• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

Exposició fotogràfica «giTanos-giTanes», del periodista i fotògraf Josep Maria San Saturnino, Sansa (del 12 d’agost al 9 de setembre)

La mostra pretén visualitzar detalls dels costums i les tradicions de la comunitat gitana de la Part Alta (centre històric) de Tarragona. Les imatges reflecteixen moments rellevants per al col·lectiu, com ara el llançament de pètals al riu Francolí o al mar Mediterrani el 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano, la cerimònia de la boda i el ritual del mocador, que consolida el seu model de família, i la gresca contagiosa de la Festa Gitana que se celebra el mes d’agost al carrer del Cós del Bou.

Pètals per rememorar

Les dones llancen pètals de flors a les aigües d’un riu, del mar o d’un estany per rememorar l’èxode del poble gitano des del Panjab, al nord-oest de l’Índia, fa uns 1.500 anys, i per honrar els seus avantpassats, especialment els que van morir a causa del racisme. Aquesta acció, carregada d’emotivitat i de simbolisme, es repeteix els darrers anys en nombroses localitats d’arreu, amb motiu de la celebració, el 8 d’abril, del Dia Internacional del Poble Gitano. La comunitat gitana tarragonina acudeix al riu Francolí, o a alguna de les platges del municipi pròximes al nucli urbà, per dur a terme aquest ritual. La bandera gitana, veritable senyal d’identitat romaní que traspassa fronteres, embolcalla la cerimònia de cap a cap.

La família ho és tot

Per al col·lectiu gitano, la família ho és tot. Casar-se i crear-ne una a l’aixopluc dels pares, tenir fills i esdevenir avis és la seva raó d’existir.

El Palau Municipal és el lloc preferit dels gitanos tarragonins per a la celebració de les bodes civils. Si la parella que contrau matrimoni practica la fe evangelista, dos pastors d’aquesta església la casa al mateix Ajuntament, en finalitzar l’acte civil. Però si és de creença catòlica, les noces tenen lloc a la catedral de Tarragona.

D’acord amb la tradició gitana, les joves núvies han d’arribar al matrimoni verges. La juntadora, una dona gran beneïda per la seva comunitat, és l’encarregada de verificar la virginitat de les noucasades amb la prova del mocador.

La Festa Gitana, oberta a tothom

La Festa Gitana, que se celebra el dissabte d’agost següent al dia 19, commemoració de Sant Magí, és el fet públic més rellevant que organitza l’Associació Gitana de Tarragona. L’esdeveniment, obert a tothom, aplega paios i gitanos de diversos indrets. Els actes festius se succeeixen a l’aire lliure al llarg de la jornada i les primeres hores de l’endemà, entre la seu de l’Associació, al núm. 19 de la Baixada de les Peixateries Velles, i el carrer Cós del Bou. La primera Festa Gitana es remunta al 1980, però no va tenir continuïtat durant més d’una dècada. L’aparició de l’AGIT el 1991 va ser fonamental per reprendre-la uns anys més tard. Des d’aleshores, se n’han celebrat onze edicions.

randomness