinerari és un viatge per experimentar les ciutats, paisatges i edificis que encarnen la cultura i la història antiga d'Europa. L'estratègia d’aquest grup és "l'enginy de l'antiguitat: visqui el geni del món clàssic i vegi les innovacions antigues que encara impacten i viuen avui".

Les rutes es començaran a promocionar aquest any amb l’objectiu que estiguin ben posicionades per al 2018, tenint en compte que serà l’any del Patrimoni Cultural Europeu i l’Any d’Europa a la Xina. Per això, en la trobada realitzada a Pont du Gard s’han acordat tres accions primordials que són: la creació d’una pàgina web del projecte i un audiovisual de cadascuna de les ciutats, a més de la promoció en xarxes socials i suports de National Geographic. La consellera de Turisme, Inma Rodríguez, s’ha mostrat satisfeta i ha valorat de manera molt positiva que “Tarragona formi part d’aquest selecte grup de ciutats que, de la mà de la UNESCO i National Geographic, ens donarà a conèixer com a destí de turisme cultural” i ha afegit: “tenim l’honor de ser la única ciutat espanyola escollida per integrar aquest itinerari per l’Antiga Europa que ens permetrà impulsar accions de comercialització i difusió en l’àmbit internacional per arribar a nous mercats”. La consellera ha destacat: “El reconeixement europeu és fruit de la intensa feina realitzada des del Patronat en la promoció de la ciutat, la inclusió en aquest projecte ens confirma que anem pel bon camí i ens anima a seguir treballant en aquesta línia”. Els principals objectius d’aquest projecte europeu són: augmentar el turisme sostenible als llocs declarats Patrimoni Mundial, que els visitants realitzin una estada llarga a les diferents ciutats de les rutes i, d’aquesta manera, aconseguir més suport per a la conservació i la cura d’indrets i llocs singulars que configuren una Europa plural, viva i rica en experiències.

Mercats prioritaris

El programa "UNESCO World Heritage Journeys of Europe" es fixa com a mercats prioritaris de la promoció i comercialització: Xina, Nord d’Amèrica i Europa.  Els estudis de mercat que avalen l’impuls d’aquesta iniciativa apunten que els viatges culturals són un dels segments del turisme més grans i de major creixement, que ja representen el 40% de tot el turisme europeu. En aquest sentit, la població de la Xina es posiciona com una de les que més viatgen. Amb prop d’1,3 bilions d’habitants al país, les dades indiquen que al 2016 més de 127 milions de persones van fer turisme internacional i, d’aquestes, un 13% van viatjar a Europa. I les previsions indiquen que és una tendència a l’alça, les xifres poden quadruplicar-se al 2020.

Als Estats Units, el turisme cultural també és un dels segments de mercat que més creix. Al 2016, els viatgers a destinacions culturals van realitzar una despesa global de prop de 171 bilions d’euros. Europa és una de les destinacions més populars entre aquesta població estatunidenca, després de Mèxic i Canadà.  Ambdós països, Xina i Estats Units, són clars exponents de les noves tendències de viatges protagonitzades per la generació millennial –joves nascuts entre els 80 i el 90 del segle passat–. Les projeccions de mercat apunten que el 2030, els millennials, seran els qui realitzaran més de la meitat de la despesa de desplaçaments globals.  Per últim, el mercat intern europeu també és un dels principals consumidors de turisme cultural, al 2015 els turistes europeus que van viatjar pel continent van sumar una despesa de 186 milions d’euros.