Tarragona ha estat lligada al vi, i la verema ha generat festes al llarg dels segles. A la ciutat, quan el vi estava fermentat, la gent s’afanyava per anar als cellers a tastar el vi i celebrar la vida. Asseguts en bancs de fusta, les colles d’amics, de pescadors, de castellers i de jornalers demanaven un embut, habitualment ple de vi. Aquest embut, a diferència dels embuts que ara tenim a casa, tenia forma d’angle. L’embut passava de client a client, d’amic a amic, mentre es tapava l’extrem inferior del tub amb el dit. Es tracta de no ser el darrer a acabar, perquè qui es quedava sense vi pagava la ronda.
La festa convida a recuperar la memòria i la tradició vitivinícola i posa en valor l’embut, que no només es feia servir a Tarragona i als municipis del Tarragonès, sinó també en regions de vins tan emblemàtiques com el Priorat i el Baix Penedès.
L’Embutada té com a epicentre la plaça del Rei de Tarragona, a la Part Alta (centre històric), on pescadors i castellers celebraven l’arribada de la collita. Aquí trobareu la zona de tastos, amb els establiments: El Cortijo, La Clotxa, El Cup Vell, Lola Bistro, Restaurant Cúmul i Forn Pastisseria Jordi Andreu, que us oferiran productes gastronòmics del territori, i els cellers següents, que us presentaran el primer vi de l’any i us el serviran directament de la bota, la damajoana o l’ampolla:
Carlania, Oidà Celler, Celler 9+, Un sol cel, Celler Bàrbara Forés, Escabeces, Celler Comalats, Dasca Vives, Vidbertus, Vega Aixalà, Tanca els ulls, David Baixas, Tuets, Ficària vins, Celler Sanromà, Mas Sabatera, Enovitis, Succés Vinícola, Celler Josep Foraster, Constel·lats, Celler de l’Apotecari, Niu celler, Nini, Terra del Cister, Solà d’Ares, La Despeinada, Mas del Botó, Anna Serra, Camí de Sirga, Solà Classic, Mydolia
Veniu a tastar el vi novell mentre degusteu productes gastronòmics i culturals del territori!
Acte previ, divendres, 3 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
19.00-20.30 | Xerrada tècnica en anglès "L'Embutada, intangible wine heritage in Tarragona" | Col·legi d'Arquitectes |
Dissabte, 4 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
10.30-11.30 | Itinerari guiat, recreació històrica i acompanyament de músics i castells per diferents cellers històrics ja desapareguts del centre històric. Idioma: castellà | Sortida: Portal del Roser |
11.00-14.00 | Taller de cistelleria: vestiu una ampolla de vi amb boga | Plaça del Rei |
12.00-13.00 | Itinerari guiat, recreació històrica i acompanyament de músics i castells per diferents cellers històrics ja desapareguts del centre històric. Idioma: català | Sortida: Portal del Roser |
12.00-20.30 | Mostra d’oficis relacionats amb el món del vi: llauner, boter, bufador de vidre i cistellaire | Plaça del Rei |
12.30-20.30 | Tast de vi novell: els vins dels productors presents es serviran per primer cop | Plaça del Rei |
13.00-20.30 | Servei de restauració, producte de territori | Plaça del Rei |
13.30-14.45 | The Manouches en concert | Plaça del Rei |
15.00-20.30 | Sessió de punxadiscos amb The Blondes, Miqui Puig, Guille de Juan | Plaça del Rei |
21.00-22.00 | Xarim Aresté en concert, maridat amb vins del territori | Col·legi d'Arquitectes |
Diumenge, 5 de novembre
HORA | ACTIVITAT | LLOC |
11.00-14.00 | Taller de cistelleria en família | Plaça del Rei |
12.00-16.00 | Mostra d’oficis relacionats amb el món del vi: llauner, boter, bufador de vidrier i cistellaire | Plaça del Rei |
12.00-16.00 | Tast de vi novell: els vins dels productors presents es serviran per primer cop | Plaça del Rei |
12.00-16.00 | Servei de restauració, producte de territori | Plaça del Rei |
13.15-14.45 | Joan Colomo en concert | Plaça del Rei |
- Per assistir a les visites guiades (places limitades), podeu fer-ne la reserva aquí a partir del 27 d'octubre:
- Preus dels tallers de cistelleria:
- Taller de cistelleria 'Vestiu una ampolla de vi amb boga': 20,00 €.
- Taller de cistelleria en família: 10,00 €.
- Inscripció prèvia i pagament a violetaalmon@gmail.com (places limitades).
- Preu del concert de Xarim Aresté amb tast de 2 vins: 10,18 €. Compreu la vostra entrada
- El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona es reserva el dret de canviar la programació per motius aliens a l'organització.
L’inici de la tardor és l’època del final de verema. “Històries d’octubre” ens endinsa en la tradició vinícola de Tarragona i recorda com els cellers que hi havia a la Part Alta, el centre històric de la ciutat, celebraven el final del cicle de la vinya deixant tastar el vi novell amb un embut fet de llauna. Una festa recuperada que se celebra a Tarragona i rep el nom d’Embutada.