català Español English

Experiències

Del 27 de març al 2 d'abril torna la Tarragona Family Week per descobrir la ciutat i gaudir-la a uns preus exclusius.

El personatge

Parlem amb Oriol Castro, cuiner i mà dreta de Ferran Adrià a elBulli, de les excel·lents qualitats de la Gamba de Tarragona.

#lamevatarragona

Juanjo Fuster, dissenyador gràfic i instagramer, fotografia pel Tarragona Experience els seus racons preferits de #lamevatarragona.

Descobreix Tarragona amb la família a uns preus exclusius fins al 2 d’abril

Cartell del Tarragona Family Week 2015

Per quart any consecutiu, i prèviament a les vacances de Setmana Santa, Tarragona ofereix al turisme familiar una excel·lent oportunitat per descobrir la ciutat tot gaudint de grans avantatges a preus exclusius. És el que ja es coneix com a Tarragona Family Week, que comença avui divendres i que dura fins al 2 d’abril.

El funcionament és molt fàcil: fas la reserva a l’hotel o al càmping al què vols allotjar-te fent referència a la promoció Tarragona Family Week i, quan arribis al lloc escollit, et facilitaran un tríptic i la ‘polsera dels poders’, que és personal i intransferible. Cada membre de la família en rebrà una que haurà de mostrar per beneficiar-se de tots els descomptes i entrades gratuïtes, entre d’altres avantatges. Només quedarà un últim pas: gaudir de Tarragona!

La Tarragona Family Week dóna totes les facilitats per tal que, per un preu econòmic, puguis allotjar-te, menjar, visitar la ciutat, participar en diverses activitats i gaudir de diversos descomptes en comerços. Per exemple, tots els allotjaments que participen de la iniciativa comparteixen els mateixos preus: 50 euros per nit en estada de 4 persones (2 adults i 2 menors de 12 anys); per 3 persones (2 adults i 1 menor de 12 anys); o també per 2 persones. Pots conèixer els allotjaments que s’han adherit a aquesta promoció en aquest enllaç.

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’objectiu del Tarragona Family Week és posicionar la ciutat com a destí turístic familiar i reforçar-la amb activitats de reconstrucció històrica amb la qual tots els turistes se’n puguin beneficiar i es quedin amb ganes de repetir.

Per aquest motiu s’han preparat diferents activitats gratuïtes o amb preus especials com les visites a les Muralles de Tàrraco o passar un matí al Circ romà per conèixer-ne tots els secrets. La polsera dels avantatges també permet gaudir gratuïtament dels museus de la ciutat i monuments el Fòrum Local o l’Amfiteatre. Trobaràs totes les activitats programades i els seus horaris en aquest enllaç.

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

I quan arriba l’hora de dinar o sopar, després d’haver passejat per la ciutat, la Tarragona Family Week també ofereix preus especials en alguns dels restaurants de la ciutat. Diversos restaurants presenten menús per 17€ els adults i 7€ els nens, entre els quals es troben Al Natural, de plats mediterranis; Cócvla, de cuina casolana; la taverna marinera El Llagut; i Take Away Sushi, per als amants d’aquest menjar japonès.

El teixit comercial de Tarragona també se suma a la campanya i premia als visitants de la Tarraco Family Week amb ofertes especials per donar a conèixer els seus productes. En aquest enllaç trobaràs el llistat dels establiments adherits a la Tarragona Family Week.

Així que ja ho saps, si vols desconnectar uns dies amb la família, vine a Tarragona, gaudeix de les moltes promocions de la Family Week i allarga la teva estada fins la Setmana Santa.

Text: Patrícia Valencia

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Juanjo Fuster: ‘El Camí de Ronda és la desconnexió total; estàs tu, el mar, les roques… A Tarragona vaig connectar amb el Mediterrani’

Juanjo Fuster / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Juanjo Fuster (@juanjofuster a Instagram) és, amb prop de 30.000 seguidors, un dels instagramers (igers) més influents de Catalunya i Espanya. Les imatges que puja diàriament –generalment una (màxim dues) per dia, com manen els cànons del bon instagramer– superen gairebé sempre els 2.000 ‘likes’ i generen una allau de comentaris. I això que en Juanjo, dissenyador gràfic de professió, gestiona diferents canals a la famosa xarxa social de fotografies, tots ells amb un gran èxit de popularitat. Del seu particular catàleg torrencial d’imatges, una gran part d’elles han estat preses a Tarragona, la ciutat que va descobrir quan va venir a estudiar de la seva Flix natal, i on va decidir fixar la seva residència.

Dels tres personatges que ens han descobert, per ara, la seva Tarragona més íntima i personal, en el cas de Juanjo Fuster imaginem que la selecció de ‘només’ tres llocs sembla una operació molt complicada quan parlem d’una persona acostumada a ‘disparar ‘diàriament i a retenir a la retina una gran quantitat de carrers, places, monuments, paisatges, llocs, racons i raconets.

L'amfiteatre, des del Parc de les Granotes / ©Juanjo Fuster

El primer lloc que tria en Juanjo –i que ens fotografia– està estretament lligat amb els seus primers dies de la ciutat. “El Parc de les Granotes és un lloc molt important per a mi. Quan vaig començar a estudiar a Tarragona, vivia a Flix, i anava i tornava cada dia en tren. Aleshores, tenia els migdies lliures i el Parc de les Granotes era el lloc on acostumava a anar a dinar, a escriure poesia, a mirar el mar… i és on vaig fer la meva connexió amb la Mediterrània“.

Final de la platja Llarga, principi bosc de la Marquesa / ©Juanjo Fuster

Per anar al segon racó preferit d’en Juanjo, ens calcem unes bambes i ens allunyem del centre, sempre amb la Mediterrània com a punt de referència. “Un dels llocs més desconeguts de Tarragona, fins i tot per a la gent de la pròpia ciutat, és el Camí de Ronda que comença a la platja del Miracle i va recorrent tota la línia de la costa. És un lloc de desconnexió total, on deixes la ciutat enrere i només estàs tu, el mar, les roques, les ones i és perfecte per relaxar-te. Aquest lloc m’agrada especialment els dies en què el cel està ple de núvols, hi ha un mar tempestuós, i veus les ones com es baten contra les roques“.

