• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

AQUEST VESPRE S’HA ATORGAT EL PREMI TARRACO A TÀRRACO A TAULA

30/11/2023
Font: 
Ajuntament de Tarragona

VIÑUALES: “La tasca de Tàrraco a Taula ens diferencia com a capital del món antic, a l’hora d’explicar la nostra història” 

MOHA: “L’objectiu de l’associació és el de continuar investigant, per tal de donar valor als productes de la gastronomia tarragonina” 

Aquest vespre s’ha atorgat el Premi Tàrraco a la defensa i promoció del Patrimoni Mundial Unesco a l’Associació Tàrraco a Taula. L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit l’acte que s’ha celebrat a la Volta del Pallol, acompanyat del conseller de Patrimoni, Nacho García i del president de l’Associació, Moha Quach i d’altres representants de l’entitat i regidors i regidores del consistori. En començar l’acte, l’alcalde ha volgut adreçar unes paraules a l’entitat, deixant evidència que al costat del Festival Tàrraco Viva “la tasca de Tàrraco a Taula, de posar en relleu la gastronomia romana a través de la recerca, la documentació  i el rigor, ens ha diferenciat com a capital del món antic, a l’hora d’explicar la nostra història”.  

Per la seva banda, el conseller de Patrimoni, ha volgut destacar que “la tasca d’aquesta entitat també ha captat al públic no especialitzat i ha permès que Tàrraco Viva en particular i el patrimoni històric en general, arribin a qualsevol ciutadà i ciutadana”. I ha afegit, en la seva glossa, que “la divulgació de la gastronomia romana, ha comportat també una recerca de les fonts antigues, així com de les últimes investigacions al voltant dels productes i tècniques culinàries, que realment ens fa únics com a ciutat historiadora del menjar dels nostres avantpassats”.   

Finalment el president de l’entitat, Moha Quach, que ha rebut el diploma i ha agraït el reconeixement, ha volgut destacar la tasca realitzada per les persones fundadores i que han estat treballant per l’associació durant els darrers 26 anys. “Ara és feina nostra agafar el relleu i seguir treballant per la investigació, per conèixer d’on venim i poder evolucionar d’una manera respectuosa”, ha indicat Quach. El xef ha recalcat també que l’objectiu de la nova junta és treballar perquè Tàrraco a Taula “tingui activitat durant tot l’any”, i pugui ser un ens que vetlli per la gastronomia tarragonina, vinculada “sempre” a la història, patrimoni i cultura de la ciutat.  

Tàrraco a Taula 

Tàrraco a Taula és una associació que duu a terme un treball molt exhaustiu sobre l’estudi i la divulgació de la gastronomia romana a Tarraco des de l’any 1997. Al llarg d’aquests 26 anys diferents restauradors i restauradores de la ciutat han estat treballant colze a colze amb el Festival Tarraco Viva per aportar i ampliar coneixements sobre què menjaven i com cuinaven els nostres avantpassats romans. Tàrraco a Taula vol posar a l'abast dels restauradors i la ciutadania els coneixements històrics i científics necessaris per descobrir els orígens de la nostra cuina. Un bagatge que, després, servirà per evolucionar d'una manera respectuosa i conscient amb el nostre passat. Tot plegat, amb l'objectiu de reforçar la marca i potencialitat gastronòmica de Tarragona

L’associació pretén convertir Tàrraco a Taula en un projecte de ciutat transversal. Aglutinarà història, cultura, gastronomia, producte, restauradors i petits productors, així com investigació i divulgació. Per aquest motiu, vol fugir de les jornades puntuals i establir un calendari anual estable d’activitats i programació cultural. 

Premi Tarraco 

Amb motiu de la celebració del 23è aniversari de la Declaració de Patrimoni Mundial del Conjunt arqueològic de Tàrraco, avui 30 de novembre, des de l’any 2016 que s’atorga el Premi Tarraco. Aquest vol ser un reconeixement a aquelles accions que hagin permès la conservació, preservació i/o difusió del patrimoni de la ciutat, tant el que fa referència al conjunt històric romà, com la resta de patrimonis universals materials i immaterials reconeguts per la Unesco en l’àmbit de la ciutat de Tarragona.  

randomness