Calendari de festes

Tarragona és una ciutat de llum i color. El clima i el caràcter mediterrani, l’ambient acollidor dels carrers i l’hospitalitat de la gent la converteixen en un gran espai lúdic, festiu i cultural a l’aire lliure. Tarragona és sinònim de festa i la festa es viu al carrer. El calendari festiu de la ciutat engloba tot l’any, donat el gran ventall configurat per les festes tradicionals tant locals com del conjunt de Catalunya.

Descarregueu l'arxiu PDF

© Pep Escoda
5 de gener

Els Reis d’Orient arriben al port i recorren la ciutat repartint caramels a la quitxalla.

© Joan Capdevila Vallve
De l'1 al 28 de febrer

Els restaurants de la Part Alta (casc antic) ofereixen menús per a totes les butxaques.

© Pep Escoda
Del 18 al 28 de febrer

Un dels carnavals més multitudinaris de Catalunya, amb diverses rues i balls. A destacar la Rua de l’Artesania, la Rua de Lluïment, el judici del Carnestoltes i la crema de la bóta.

© Manel R. Granell
26 de març

Cercavila de carruatges i cavalls per diferents carrers de la ciutat. Benedicció dels animals, entrega dels records i de les típiques coques de Sant Antoni.

© Pep Escoda
Del 4 al 9 d'abril

Únic certamen de l’Estat dedicat al dixieland, origen del jazz, estil nascut a Nova Orleans com a música popular a finals del s. XIX. Aplega anualment més d’una cinquantena de concerts i activitats en diversos espais com teatres, cafès, restaurants i també a l’aire lliure. 

© Pep Escoda
Del 9 al 16 d'abril

Celebració de la passió, mort i resurrecció de Crist. Misses, rosaris i processons. El Divendres Sant a la tarda els armats fan la típica recollida dels passos abans de la processó del Sant Enterrament, documentada des de l’any 1550 i declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

© Manel R. Granell
Del 20 d'abril a l'1 de maig

Tarragona es converteix en la capital catalana de les tapes. Molts establiments de restauració de la ciutat s’apunten a aquesta festa gastronòmica oferint tapes elaborades a base dels ingredients de la nostra terra.

© Manel R. Granell
23 d´abril

Diada catalana de l’amor i la cultura. La ciutat s’omple de roses, llibres, sardanes i castells.

© Pep Escoda
Del 15 al 28 de maig

Jornades de divulgació històrica romana, destinades a difondre la cultura romana amb el màxim rigor científic: conferències, tallers, escenificacions de la vida quotidiana a l’època romana, l’exèrcit, les lluites de gladiadors, teatre, música i gastronomia romanes.

© Manel R. Granell
De l'11 al 28 de maig

Jornades gastronòmiques que formen part de Tàrraco Viva, les jornades internacionals de divulgació històrica romana. Un seguit de restaurants de la ciutat hi participen, recuperant receptes de l’època romana.

© Manel  R. Granell
Del 2 al 4 de juny

El primer cap de setmana de juny la ciutat acull el Minipop, el festival de música i cultura contemporània de referència  per a tota la família.  Tres dies plens de concerts, tallers creatius, cinema, teatre i jocs a l’escenari més bonic de Catalunya, amb vistes al mar i a l’amfiteatre romà. Posa’t la polsera i descobreix Tarragona des de la seva vessant més contemporània. L’entrada inclou visites i activitats als monuments històrics i descomptes especials en allotjament i restauració.

© Manel R. Granell
Del 16 al 18 de juny

Aquesta fira compta amb la participació de cellers i cooperatives de la DO Tarragona procedents de les quatre comarques del territori. Una oportunitat per degustar i conèixer els seus vins.

© Manel R. Granell
18 de juny

Coques amb cireres i l’ou com balla. Processó amb elements religiosos i tradicionals: Magí de les Timbales, gegants i balls.

© Manel R. Granell
23 i 24 de juny

Festa del solstici d’estiu, d'origen precristià. Nit de fogueres, bruixes, petards i revetlles fins a la matinada. El dia de Sant Joan es pot gaudir d'una actuació castellera.

© Rafael López-Monné
Del 24 de juny al 24 de setembre

Tarragona us apropa als castells, element cultural declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Compartiu la força, el valor, l’equilibri, el “seny” del món casteller; una experiència única, una cultura viva.

© Manel R. Granell
29 de juny

És la festa major del barri pescador, el Serrallo, una de les festes majors de barri més tradicionals de la ciutat. Com a acte principal hi ha la processó de Sant Pere, quan la imatge del sant recorre els carrers del barri, acompanyada d’elements populars.

© Manel R. Granell
Del 27 de juny a l'1 de juliol

Gastronomia, focs artificials i música en un marc incomparable: el passeig de les Palmeres.