Camí de ronda entre el Miracle i la Llarga / ©Juanjo Fuster

Tercera foto, tercera imatge sense perdre de vista el mar. “Un altre dels llocs que més m’agraden és el final de la platja Llarga. És un lloc que m’encanta, sobretot a l’hivern perquè pots captar, quan el sol se’n va, uns reflexos preciosos. Com veieu, el mar em té enamorat, i és per això que m’agrada difondre el que és i representa el mar a Tarragona, perquè hi ha molts llocs naturals que són completament desconeguts, tant per a la gent d’aquí com per a la gent de fora“.

Juanjo Fuster i el seu típic salt / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Una trobada amb en Juanjo Fuster per parlar de Tarragona i de les seves diferents localitzacions fotogràfiques no podia acabar en un altre lloc que no fos el Far de la Banya. El far s’ha convertit en una nova icona de la ciutat, esdevenint un dels elements més fotografiats actualment. I en això, els instagramers en general i Juanjo Fuster en particular, hi tenen alguna cosa a veure. “Per a mi és un lloc molt important perquè visc molt a prop d’aquí i hi vinc sovint en bicicleta. Tinc una connexió molt propera amb el Far de la Banya i és un lloc que, gràcies a Tarragona Turisme, que em va esmentar per primera vegada fa dos anys en una #fotodeldia, vaig començar a ser una mica conegut a Tarragona per les meves fotos i gràcies al far i a aquests meravellosos sunsets que es veuen des d’aquí“.

Si voleu fer unes fotos espectaculars del far –ens recomana en Juanjo–, març i abril són uns bons mesos, ja que podeu veure aquests núvols preciosos. Si us col·loqueu a l’altre costat del far, podreu treure uns contrallums brutals i a més, donat que sempre hi ha molta activitat, ja sigui de ciclistes, de gent corrent, dels gatets que viuen per aquí, sempre trobareu models ocasionals que podeu aprofitar en qualsevol moment, o contrallums, o reflexos a terra després de la pluja… És un lloc preciós, amb moltes possibilitats“.

Paraula d’instagramer top. Gràcies, Juanjo!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter / @irodon a Instagram)

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Oriol Castro, cuiner: “De la gamba de Tarragona, s’aprofita tot”

Oriol Castro / © Rafael López-Monné

Del cap a la cua, de la pell a les potes. “De la gamba de Tarragona s’aprofita tot”, il·lustra el xef Oriol Castro mentre en secciona una recent portada del Serrallo… i tot seguit sorprèn amb una infusió especiada de restes del crustaci i brou de pollastre. La mà dreta de Ferran Adrià manipula les olles com els mags fan amb els barrets de copa. A les seves mans hi ha la màgia de qui, tot i marcar tendència amb esferificacions, noves textures i deconstruccions, no ha perdut de vista que el que fa excepcional un plat a taula és “el respecte pels ingredients”.

Res com els calamars “de casa”, els que de tant en tant encara s’escapa per pescar de nit amb son pare, a Torredembarra. O com les avellanes del tros que té a Vila-seca el seu amic i també cap de cuina de elBulli, l’Eduard Xatruch, socis juntament amb el Mateu Casañas dels restaurants Compartir, de Cadaqués, i Disfrutar, a Barcelona. “Les gambes de Tarragona tenen un 10 en qualitat i ofereixen moltíssimes possibilitats. Però com altres productes que tenim al territori els ha faltat reconeixement. Hem de començar per aquí”, assegura.

Per això ha nascut la marca Gamba de Tarragona, a la que Castro dóna suport. Per donar notorietat a un producte “deu”, com diu ell, però que no té el reconeixement comercial del llagostí de la Ràpita, el musclo o l’ostró del Delta o la seva equivalent a la Costa Brava, la gamba de Palamós. “Per valorar un producte s’ha de conèixer. La gamba de Tarragona és un crustaci extraordinari, que vol molta feina capturar-lo [entre febrer i maig] i que hem de consumir recent pescat. Per molt de Tarragona que sigui, no serveix de res que valorem l’esforç i l’origen si l’hem de deixar tres dies a la nevera i que se’ns oxidi”, afirma Oriol Castro.

L’aiguabarreig que es produeix per la desembocadura de l’Ebre, el riu amb més cabal d’Espanya, converteix el fons marí de la Costa Daurada en un mantell orgànic excepcional. En aquest habitat, la població de gamba roja (Aristeus antennatus) ha desenvolupat una membrana molt resistent per unir el cap i el tòrax, una solidesa estructural que permet conservar millor un cop pescada les substàncies toves del cap i el gust de la carn, i que la converteix en l’estrella d’arrossos, planxes i romescos als restaurants de Tarragona. Creant una marca pròpia, Tarragona Turisme i Tarragona Gastronòmica volen donar-li visibilitat comercial.

Criat professionalment a elBulli, Castro en sap un munt de com atreure la notorietat. Creatiu gastronòmic de referència mundial, la seva recepta d’èxit combina talent, passió, intuïció i dedicació, molta dedicació a la cuina, un nervi professional i una forma de ser que no li permet avorrir-se mai. Amb aquesta inquietud va aprendre a cuinar amb sa mare, i més tard es va especialitzar a la prestigiosa escola Joviat, de Manresa. A meitat anys 90 va entrar a treballar a les ordres de Ferran Adrià i ho va fer sense cobrar. Sabia el que es feia. En poc temps, i no s’equivocava, el seu nom brillaria amb llum pròpia al firmament d’estrelles Michelin.

I malgrat ser un referent en innovació, inseparable de Ferran i Albert Adrià al taller de creativitat elBulli, entregat al desenvolupament de noves tècniques i conceptes, Castro no ha plegat mai el retrovisor. Cim i tombes, romescos, masquetes, brutesques i rossejats, els ranxos tradicionals que els pescadors preparaven amb captures del dia i quatre coses de terra i compartien a bord, “són un patrimoni irrenunciable, l’essència de la cuina moderna”, assegura qui segueix vinculat a la Bulli Foundation a l’espera de poder reobrir el restaurant que voluntàriament va tancar el 2011. “Necessitem mirar endavant amb atreviment, perdre la por a fer segons què; però no hem d’oblidar mai d’on venim”, explica. Aquest gosar de nou inclou, per exemple, rescabalar ingredients que han deixat d’estar a la parada del mercat, com la moixina, una espècie de tauró abundant a la nostra costa i de bones prestacions al paladar.

