• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

AQUEST DIJOUS 14 DE FEBRER S’ESTRENEN A LA 2 ELS NOUS CAPÍTOLS DE LA INNOVADORA SÈRIE ‘INGENIERÍA ROMANA’

© Mauri Fernández
13/02/2019
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Tarragona torna a ser present amb el Pont del Diable al capítol ‘Acueductos II’

Demà dijous 14 de febrer La 2 de Televisió Espanyola estrenarà els dos nous capítols de la guardonada sèrie Ingeniería Romana: Ciudades II (22 h) i Acueductos II (23 h), capítol preestrenat a Tarragona amb la col·laboració del Patronat Municipal de Turisme i en què l’Aqüeducte romà de les Ferreres té un paper rellevant. A partir d’aquí, amb la temporada de 4 capítols completa (amb Tarragona com a protagonista absoluta del primer capítol, Ciudades I) començarà la distribució internacional de la sèrie.

Ingeniería Romana és una sèrie dirigida per José Antonio Muñiz i produïda per Digivision, Structuralia, Grandhermetic i RTVE que utilitza les últimes tecnologies de la realitat augmentada per explicar les construccions de l’època romana. L’estrena el 2015 dels dos primers episodis va suposar el rècord d’audiència d’un documental a la cadena pública i el primer capítol, Ciudades I, dedicat a Tàrraco, es va preestrenar també a Tarragona amb la col·laboració de la Fundació Tarragona Smart City i l’Ajuntament de Tarragona. Tarragona Turisme ha agafat el relleu per col·laborar en el llançament dels dos nous episodis, que veuen la llum després de dos anys de treball intens. La sèrie ha estat guardonada a festivals del prestigi del Festival de TV i Cinema de Nova York o del Festival Internacional de Cinema i Vídeo de The Archaeology Channel a Oregon (EUA).

Els dos primers capítols d’Ingeniería Romana es van emetre el 2015 a La 2 de TVE, amb unes xifres d’audiència espectaculars per a la cadena: 537.000 espectadors i un 4,5% del share en el cas del primer documental, i en el segon, 729.000 espectadors i un 6,6% del share. A Internet, la pàgina oficial de LAB RTVE dedicada a la sèrie, http://lab.rtve.es/ingenieria-romana, va registrar durant la primera setmana més de 183.000 pàgines vistes i 70.760 usuaris, mentre que a xarxes socials el hashtag #IngenieríaRomana va ser TT durant el dia de l’estrena. La web de Lab RTVE té actualment disponibles vídeos de 360º que recreen amb realitat augmentada i virtual quatre escenaris de Tàrraco: el Circ, l’Amfiteatre, el Fòrum de la Colònia i el Recinte de Culte.

Capítols

Ciudades II

El capítol explica com Roma va servir de model per a la fundació de la resta de ciutats de l'Imperi i com es fundava una ciutat: la decisió de la ubicació, els rituals, el marcatge del seu perímetre, la parcel·lació o el repartiment entre els colons. A 'Ciutats II' surten els jaciments dels Bañales, Itàlica, Empúries, Saragossa, Lisboa i Coïmbra.

Acueductos II

Al llarg del capítol es trasllada l'espectador al moment històric en què els romans van decidir la ubicació d'algunes de les ciutats més importants de l'Imperi i el magnífic repte que va suposar dotar-les d’un dels més espectaculars proveïments d'aigües de l'antiguitat. El capítol mostra a través d’elaborades simulacions per ordinador les obres i l'enginyeria necessària per fer-ho realitat: les tècniques que els romans van emprar per perforar les muntanyes, salvar les valls i congostos i distribuir l'aigua a la ciutat. En aquest episodi surten els jaciments de Bílbilis, Pèrgam, Lió, Arles, Uxama i els aqüeductes de Tarragona i de Segòvia.

Equip
Direcció i guió: José Antonio Muñiz
Direcció científica i presentador: Isaac Moreno
Codirecció, realització i fotografia: Javier Téllez
Direcció digital F/X: Javier Torres
Subdirecció digital F/X: Ángel Veloso

randomness