• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

Rutes

© Manel R. Granell

Tarragona és l'única ciutat Patrimoni de la Humanitat de Catalunya

L’objectiu d’aquesta ruta romana és donar a conèixer la història de Tarragona mitjançant els principals monuments conservats d’aquella època, moment d’esplendor màxima de la ciutat, que va aconseguir el 30 de novembre de l’any 2000 la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO pel conjunt arqueològic romà de Tàrraco.

Des dels seus inicis la Mediterrània ha marcat el destí de Tarragona.

L’any 218 a.C., en el marc de les guerres púniques, Cneu Corneli Escipió va desembarcar a la nostra costa i va establir un campament militar que acabaria esdevenint amb el temps la principal base de l’Imperi Romà a Hispània. Des de Tarragona es conquerí la Península Ibèrica al llarg dels següents 200 anys i la civilització llatina es va estendre per tota Hispània... Comença la història de Tàrraco.

Tàrraco va quedar articulada des del seu inici en dues àrees: la militar, a la part alta, i la civil i residencial, a la part baixa. En el segle II a.C. s’estructurà també la ciutat, amb la construcció de la muralla i la definició de la xarxa de carrers. La seva importància anà creixent al llarg dels segles II i I a.C. amb l’arribada de nous pobladors.

Va rebre el títol de colònia de mans del propi Juli Cèsar probablement l’any 45 a.C., amb el nom de Colònia Iulia Urbs Triumphalis Tàrraco. Els anys 27 a 25 a.C. l’emperador August va residir-hi dirigint les lluites contra càntabres i àsturs i governant l’Imperi –per primera vegada- des de fora de la pròpia Roma.

En els segles I i II d.C. Tàrraco, com a capital de la província Hispania Citerior –la més gran de l’Imperi, que comprenia més de mitja Península Ibèrica-, assolí una gran importància i la màxima expansió urbana. La ciutat s’omplí de monuments: el fòrum fou ampliat, es construïren termes públiques i l’amfiteatre, i en l’acròpoli s’edificaren el grandiós complex arquitectònic del fòrum provincial i el circ. També es construí el famós temple d’August, de què parla Tàcit.

La importància de Tàrraco perviu en els monuments que la història ens ha deixat. No us perdeu l’apassionant llegat de l’època.

 

© Pep Escoda

Tarragona conserva destacables monuments del seu passat medieval, i a la importància que assoleixen les restes romanes cal sumar el patrimoni artístic medieval, encapçalat per la Catedral, que constitueix un conjunt molt notable. L’objectiu d’aquesta ruta és donar-lo a conèixer, tot enllaçant els diferents monuments en una ruta turística. 

La ciutat fou un important enclavament eclesiàstic en l’època medieval, de l’art religiós i senyorial de la qual han perdurat magnífiques mostres. A partir de l’any 1171 es comencen a erigir les esglésies de Santa Maria del Miracle, Sant Pau o Santa Tecla la Vella; també es construeix l’antic hospital de Santa Tecla, l’actual Torre del Pretori i la Catedral de Tarragona, les obres de la qual no es van arribar a finalitzar per manca de fons, però que va ser consagrada l’any 1331 i la seva visita és obligada. La seva magnitud i la riquesa interior la converteixen en un monument únic en el seu gènere en tota Catalunya.

© Alberich Fotògrafs

Aquesta guia pretén acostar-nos a una part del llegat modernista repartit per la ciutat que requereix la complicitat del visitant per revelar tota la seva poètica i bellesa. A través d’aquest itinerari es poden entreveure les línies, les preferències i la societat que va acollir l’estètica modernista per guarnir, entre d’altres coses, les seves cases, els seus llocs d’oci o de treball o els seus objectes de culte.

El modernisme es desenvolupà a Tarragona des de finals del segle XIX fins gairebé el primer terç del segle XX gràcies a una certa reactivació econòmica i en el context ideològic de la Renaixença. L'artista tarragoní Josep Maria Jujol projectà el Teatre Metropol, la Casa Ximenis, el cambril de l'església dels Pares Carmelites Descalços i una sèrie de peces sumptuàries que es troben a l'església de Sant Llorenç del Gremi de Pagesos.

L'arquitecte amb més obra modernista a la ciutat és Josep Maria Pujol de Barberà: el Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV); la Casa Ripoll; les Cases Bofarull i del doctor Aleu, a la Rambla Nova; i el mercat municipal. Ramon Salas és l'autor de casa seva a la Rambla Nova i de la barana del Balcó del Mediterrani.
També hi ha una obra d'Antoni Gaudí com és l'altar i el manifestador del Santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor i una obra escultòrica de Lluís Domènech i Montaner com és el Mausoleu de Jaume I.

© Santi Grimau

Tarragona és una de les ciutats hispàniques més riques en cultura material paleocristiana. La tradició vincula l'arribada del cristianisme a l'acció missionera de l'apòstol Pau, però la primera notícia històrica sobre cristianisme a la ciutat és de l'any 259, quan el bisbe de Tàrraco, Fructuós, i els seus diaques Auguri i Eulogi foren cremats vius a l'amfiteatre, sota la persecució dels emperadors Valerià i Gal·liè. En època tardoromana, l'Església de Tarragona esdevingué seu metropolitana de la província Tarraconense, fou dinamitzadora de molts concilis provincials i alguns dels seus bisbes tingueren atribucions primacials per part del Papa (bisbe de Roma) per a les províncies hispàniques.

El patrimoni documental, artístic i arqueològic paleocristià que Tarragona ha llegat és, en el seu conjunt, el més notable de tota la península Ibèrica. La ciutat i la seva església diocesana us conviden a conèixer aquest magnífic patrimoni i a seguir les petjades dels nostres màrtirs a través d’aquest itinerari.