És en aquest context, en la combinació del nou i el vell, en una Tarragona i en un Serrallo on pescadors i restauradors veuen sortir el sol pel mateix lloc, en què la gamba roja s’ha de moure com a peix a l’aigua. “La podem cuinar de totes les maneres que se’ns acudeixin i accepti el mercat. De forma més tradicional o més innovadora, però… puc donar consell?”- Digui. “No la desnaturalitzem. Respectem-la. Fem-nos un favor i mengem-la sencera, no en una mus”, conclou qui ha estat clau els últims anys en l’eclosió de la cuina catalana a nivell internacional.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné

Vint-i-quatre restaurants participen, del 13 al 29 de març, en les I Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Tarragona

Foto de grup de la presentació de les I Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Tarragona / Pere Toda-Vilaniu Comunicació 2

La Gamba de Tarragona, reina per fi. Vint-i-quatre restaurants, el bo i millor de la ciutat, participen del 13 al 29 de març en les I Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Tarragona, organitzades per Tarragona Gastronòmica i Vins i Cava Adernats, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors i del Port de Tarragona. Justícia i honor, doncs, a la gran protagonista, la Gamba de Tarragona, un dels productes de major qualitat que dóna el Mediterrani i Tarragona i que en aquests setze dies podreu assaborir i gaudir de mil i una maneres amb tres propostes econòmiques diferenciades.

Dels vint-i-quatre restaurants participants, vint d’ells (Al Natural, Barquet, Cocvla, Degvsta, De Vins, La Cantonada, Lola Tapes, Passadís, Sadoll Restaurant, Sirco Airlines i Xamfrà del Fòrum, Ares, Balandra, El Llagut, El Terrat, Palau del Baró, Racó de l’Abat, Txar3verd, AQ Restaurant i Xaloc) oferiran un plat a 15€, en el què se serviran 150 grams de Gamba de Tarragona bullida o a la planxa, maridada amb dues copes de vi o cava Adernats.

Restaurants amb plats a 15€

Restaurants amb plats a 15€

Després, vuit restaurants (Àpats Quattros, Ares, Balandra, El Llagut, El Terrat, Palau del Baró, Racó de l’Abat, Txar3verd) oferiran també selectes menús a 38€ amb un entrant, tres plats de Gamba de Tarragona, postres i mitja ampolla de vi o cava Adernats (una ampolla sencera per cada dos menús). En els menús a 38€, hi trobareu propostes tan creatives com els mar i muntanya dels Àpats Quattros i la seva ‘Gamba amb botifarra de perol i calamarsets’; la ‘Gamba en farcellet de cap i pota amb tòfona’, del restaurant El Llagut; o els ‘Peus de porc farcits en gamba’, del Txar3verd. Pels que us agrada el xup-xup i sucar-hi pa, hi ha dos plats amb els què xalareu especialment: el ‘Suquet de gamba amb tripes de bacallà i cigrons’ del restaurant Balandra i la ‘Caldereta de gambes amb fideus xinesos i crostons’ del Racó de l’Abat. Ara que és època de calçots, us imagineu un maridatge entre la ceba dolça i la reina del Mediterrani? El restaurant El Terrat us proposa un ‘Tàrtar de gambes lleugerament planxades amb cuscús, chutney de calçots i moniato’ i El Palau del Baró, un ‘Suquet de carxofes, mongetes del ganxet, calçot i gambes’. I en sopa també? Doncs sí, l’Ares Restaurant ha preparat una sopa de carxofes amb cansalada i gambes.

Menú a 38€

Menú a 38€

Menú a 38€

Menú a 38€

Finalment, cinc restaurants (AQ Restaurant, Arcs Restaurant, Ca l’Eulàlia, Restaurant Manolo i Xaloc) et proposaran gaudir d’allò més amb uns menús excel·lents a 50€ en els què podràs degustar un entrant, quatre plats amb Gamba de Tarragona, postres i mitja ampolla de vi o cava Adernats (i una ampolla sencera per cada dos menús). Els que us decidiu pel gran homenatge, entre els cinc menús cinc estrelles hi podreu trobar creacions com la ‘Gamba a la brasa amb salsa barbacoa’ de l’AQ Restaurant; les ‘Bombes de bacallà i tinta a la crema de gambes i saltat de gambes i alls tendres’ dels Arcs Restaurant; les ‘Gambetes saltejades al whisky’ de Ca l’Eulàlia; l’‘Amanida tèbia de gamba amb favetes i cruixent de pernil ibèric al vinagre de taronja’ del Restaurant Manolo; o els ‘Nguiris de gamba amb wasabi d’importació i salsa ponzu’, del Xaloc.

Menú a 50€

Menú a 50€

Menú a 50€

Menú a 50€

Menú a 50€

Paral·lelament a les jornades s’han presentat dos vídeos promocionals de la Gamba de Tarragona que han elaborat els fotògrafs Rafael López-Monné i Rafa Pérez, que expliquen el cicle de la gamba, la seva relació amb la ciutat i maneres de cuinar-la. Podeu consultar els vídeos en aquests dos enllaços:

Gamba de Tarragona (versió curta)

Gamba de Tarragona (versió llarga)

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

L’Espai Turisme exposa fins al 31 de març #Fotodeldia 2014, un recull de 365 imatges de la ciutat captades per instagramers

Exposició #Fotodeldia 2014 a l'Espai Turisme / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’Espai Turisme (carrer Major, 37), acull fins al 31 de març l’exposició #Fotodeldia 2014, un recull amb 365 imatges de la ciutat, una per cada dia de l’any, que van ser seleccionades al canal Instagram amb l’etiqueta #Tarragona, i publicades a la pàgina Tarragonaturisme a Facebook. La mostra aplega en dos grans panells les 365 fotografies de l’any passat i, en un tercer plafó, les dotze imatges guanyadores de cada mes que van decidir els nostres seguidors a la xarxa social Facebook. A l’exhibició també hi trobareu les 365 fotografies seleccionades el 2013.

Exposició #Fotodeldia 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El visitant de l’exposició, a més, tindrà l’oportunitat d’escollir amb el seu vot la #Fotodelany 2014, és a dir, la millor imatge de l’any passat triada entre les dotze guanyadores de cada mes. A la sala principal de l’Espai Turisme hi trobareu unes butlletes que, després d’omplir unes dades bàsiques i marcar la foto triada, podreu dipositar en una urna. L’autor de la millor fotografia guanyarà un àpat per a dues persones en un restaurant de Tarragona Gastronòmica i una visita guiada sorpresa, el mateix premi que se sortejarà entre totes les persones que hagin participat a la votació.

