• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

MAYTE MARTÍN SERÀ LA CAP DE CARTELL DEL FESTIVAL SONA FLAMENC TARRAGONA

© Manel R. Granell
22/02/2021
Font: 
Ajuntament de Tarragona

La tercera edició combinarà les activitats presencials amb propostes en línia

Mayte Martín és sens dubte l’ànima de la música flamenca a l’estat espanyol i compta amb una dilatada carrera musical que va donar el tret de sortida l’any 1987 quan va guanyar el prestigiós premi Lámpara Minera, màxim guardó del ‘Concurso Nacional del Cante de las Minas’. A partir d’aquí i durant més de trenta anys Martín s’ha anat fent gran als escenaris i aquest any tenim l’oportunitat de reveure-la a Tarragona. Aquest concert, cap de cartell del Festival, se celebrarà el diumenge 14 de març a les 19 h al Teatre Tarragona amb la interpretació de Memento. L'alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha presentat avui el festival al costat del director artístic, Kike Colmenar. Ricomà ha destacat "que és un goig poder presentar una proposta més de l'àrea de cultura, com és el Festival Sona Flamenc, que enguany tampoc perdrà la seva essència, tot i els canvis de format amb motiu de la pandèmia". 

A banda de Mayte Martín, un altre dels imperdibles del Festival, que també forma part de la nova programació de teatres, és la proposta de Pep Tosar Federico García, que combina teatre i dansa i que el 6 de març ens farà reviure la dimensió humana d’aquest poeta andalús.  De les grans figures consolidades fins a joves promeses que encaren un bon futur, com és la catalana d’arrels andaluses, Queralt Lahoz, que podrem veure, i sentir, el divendres 12 de març a les 20.30 h també al Tarragona. Queralt Lahoz és una jove cantant nascuda a Santa Coloma de Gramenet, que va ser artista revelació al Festival de Música Viva de Vic de l’any passat. Lahoz va aprendre a parlar cantant-li a la seva àvia María, que li demanava que interpretés coples, flamenc i boleros a casa, on sempre hi havia la ràdio sonant. El seu estil és una barreja de flamenc i hip- hop, traçant un pont entre passat, present i futur i canalitzant influències com les de Mala Rodríguez, Gata Cattana, Erykah Badu o Jorja Smith. Les seves cançons són un crit a l’empoderament i a plantar cara al que està establert.  

La programació en línia, serà molt present al festival, amb la presentació d’un cicle de tres documentals que, sota el nom de Tarragona sona flamenc, es podran veure per primera vegada en línia i on bailaores, cantants i guitarres en seran els protagonistes. Aquest mini-cicle és gràcies a un acord amb In-edit.tv i sota el títol de Matilde Coral, acariciando el aireLa espanyola, la de Torres i Miguel Poveda, podrem aprofundir en aquesta temàtica.  

Pel que fa a l’audiovisual la programació també inclou el documental i alhora exposició de l’obra de Jacques Leonard: Rumba i flamenc, un fotògraf francès que va deixar un retrat únic de la vida gitana barcelonina i dels tablaos flamencs dels anys cinquanta i seixanta a Barcelona, per la posteritat. L’exposició és una proposta coproduïda per l’Ajuntament de Tarragona i Photographic Social Vision.  Així mateix, també comptarem amb una conferència a càrrec de Juan José ArroyoEl Junco, per una banda i una masterclass en directe des de Sevilla, a càrrec de Susana Casas, per un altra banda; que giraran al voltant del ball flamenc actual. El festival ens ofereix una altra conferència, una bona oportunitat per conèixer el ‘ser’ flamenc amb el musicòleg Faustino Núñez.  Tots els continguts en línia estaran disponibles a la web municipal fins al 31 de març. 

El flamenc tarragoní

Una vegada més el Sona Flamenc compta amb la complicitat i la implicació del teixit cultural tarragoní tan implicat en aquest estil musical i per aquest motiu s'està enregistrant  aquests dies un videoclip protagonitzat per tots els professors i professores de flamenc de Tarragona expressant-se de la millor manera que saben: ballant i ho fan en llocs emblemàtics de la ciutat. El vídeo es podrà veure a través de les xarxes socials municipals a partir de la setmana vinent. Ricomà ha volgut destacar l'enorme esforç de tots els implicats en el món del ball, en aquest cas el flamenc, i de "com estan vivint temps molt difícils i han fet l'esforç de participar activament en el programa". L'alcalde ha remarcat que "aquest festival només té sentit i tindrà continuïtat perquè hi ha molta gent a la ciutat bolcada en el flamenc i que s'hi dedica professionalment i activament". 

La imatge

L’edició del cartell d’enguany ha sorgit de la idea de la fotògrafa Alba Rodríguez, en col·laboració amb el dissenyador Carles Rodrigo. La imatge descontextualitza l’escena flamenca, on el peix Lluitador de Siam encarna la figura de la bailaora o el bailaor i n'enfatitza la seva majestuositat, presència i caràcter.

Consulteu el programa d'actes complet al web de Cultura

Venda d'entrades i inscripcions als actes en línia a: www.tarragona.cat/tarracoticket 

randomness