• Català
  • Español
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Zhōngwén

AQUEST DIJOUS COMENÇA AMB EL BANQUET CONVIVIUM LA 26a EDICIÓ DE TÀRRACO A TAULA

© Tjerk van der Meulen
© Tjerk van der Meulen
© Tjerk van der Meulen
© Tjerk van der Meulen
03/05/2023
Font: 
Ajuntament de Tarragona

Del 4 al 21 de maig una desena de restaurants, pastisseries, forns i cellers oferiran plats i menús inspirats en la cuina romana coincidint amb Tàrraco Viva

L’associació Tàrraco a Taula s’endinsa en aquesta edició en els orígens de la gastronomia tarragonina investigant la cuina de la Mediterrània antiga

Aquest dijous a la nit se celebrarà el Convivium, un gran àpat romà als jardins de l’Amfiteatre amb el qual comença oficialment la 26a edició de Tàrraco a Taula, que s’ha presentat aquest matí al Passeig Arqueològic i que tindrà lloc del 4 al 21 de maig amb la participació d’una desena de restaurants, pastisseries, forns i cellers que oferiran plats i menús inspirats en la cuina romana coincidint amb Tàrraco Viva.

Explorar els orígens de la gastronomia tarragonina és l’objectiu de l’associació Tàrraco a Taula. L’entitat, formada per una desena de restaurants, pastisseries, forns i cellers tarragonins, té l’objectiu d’explorar i investigar els orígens de la cuina de l’antiga Mediterrània, des dels romans fins a l’actualitat, per tal d’entendre “d’on venim i cap a on anem”, en paraules del president de l’associació, Moha Quach. “Estem reivindicant la cultura a través de la gastronomia. La gent que ens visita ha de viure la història també des del menjar i el vi”, ha subratllat el xef del restaurant El Terrat: by Quach, qui també ha avançat que durant tot l’any es podran degustar plats i menús d’inspiració romana i antiga als restaurants adherits.

L’alcalde de Tarragona i president del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat per la seva banda la trajectòria de Tàrraco a Taula, tot recordant que “quan s’arriba a 26 edicions, és que s’han fet les coses bé” i ha volgut retre homenatge als “restauradors i restauradores que van iniciar, fins i tot abans del naixement de Tàrraco Viva, un esdeveniment gastronòmic al voltant de la cuina romana rigorós i ple d’innovació”, alhora que ha felicitat la nova junta directiva per la “visió i il·lusió renovades”.

L’objectiu de la nova junta és que Tàrraco a Taula tingui presència durant tot l’any, i no només durant la celebració de Tàrraco Viva. A més, es realitzaran activitats i tallers per tal que els professionals de l’hostaleria tinguin eines per investigar i explorar la història de la gastronomia, i conèixer així receptes, ingredients i tècniques ancestrals. “La cuina actual està tornant al passat per poder encarar el futur, i nosaltres també ho hem de fer així. Ha de ser la nostra marca de ciutat”, ha afegit Quach. El xef ha posat l’exemple del gàrum, una fermentació de restes de peix que els romans utilitzaven en pràcticament totes les seves elaboracions. “Gràcies a la tecnologia actual podem tenir més cura d’aquesta fermentació, que és un gran potenciador de sabor i que es pot utilitzar en moltíssimes elaboracions”, ha detallat.

Tàrraco a Taula s’inaugura demà dijous a l’Amfiteatre Romà de Tàrraco amb Convivium 2023, un espectacle gastronòmic pensat perquè els comensals redescobreixin la cuina de l’antiga Mediterrània: un retorn als orígens de la mà d’una desena de restaurants, pastisseries i cellers tarragonins. Hi participaran els restaurants El Terrat: by Quach, SeasonsEl Llagut i Twins, la pastisseria Velvet MGL, el Forn de Nulles i els cellers Pallarades Celler, Mas Vicenç Celler, Vinyes de l’Alba, Vinyes del Tiet Pere Celler i Adernats Celler. A més, també es podran degustar plats d’origen romà a La Caleta, El Cortijo, l’AQ, el Barquet i el Barmut durant les pròximes setmanes. Les entrades per gaudir del Convivium encara estan disponibles a través d’aquest enllaç.

Inspiració antiga i rigor històric

El director del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV i assessor gastronòmic del festival, Joaquín Ruiz de Arbulo, ha destacat que “apropar-se a la cuina romana no és fàcil” perquè “no tenim el mateix estómac ni el mateix paladar”, i ha posat en valor la passió i valentia de l’entitat. A més, ha destacat textos com els de Marco Apici, imprescindibles per conèixer receptes, tècniques i ingredients imprescindibles de la cuina romana. “Un dels grans misteris és el gàrum, i gràcies a les tècniques actuals ens hi podem apropar. Hem d’anar cap a la reconstrucció i hem d’inspirar-nos en la cuina de l’antiga mediterrània per evolucionar”, ha insistit.

El menjar no serà l’únic protagonista, i és que els vins tarragonins també tenen una presència indubtable durant el festival. El vinater creador a celler Mas Vicenç i assessor enològic del festival, Vicenç Ferré, ha destacat que “comptarem amb varietats autòctones i ancestrals, com el macabeu o el cartoixà”, de la mà de cinc cellers que fa anys que exploren les varietats de tradició mil·lenària.

randomness