La posada en marxa del concurs de la #fotodeldia, que aquest 2015 ha encetat la seva tercera edició, ha permès incrementar sensiblement el banc d’imatges de la ciutat a Instagram, on recentment s’han superat les 260.000 fotografies només amb l’etiqueta #Tarragona. El repte fotogràfic, que a cada nova edició ha anat a més, gaudeix d’una gran popularitat a les xarxes socials. Les imatges amb més impacte del 2014 van superar les 20.000 visualitzacions al Facebook de Tarragonaturisme, van aplegar prop de 1.000 vots, van originar una trentena de comentaris i van ser compartides en unes 200 pàgines o perfils, amb un efecte viral de gran impacte.

Exposició #Fotodeldia 2014 a l'Espai Turisme / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Si encara no heu participat al concurs, podeu sumar-vos-hi aquest 2015. L’únic que heu de tenir és un perfil a Instagram, etiquetar les fotografies de la ciutat amb el hastag #Tarragona i esperar a que sigui seleccionada. La mitjana d’imatges que es pengen a diari amb l’etiqueta Tarragona se situa al voltant de les 300, xifra que pot arribar a superar les 500 en dies puntuals o quan la ciutat acull esdeveniments especials. I per guanyar el repte del mes, el nostre consell és que feu campanya perquè les vostres amistats a Facebook votin la imatge que trobaran penjada a Tarragonaturisme.

Bones fotos i sort!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Greg Gorman, fotògraf nord-americà de celebritats: “Tarragona té talent en brut”

© Rafael Ló—pez-MonnŽé

Des de jovenet, la bella Sofia Loren va ser un dels fetitxes de Greg Gorman, el famós fotògraf nord-americà de celebritats. Ja de gran, a meitat anys noranta, va tenir l’ocasió de retratar-la a Roma, i la diva, plena de l’energia i la sensualitat que transmet al cinema, es va pentinar i maquillar ella mateixa per a la sessió. El fotògraf estava gaudint amb la càmera, i en un recés de feina, l’actriu es va interpretar a sí mateixa: “Saps, Greg? No tinc seixanta anys. En tinc tres vegades vint”.

Moltes coses a la vida canvien segons la manera que tenim d’enfocar-les. Artista en permanent evolució, Greg Gorman (Kansas City, 1949) ha desenvolupat un estil propi per enfrontar-se al retrat, un dels gèneres més complicats de la fotografia. L’intel·ligent tractament de la llum i l’ombra que fa als seus posats, bona part en blanc i negre, han merescut aclamació mundial. Amagant o il·luminant el necessari, com feia sobre el llenç Caravaggio al segle XVI, rostres i cossos cobren amb Gorman darrera l’objectiu una expressivitat que ha assentat càtedra. “Les imatges més interessants són les que deixen alguna cosa a la imaginació”, explica el fotògraf.

Col·laborador habitual de publicacions com Vanity Fair, Newsweek o Vogue, Gorman va retratar durant un temps a les futures estrelles de Hollywood. El seu treball dels vuitanta i primers dels noranta anticipa la capacitat de persuasió davant la càmera que aviat demostrarien Brad Pitt, Johnny Depp o Leonardo di Caprio. Ara, en motiu de l’exposició “A distinct vision”, que reuneix al Tinglado 1 del Moll de Costa 220 captures d’aquests i altres personatges com Michael Jackson, Bette Davis, David Bowie o Al Pacino, Greg Gorman ha fet immersió a la nostra ciutat buscant localitzacions per a un clínic formatiu de fotografia.

L’experiència, diu, ha pagat molt la pena. Com aquells dies en què treballava amb artistes joves, àvids de triomf, Greg ha descobert una Tarragona potser no tan ambiciosa, però amb moltes armes de seducció. La majoria, això sí, dissimulades sota un vel de modèstia, l’ombra que mai recrearia als seus retrats. “Tarragona té talent en brut. És un diamant per polir que ofereix una mescla autèntica de gent, Història i modernitat molt recomanable per fer cinema o fotos”, assegura.

El fotògraf parla convençut. De la mà de Tarragona Turisme i la realitzadora Andrea Eidenhammer, que ha comissariat l’exposició, en gairebé una setmana d’estada l’artista ha quedat captivat per l’abundor de detalls que fan de la ciutat un bon lloc per veure i viure. Abans de prosseguir el seu viatge al Priorat –és un gran amant del vi i el paisatge- i marxar a casa seva, a Califòrnia, l’artista es va comprometre a tornar per Sant Joan. Llavors, durant cinc dies, oferirà a la ciutat un taller pràctic sobre retrat en què prendran part una dotzena de fotògrafs internacionals.

Comptar amb Gorman com a mestre de cerimònies –que aquest any farà també clínics a la Provença i a Àustria- és una bona oportunitat, una més, per fer llum a la llum de Tarragona. La mateixa claredat de cels i fulgors vespertins, pura essència mediterrània, de la que fan ostentació els artistes locals. Pot esdevenir Tarragona un plató assenyalat a nivell internacional per fer fotos artístiques? Greg Gorman no té dubtes, i respon dirigint el visor a la ciutat: “Només falta que la gent d’aquí s’ho cregui més”.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné

La Tarragona més personal de Gustau Alegret, entre les catedrals arquitectòniques i humanes, i el Balcó del Mediterrani

Gustau Alegret / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La catedral, en el vocabulari casteller, representa el cinc de vuit, fins fa poc un dels castells amb una base més sòlida, i que s’estructura de forma composta amb un tres i un dos. En l’art efímer d’alçar i bastir castells, doncs, l’execució del cinc evoca des de fa segles la construcció d’una catedral, segurament per la magnificència i complexitat de l’arquitectura humana. En Gustau Alegret, periodista tarragoní que actualment viu a Washington, on treballa de corresponsal per a RAC1 i l’NTN24, ha triat la Catedral de Tarragona i el monument als castells de la Rambla Nova com a dos dels seus indrets preferits a la ciutat. Alegret, que malgrat la llunyania manté els vincles amb la ciutat i, entre d’altres coses, escriu periòdicament al Diari de Tarragona, és el personatge escollit aquest mes de febrer per mostrar-nos #lamevatarragona, la seva Tarragona més íntima i personal.

