L'Embutada, la Festa del Vi Novell de Tarragona
Gaudiu de L'Embutada: tasteu el vi novell, degusteu productes gastronòmics i culturals del territori i molt més!
Què és L'Embutada, la Festa del Vi Novell de Tarragona? Tarragona ha estat lligada al vi, i la verema ha generat festes al llarg dels segles. A la ciutat, quan el vi estava fermentat, la gent s’afanyava per anar als cellers a tastar el vi i celebrar la vida. Asseguts en bancs de fusta, les colles d’amics, de pescadors, de castellers i de jornalers demanaven un embut, habitualment ple de vi. Aquest embut, a diferència dels embuts que ara tenim a casa, tenia forma d’angle. L’embut passava de client a client, d’amic a amic, mentre es tapava l’extrem inferior del tub amb el dit. Es tracta de no ser el darrer a acabar, perquè qui es quedava sense vi pagava la ronda.
Santa Teca organitza la sisena edició de L’Embutada, la Festa del Vi Novell de Tarragona
La festa convida a recuperar la memòria i la tradició vitivinícola i posa en valor l’embut, que no només es feia servir a Tarragona i als municipis del Tarragonès, sinó també en regions de vins tan emblemàtiques com el Priorat i el Baix Penedès.
L’Embutada té com a epicentre la plaça del Rei de Tarragona, a la Part Alta (centre històric), on pescadors i castellers celebraven l’arribada de la collita. Aquí trobareu la zona de tastos, amb els establiments: Quidel, El Tamboret, Dalma Ahumados i La Clotxa, que us oferiran productes gastronòmics del territori, i els cellers següents, que us presentaran el primer vi de l’any i us el serviran directament de la bota, la damajoana o l’ampolla:
Celler Frisach, Celler Josep Foraster, Tanca els ulls, Celler Sanromà, Mas del Botó, Celler 9+, Celler Comalats, Celler Nini, Un sol cel, Finca la Despeinada, Enovitis, Celler Suñer, El Solà d’Ares, La Rural, Celler de l’Apotecari, Celler Pedrola, Celler Vega Aixalà, Celler Els Comuns, Solà Clàssic, Mas de la Caçadora, Dasca Vives i Terra del Císter
Veniu a tastar el vi novell mentre degusteu productes gastronòmics i culturals del territori!
PROGRAMACIÓ 2022
Divendres, 4 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
18.00 - 20.30 | Pel·lícula "Revolució líquida" de Clara Isamat + tast de vins novells | Col·legi d'Arquitectes |
Dissabte, 5 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
10.30 - 11.45 | Itinerari guiat i recreació històrica per diferents cellers històrics ja desapareguts de la Part Alta (centre històric). Idioma: castellà | Part Alta |
11.00 - 20.30 | Mostra d’oficis relacionats amb el món del vi: llauner, vidrier i cistellaire | Plaça del Rei |
11.00 - 14.00 | Taller de cistelleria: vestiu una ampolla de vi amb boga | Plaça del Rei |
12.00 - 13.10 | Itinerari guiat, recreació històrica i acompanyament de músics i castells per diferents cellers històrics ja desapareguts de la Part Alta. Idioma: català | Part Alta |
12.00 - 20.30 | Servei de restauració, producte de territori | Plaça del Rei |
13.15 - 14.30 | Carles Belda en concert | Plaça del Rei |
14.30 - 16.15 | Sweet Soul Music | Plaça del Rei |
16.00 - 19.30 | Taller de cistelleria: vestiu una ampolla de vi amb boga | Plaça del Rei |
16.15 - 18.15 | Miqui Puig DJ | Plaça del Rei |
16.30 - 18.00 | Taller infantil: elaboreu olivada | Plaça del Rei |
18.15 - 20.30 | Ponent Roots | Plaça del Rei |
20.45 - 21.45 | Lenand en concert | Col·legi d'Arquitectes |
21.55 - 23.10 | Genís Bagés en concert | Col·legi d'Arquitectes |
Diumenge, 6 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
11.00 - 16.00 | Mostra d’oficis relacionats amb el món del vi: llauner, vidrier i cistellaire | Plaça del Rei |
11.30 - 13.00 | Conferència: "L'Embutada, ADN tarragoní per xalar amb el vi", a càrrec de Jordi Bertran | Espai Turisme (c. Major, 37) |
12.00 - 16.00 | Servei de restauració, producte de territori | Plaça del Rei |
13.15 - 14.45 | Joan Colomo radio fòrmula en concert | Plaça del Rei |
Més informació
- Per assistir a les visites guiades, podeu fer-ne la reserva aquí.
Punt de sortida: portal del Roser.
- Preu del taller de cistelleria: 20 €. Inscripció prèvia i pagament a violetaalmon@gmail.com (places limitades).
- Taller infantil: gratuït
- El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona es reserva el dret de canviar la programació per motius aliens a l'organització.
Històries d’octubre
L’inici de la tardor és l’època del final de verema. “Històries d’octubre” ens endinsa en la tradició vinícola de Tarragona i recorda com els cellers que hi havia a la Part Alta, el centre històric de la ciutat, celebraven el final del cicle de la vinya deixant tastar el vi novell amb un embut fet de llauna. Una festa recuperada que se celebra a Tarragona i rep el nom d’Embutada.