© Pep Escoda
Del 28 de juny a l'1 de juliol

22.30 h - Lloc: Platja del Miracle

El Concurs de Focs Artificials té una llarga tradició (1990) i s’ha convertit en un dels més importats del Mediterrani. La pirotècnia guanyadora s’encarrega dels focs artificials de la festa major (Santa Tecla).

30 de juny, 1 i 14 de juliol, 4 i 11 d'agost

Un maridatge de patrimoni històric, música i vermut.

Programació 2017

© Albert Rué
Del 14 al 23 de juliol

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona pretén concentrar en aquesta ciutat les noves dramatúrgies d’autors i directors contemporanis de diferents procedències, ja siguin nacionals o internacionals. Una porta oberta als nous talents que es representa en diferents llengües. El principal tret distintiu és l’ocupació amb noves dramatúrgies d’espais no teatrals, emblemàtics o històrics de la ciutat.

© Kim Castells & Simbòlic Comunicació
Del 15 de juliol al 2 de setembre

Una proposta emocionant per viatjar al passat romà de Tarragona de la mà de la reconstrucció històrica.

© Patronat Municipal de Turisme de Tarragona
16 de juliol

La processó de la Mare de Déu del Carme és un clar exemple d’un acte de barri mariner amb molta tradició. Pescadors i mariners passegen cerimoniosament la Verge del Carme per les aigües mediterrànies, i l’embarquen al barri del Serrallo.

© Pep Escoda
Del 14 al 19 d´agost

És la festa major del patró de la ciutat en la qual es manifesten elements populars com en Magí de les Timbales, gegants, Gegantons Negritos, nans, bastoners, etc. i que es retroben per acompanyar l’aigua de Sant Magí, element essencial de la festa. Els castells també formen part d’aquesta celebració, juntament amb un ampli ventall d’actes festius i culturals (concerts, teatre,...).

© Manel R. Granell
16 d’agost

És la festa d’un dels carrers més coneguts de la Part Alta (centre històric) i una de les més tradicionals de la ciutat. El canó dóna el tret de sortida a les cercaviles, en què els seus gegants i altres elements populars alegren el barri. Cal destacar que els gegants del Cós del Bou, coneguts com a Gegants Vells, són els més antics de la ciutat (1825) i van ser cedits per l’Ajuntament als veïns del Cós del Bou l’any 1904.

© Manel R. Granell
11 de setembre

Ofrenes de flors i altres actes de commemoració històrica, a més d'una actuació castellera de les quatre colles locals.

© Pep Escoda
Del 15 al 24 de setembre

Les festes principals de la ciutat. Santa Tecla és un esclat que durant deu dies omple la ciutat d’alegria, música i color. Hi participen tots el elements tradicionals del Seguici Popular, el conjunt més ric de danses, castells, correfocs, animals fantàstics, entremesos medievals i balls parlats conservats o recuperats a Catalunya. Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional l'any 1996 i Festa Patrimonial d'Interès Nacional l'any 2010 pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i declarada també Festa d'Interès Turístic pel Govern de l'Estat l'any 2002.

© Vilaniu Comunicació
Del 12 al 15 d'octubre

Mostra d'oficis tradicionals, gegants i capgrossos, cercavila medieval, artesania, gastronomia...

©
Del 17 al 22 d'octubre

La tardor és l’època de les jornades que recorden la Tarragona que va patir el terrible setge a mans de les tropes napoleòniques. Diuen que va ser el més cruent de la Guerra del Francès.

© Manel R. Granell
Del 26 d'octubre a l'11 de novembre

La mort és la única certesa que els humans tenim. Tot i estar ben clar que ens hem de trobar amb Ella al final del camí, aquesta certesa no ha deixat de generar històries, llegendes i relats per omplir la por a allò desconegut.

© Manel R. Granell
1 de novembre

Les parades de venda de castanyes torrades omplen els carrers. Els panellets de les pastisseries i les flors per als difunts protagonitzen aquesta diada.
 

© Alberich Fotògrafs
De l'1 al 3 de desembre

Fira on es poden degustar els diferents olis de la Denominació d’origen protegida de Siurana.

© Jaime Rojas
Del 4 al 10 de desembre

Gaudiu de pel·lícules d’estrena, nous directors, descobriments, emocions i molt més.

© Montse Riera
Desembre

Des de principis de desembre Tarragona s’il·lumina per celebrar les festes nadalenques, a més anima els seus carrers amb el mercat de Nadal i d’artesania. Es reviuen dues tradicions molt arrelades: el tió i els pessebres que s’exhibeixen en locals de diferents associacions i en parcs de la ciutat. Les festes es completen amb diverses activitats nadalenques: representació dels Pastorets, cantades de nadales, el parc infantil de Nadal, entre d’altres. 

© Pep Escoda
31 de desembre

És una tradició catalana. Un ninot amb tants nassos com dies li resten a l’any (un gran nas) es passeja pels carrers de la ciutat repartint caramels a la canalla.