Quedem amb en Gustau al Pla de la Seu pels volts de Nadal, on ha tornat per viure les festes amb la família. El matí és espectacular, amb un sol que llueix radiant fent bona la dita que Tarragona és la ciutat de l’eterna primavera. Matiner i complidor, en Gustau ve amb els deures fets i ens ensenya les tres fotos que acaba de fer de la seva Tarragona més particular.

Monument als castells / ©Gustau Alegret

Pujant per la Rambla Nova s’ha aturat davant del monument als castells i ha capturat diverses imatges amb el mòbil. “Si Tarragona té alguna tradició pròpia que m’agrada explicar quan viatjo, són els castellers, pel que simbolitzen: de pinya, d’unitat, de construcció, i m’atreviria a dir de construcció de país; d’un país que vol créixer i enlairar-se i ser vist com això, com una unitat de país, com un poble orgullós de sí mateix que es construeix amb esforç, tenacitat i tenint en compte la col·lectivitat i la comunitat per damunt de l’individualisme”.

BalcóMediterrani

Continuant Rambla Nova amunt, en Gustau Alegret ha aprofitat la tradició d’anar a tocar ferro per tornar a treure el mòbil i disparar noves fotografies. “Els romans eren molt llestos i van saber ubicar Tarragona en un dels indrets on la llum té una màgia especial”, diu. El Balcó del Mediterrani és, segurament, l’indret de la ciutat on és més visible aquesta posició estratègica de Tarragona, mirant el mar, amb un Mediterrani tranquil i calmat. “Quant vinc a tocar ferro em transporta a quan era petit i el meu pare em portava a fer un gelat a la Rambla Nova. Era una tradició. Passejàvem fins al Balcó per veure els vaixells i contemplar una perspectiva única”.

Catedral de Tarragona / ©Gustau Alegret

El cercle virtuós de la Tarragona d’Alegret es tanca al Pla de la Seu, on ens hem retrobat. Asseguts a les escales, el periodista afirma que “si hi ha una Catedral al món que és part de la meva vida, aquesta és la de Tarragona. Una Catedral amb la qual vaig aprendre la transició del romànic al gòtic. Una Catedral inacabada però que té un gran simbolisme i que amaga una història profunda, no només de Catalunya, no només de la Península ibèrica, sinó d’Europa”. Més enllà de la bellesa, però, també hi ha una part més mística, més introspectiva. “Passejar per l’interior de la Catedral, em dóna molta pau i em porta molts records. Per a mi, la rosassa que hi ha a la façana principal és una mirada bucòlica. Hi ha una essència religiosa que retrobo cada cop que hi entro i passejo per les capelles laterals”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda
Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Al març, #lamevatarragona ens arribarà de la mà d’en Juanjo Fuster, fotògraf i un dels principals instagramers que hi ha a Catalunya i a Espanya.

Greg Gorman, el fotògraf de les celebritats de Hollywood, inaugura l’exposició ‘A distinct vision’ al Tinglado 1

Greg Gorman i Andrea Eidenhammer / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Al Pacino, Robert de Niro, Sofía Loren, Johnny Depp, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Michael Jackson, David Bowie… Poques celebritats s’han resistit a la càmera de Greg Gorman (Kansas City 1949), el fotògraf de les celebritats de Hollywood i de les grans estrelles de la música. Ara, una selecció d’aquests retrats, vertaderes icones del segle XX, formen part de l’exposició A distinct vision que acull el Tinglado 1 del Moll de Costa, fins al 5 d’abril. Un luxe per a Tarragona.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

La mostra, que va ser inaugurada ahir dijous, 5 de febrer, pel mateix Greg Gorman, allotja 250 quadres i es complementa amb una sèrie de nus i fotografia experimental realitzada pels Estats Units. “Per a mi la fotografia té més èxit quan no respon a totes les preguntes i deixa espai per a la imaginació“, diu l’artista. L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Gorman, que va estudiar fotoperiodisme i cinema, va començar la seva carrera de fotògraf als 18 anys en un concert de Jimi Hendrix. Avui, gairebé cinquanta anys després, és un mestre de l’art fotogràfic i del retrat en blanc i negre amb el què va desenvolupar un mètode propi d’il·luminació i tècnica, conegut com el mètode Gorman. El fet d’haver començat tan jove li va permetre fotografiar moltes de les estrelles quan tot just començaven.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

D’altra banda, l’exposició i el fet de voler ser present a la inauguració han fet possible que Gorman visiti i conegui Tarragona. Pel que va comentar a l’estrena de la mostra, l’artista ha quedat gratament sorprès de la ciutat, així com de la seva qualitat de vida: “No acabo d’entendre com amb aquesta llum, aquest patrimoni i aquesta història, no s’ho creguin més que tenen una extraordinària ciutat”, va dir. Home d’una extraordinària senzillesa i proximitat, Gorman va connectar ràpidament amb la gent i no va parar de fotografiar-se i signar exemplars del llibre catàleg de la mostra a qui li ho demanava.

Aprofitant també la seva presència a la ciutat, Greg Gorman oferirà aquest dissabte 7 al matí, a les 11h, una lectura exclusiva de la seva exposició, una masterclass per a tots els interessats en el món del cinema, fotografia, i l’art en general, per 20€. Els interessats han de confirmar la seva assistència, enviant un mail a info@andreaeidenhammer.com o contactar directament amb Andrea Eidenhammer, comissaria de l’exposició, trucant al 605 378 4 40.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Amb tot, i segons es va desvetllar ahir durant la inauguració de l’exposició, no serà l’última vegada que Gorman visiti Tarragona. El proper mes de juny, aquest artista californià de la càmera tornarà a la ciutat i al Priorat –és un gran amant del bon vi– per dirigir personalment un seminari amb fotògrafs internacionals. I qui sap si amb l’exposició, l’impacte que li ha causat la destinació i l’experiència del seminari farà que l’efecte Gorman, com a prescriptor, acabi donant a conèixer la ciutat a algunes de les celebritats que ha immortalitzat i que aquestes vinguin a viure la seva experiència en persona.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda

Jordi Viñolas, president de la Pipel i gestor de la Sala El Cau: “Cal ser atrevits per passar-ho bé”

Jordi Viñolas / ©Rafael López-Monné

Hi ha una Tarragona hedonista, escandalosa i parrandera, que reclama el dret universal a passar-ho bé sempre que es pugui, i Jordi Viñolas n’és un dels més alts dignataris. President de La Pipel Entertainment, un grup d’amics que ha reinventat amb gran èxit saraus de carrer com la Sindriada de Sant Magí o la Baixada del Pajaritu, El Feriante o El Liante, com li agrada fer-se dir, va foguejar-se de molt jove coordinant esdeveniments massius a Port Aventura; s’ha passat un temps, com diu ell, fent d’”home per a tot” al centre de salut de Santa Tecla Llevant; i als trenta anys s’aplica en cos i ànima a dur a terme tot tipus d’invectives d’oci a la ciutat.

Cal ser atrevits per passar-ho bé”. Pels seus actes el coneixereu. A Viñolas, home de molt xerrar i poc dormir, se’l relaciona amb algunes de les propostes més originals que ha vist Tarragona els últims anys. Al cap hi té sempre idees; i als peus bambes, per córrer més, per arribar abans. Com les pioneres propostes amb què està dinamitzant El Cau, el mític bar de copes de la Part Alta. O els canvis que ha introduït la Pipel per posar al dia la Sindriada o la Baixada del Pajaritu, la cita més esbojarrada i transgressora del programa de Carnaval.

A punt de complir enguany les deu edicions –quatre, des que l’organització corre a càrrec de la Pipel Entertainment– el Pajaritu s’ha convertit en la farsa més participativa a la ciutat, una cursa d’andròmines que convoca a 4.000 persones al carrer i que exerceix de contrapunt satíric a les desfilades de lluïment, la filigrana tèxtil i els balls de competició. Tot el que altres actes d’aquests dies com la Rua d’Artesania i la Disfressa d’Or tenen de glamour, exhibició i rivalitat entre comparses, el Pajaritu ho té de grotesc, bufonada i xalera col·lectiva. “Sí que hi ha guanyadors i premis, però a ningú li importa ni qui ha guanyat ni el què”, afirma Viñolas.

Reivindiquem l’esperit crític, la burla sense complexes per Carnaval… I el fet que sorprendre a la gent i passar-ho bé no hagi de ser un negoci ni costar molts diners necessàriament”, explica. De fet, assegura el Feriante, totes les activitats que organitza la Pípel són “low cost” i els beneficis només cobreixen despeses. “Ningú de nosaltres guanya diners amb aquestes històries i tampoc tenim per costum demanar-ne a l’Ajuntament. Això ens permet estar menys condicionats a l’hora de fer el que volem fer”, afirma. Enguany, primer en què el Consistori posarà diners al Pajaritu, organitzar l’acte més desinhibit del Carnaval costarà 3.000 euros.

Bona part de l’èxit són les persones que hi ha al darrera. La Pipel, oficialment constituïda el 2012, ha estat capaç d’alinear el talent d’una colla d’amics amb inquietuds professionals i personals diverses, tots ells nascuts als vuitanta. Són el mateix tipus de gent activa, preparada i valenta, amb la que Viñolas s’ha envoltat des de fa uns mesos per crear nous continguts d’oci i rellançar El Cau; o el perfil dels empresaris que l’acompanyen en un altre projecte, SPAM, responsable dels màppings que van aplegar milers de mirades a Tarragona durant les festes de Nadal: la nit del 31 sobre la façana de la Catedral –aprofitant el terrat de ca Viñolas-, i durant la cavalcalda de Reis al Palau Municipal.

Una visió final. Tarragona vol evolucionar cap a un model de gestió energètica sostenible, més eficaç i eficient amb els recursos públics. Aprofitant l’organització dels Jocs del Mediterrani 2017, l’Ajuntament ha ofert a diverses empreses que facin servir la ciutat com aparador d’innovació tecnològica. Viñolas veu altres portes que s’entreobren en la mateixa direcció.

Tarragona té una tradició festera molt respectable. Milers de veïns es mobilitzen cada any organitzant i participant en multitud d’actes festius, més o menys protocoloritzats, des del festival Tarraco Viva a les mil i una expressions populars de Santa Tecla. Ha arribat el moment de mirar endavant, diu Viñolas, d’aprofitar l’experiència i posicionar a la ciutat com a gestora d’esdeveniments. “Tenim experiència, gent creativa i preparada. Podem crear entreteniment útil, avançar-nos i que Tarragona sigui coneguda no només com una ciutat amb història, sinó com un lloc d’innovació, referent en l’organització d’oci exportable”, afirma.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografia: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

PROGRAMA D’ACTES DEL CARNAVAL DE TARRAGONA 2015

Dilluns 9 de febrer
19 h. Espai Turisme. C. Major, 39. Inauguració de l’exposició “Carnaval 2015, retrospectiva 2014”, a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Si voleu recordar moments del Carnaval passat, aquest és el vostre espai!

Autors col·laboradors: José Francisco Caro, Ildefonso Cuesta, Sílvia Ferrer, Joan Gabarró, Antonio Gené, Maria Dolors Granero, Andreu Gual, Ignacio Palao, Carles Riba, Òscar Serra, Fermín Serrano, Raul Uroz, Pilar Veciana.

L’exposició romandrà oberta fins al 22 de febrer en l’horari següent: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h; dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 19 h, i diumenge, de 10 a 14 h.
Organitza: Agrupació Fotogràfica de Tarragona

21h. Sala El Cau, Trinquet Vell, 2. Rivalitats només amb pilotes. Després del programa Partit de tornada de Quim Pons, últim dilluns enterrament de futbolí dinamitzat per Tornavís Teatre. Inscripcions i més informació a rivalitatambpilotes@gmail.com
Organitza: El Cau.

Dimarts 10 de febrer
10 h. Plaça de la Font. Bastiment de la Bóta, a càrrec de l’Associació per a la Conservació de Figures Festives, que cremarà la darrera nit.
Organitza: Associació per a la Conservació de Figures Festives
Col·labora: De Muller SA

12 h. Plaça de la Font. Presentació del Ninot i la Ninota, per l’Associació per a la Conservació de Figures Festives i els Sèquits del Rei Carnestoltes i de la Reina Concubina, a càrrec, respectivament, de les comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta.
Organitza: Associació per a la Conservació de Figures Festives

Dimecres 11 de febrer
L’entrada a la ciutat del Carnestoltes i la Concubina

19.00 h. Des del Teatre Tarragona. Entrada a la ciutat del Carnestoltes XXXIV, la Concubina XXI, els Sèquits i els concubinats respectius, acompanyats dels penons i estendards que els vulguin acompanyar.

Itinerari: Rambla Nova, c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

19.45 h. Plaça de la Font. Rebuda del Carnestoltes i la Concubina. Lliurament al Carnestoltes i la Concubina de la vara de comandament de la ciutat per part del consistori. A continuació, l’esperat Sermó del Carnestoltes i la Concubina.
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta
Col·laboren: Seat, Skoda, Estrella Damm, Tòtem Cafè i Diputació de Tarragona

20.15 h. Des de la Plaça de la Font. Tomb del Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents seus socials.
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

Dijous 12 de febrer
El Dijous Gras

Durant tot el dia. Interior del Mercat Central. Carnaval gastronòmic. Tast popular de la botifarra d’ou: quilos i quilos de carn, centenars d’ous, metres i metres de budells, i pebre carnestoltenc!
Organitzen: Associació de Venedors del Mercat Central i Gremi de Cansaladers i Xarcuters de les comarques tarragonines

9 h. Rambla Nova, davant de les Teresianes. Carnaval gastronòmic. Esmorzars de coca de llardons.
Organitza: Colla La Bóta

9 h. Des del Teatre Metropol. El Tombet del Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents escoles i llars infantils.

Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

18.15 h. Escola de Ball Nou Ritme, c/ Reial, 54 baixos B. Rebuda del Rei Carnestoltes i la Concubina.
Tot seguit, inici del 2n Tomb de Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents seus socials
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

19.30 h. Des de la plaça de la Pagesia. 30è aniversari Colla La Bóta. Plantada dels Ninots. En el seu 30è aniversari, la Colla La Bóta exerceix d’amfitriona i treu a passejar els Ninots per donar a conèixer els racons etnogastronòmics més emblemàtics de la ciutat, acompanyats de la Xaranga Tocabemolls.

Inscripcions: 10 € (inclou samarreta commemorativa), a la venda al Bar L’Espardenya, Cafè Museum, Restaurant- Bar L’Assaig, La Fàbrica del Fòrum i Tòtem Cafè.
Més informació a la pàgina de Facebook de la Colla La Bóta Tarragona.

Itinerari: c. Sant Llorenç, pl. del Fòrum, c. Merceria, c. Major, pl. Sedassos i c. Trinquet Vell.
Organitza: Colla La Bóta i Amics de la Part Alta

22.30 h. Sala El Cau. C. Trinquet Vell, 2. 30è aniversari de la Colla La Bóta. Final de festa. Amb Rumbes Canya i Edu de Cris&Petes.

Entrada lliure limitada a l’aforament de la sala.
Organitza: Colla La Bóta i El Cau

Divendres 13 de febrer
El Carnaval dels petits

8 h. Mercat Central. Durant tot el matí, concurs de disfresses per als venedors, modalitats individual i col·lectiva.
Organitza: Associació de Venedors del Mercat Central

15.30 h. Rambla Nova, davant del Teatre Metropol. El Carnaval dels Petits. La Rueta de les escoles i llars d’infants i per la Cobla d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona. Enguany, el Rei Carnestoltes i la Concubina tindran la seva representació en petit. També hi poden participar els més menuts a títol individual en la fila oberta.

Itinerari: Rambla Nova (des de davant del Teatre Metropol), c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.

15.45 h. Plaça de la Font. Ball infantil a càrrec de la companyia YinYang, que presenta l’espectacle Yinyanglock, amb berenar popular per a tots els participants en la Rueta, amb coca i xocolata.
Patrocinen: Catering Service, Makro i Chocolates Valor

17 h. Centre Cívic de Sant Salvador, av. dels Pins,s/n. Animació infantil a càrrec del grup People. Veniu disfressats i preparats per gaudir de bons moments.
Organitza: AV de Sant Salvador i Sant Ramon

17.30 h. Plaça de la Font. Per a tots aquells nens i nenes que vulgueu lluir les vostres disfresses, la companyia YinYang us presenta l’espectacle Yinyanglock.Cançons originals i jocs innovadors, el ritme del xou no pararà ni un sol moment. Espectacle ideal per fer ballar tots els assistents.
Col·labora: El Club dels Tarraconins

20.30 h. Teatre El Magatzem, c/ Reding, 14. Teatre Especial de Carnaval. Neures, de Steven Berkoff a càrrec de la companyia Nascuts de peu en terra. Comèdia àcida i delirant que parla sobre tot allò que ens passa pel cap i no ens atrevim a dir!
Preu de les entrades: 9 €/ 8 € (socis/es). Venda d’entrades al Bar La Cantonada (C/ Fortuny 23 baixos), a les oficines de la Cooperativa Obrera, de dilluns a divendres de 17 a 19 h, per correu electrònic a cot@cotarraconense.cat i a taquilla, una hora abans de l’espectacle.

22.00 h. TAP San Miguel. La Disfressa d’Or, que enguany es trasllada a la Tarraco Arena Plaça, és l’acte on les comparses participants llueixen les seves millors gales. Tot plegat, en el marc d’una gran producció escènica. Un únic passi per poder veure i gaudir les millors disfresses individuals.

Comparses participants (per ordre alfabètic): Aquí Hi Ha Marro, AMPA Carmelites, AV L’Albada, Cayo Largo, Coloursm Fantasy- AV La Granja, Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, Comparsa La Unió, Cromatic Fusion, Fotem-li Canya, Grup de Dansa i Comparsa Disc 45, La Ballaruga, La Tàrraco de Luxe, Parc Riuclar, Petada, Sinhus Sport i Som i Serem.

Preu de les entrades: anticipades,10, 12 i 15 € (més despeses de gestió), a la venda al web www.ticketplus.cat i a les botigues Arsis de Tarragona i Qui’k de Reus. A taquilla (2 hores abans de l’obertura de portes), 12, 14 i 17€.
Obertura de portes: 21 h.
Organitza: Abril Producciones- Music From Tamarit

23 h. Sala El Cau, Trinquet Vell, 2. Yo soy la Bernarda. El transformisme aterra al Cau per quedar-se habitualment cada dijous, però aquesta setmana de Carnaval obrirà el cap de setmana.

23 h. Cafè Metropol. Rambla Nova, 46. Actuació del grup Wanderson i amics. Un recorregut pels ritmes brasilers tan típics d’aquest temps de disbauxa.
Organitza: Cafè Metropol.

Dissabte 14 de febrer
Rua de l’Artesania

8 h. Mercat Central. Durant tot el matí, segona jornada del concurs de disfresses per als venedors.
Organitza: Associació de Venedors del Mercat Central

09.45 h. Plaça del Rei. Obertura dels Boxos del Pajaritu. Arribada i estacionament dels participants. Plegats, sense rivalitats, generem l’esperit “fair play” tarragoní. La X Baixada i I Pujada del Pajaritu aglutina a tots/es. Benviguts/des i enhorabona pàjarus/es.
Organitza: La Pipel Entertainment
Amb la complicitat de: Colla Jove Xiquets de Tarrgona i Colla Castellers Xiquets de Tarragona.

10 h. Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, camí Pont del Diable, s/n. Xocolatada popular.
Organitza: AV La Unió

10.30 h. Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, camí Pont del Diable, s/n. Concurs de disfresses per a persones de 0 a 99 anys.
Inscripcions: a partir de les 9.30 h, al mateix Centre Cívic.
Organitza: AV La Unió

11 h. Sant Salvador i Sant Ramon, des de davant de l’edifici de Telefónica. Rua del barri de Sant Salvador i Sant Ramon.
Organitza: AV de Sant Salvador i Sant Ramon
Col·laboren: Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, Aerodance, Disc 45 i La Baldufa

11 h. Local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Carnaval Jove. Celebrarem el tradicional concurs de disfresses per als més petits, i tot seguit ball i gresca a càrrec d’una companyia infantil i pluja de confeti. Veniu disfressats!
Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

11.30 h. Torreforta. Desfilada de les comparses de Ponent.
Itinerari: c. Riu Fluvià, passant pels carrers Menorca, Gran Canària, Gandesa i Prades, per arribar finalment al c. Riu Fluvià.
Organitzen: AV Progressista de Torreforta i les comparses participants a la Rua

12 h. Rua de Carnaval de Sant Pere i Sant Pau. Des del Centre Cívic, camí Pont del Diable, s/n. Rua de Carnaval pels carrers principals del barri.
Itinerari: Centre Cívic, camí Pont del Diable, pl. de la Sardana i rambla de Sant Pere i Sant Pau.
Organitza: Comparsa La Unió (AV La Unió)
Participen: Comparsa La Unió i altres entitats del barri

12 h. Plaça del Rei. Inici de la X edició La Baixada del Pajaritu i I Pujada del Pajaritu.
Recorregut: Baixada de la Peixateria, Cós del bou, “pujada Misericòrdia”, la Nau i plaça del Rei. Baixada individual i Popular.
Inscripcions i bases: La Botiga del Lloro. Carrer Governador González, 18, i www.lapipel.cat
Més info: hola@lapipel.cat
Organitza: La Pipel Entertainment amb el suport d’entitats i empreses.
Amb la complicitat de: Colla Jove Xiquets de Tarragona i Colla Castellera Xiquets de Tarragona.

13h. Plaça del Rei i Cós del Bou. El Vermut de la deliberació del Jurat, amb Jordi Cruz i Dj Leila.
Recordeu el programa de televisió Art Attack, presentat per Jordi Cruz? Amb ell reviurem el fet que qualsevol pot sr artista de la pista i de casa seva! I Dj Leila punxa, canta i balla els temes d’ara i de sempre.: Matador, Matador donde estás, Matador o el clàssic Ojalá no te hubiera conocido nunca.
Organitza: La Pipel Entertainment
Col·labora: Vermut Miró i Vermut Yzaguirre i els artistes
Patrocina: Sala El Cau i La Cova

13.45 h. Lliurament de premis de la X Baixada del Pajaritu i I Pujada del Pajaritu per part del jurat. Música de celebració fins a les 15.30 h.
Organitza: La Pipel Entertainment

17.30 h. Avinguda Ramón y Cajal. Davant de Parc Central i la Necròpolis. Inici de l’arribada de les carrosses participants en la Rua, que quedaran exposades.

18 h. Nou recorregut! Des de l’avinguda Ramón y Cajal i cap a la rambla Lluís Companys. La Rua de l’Artesania, amb comparses, comparsers, carrosses, senyeres, penons i els Sèquits del Rei i de la Concubina.

Itinerari amb indicació horària aproximada de l’arribada de la primera comparsa: av. Ramón y Cajal, Rambla Nova (18.45 h),pl. Imperial Tàrraco (19.30 h) i rambla Lluís Companys.

20 h (aproximadament). Rambla Lluís Companys. Espai de lluïment de les comparses que tot just arriben a la recta final. Els darrers metres d’aquest nou recorregut serviran a les comparses i als comparsers per treure les últimes forces i realitzar la desfilada de lluïment, amb un speaker que anirà detallant la seva arribada.

20.30 h. Teatre El Magatzem, c/ Reding, 14. Teatre Especial de Carnaval. Two ladies de Noèlia Pérez i Neus Pàmies. Teatre cantat o concert teatral: les dues cares del cabaret on humor i tragèdia s’uneixen de manera espectacular
Preu de les entrades: 14 €-12 € (anticipades)- 10 € (socis/es). Venda d’entrades al Bar La Cantonada (C/ Fortuny 23 baixos), a les oficines de la Cooperativa Obrera, de dilluns a divendres de 17 a 19 h, per correu electrònic a cot@cotarraconense.cat i a taquilla, una hora abans de l’espectacle

23 h. Sala El Cau, Trinquet Vell 2. The Party Tunes.
Organitza: Sala El Cau

23.30 h. TAP San Miguel. La Revetlla de Carnaval amb la Ghetto Orchestra. Energia, humor, gresca, força, diversió, llum, música, color, emoció, alegria…, és el que l’orquestra vol transmetre i encomanar per allà on passa, fent de la seva actuació un espectacle impactant i molt viu.

Obriran el ball el Rei Carnestoltes i la Concubina
Si voleu ballar, cantar i saltar tota la nit i que no pari la festa, el que cal és una bona dosi de Ghetto Orchestra. A continuació, la música continua amb DJ per acabar amb una ració de coca amb xocolata. A més, concurs individual, per parelles i per grups, entre els assistents, que seran visionats entre les 0.30 i les 2 h. El veredicte s’emetrà la mateixa nit. Hi haurà diversos premis.

Preu: 8 €, anticipada; 10 €, a taquilla (2 hores abans de l’obertura de portes, amb consumició mínima inclosa).Entrades ja a la venda a les webs www.ticketplus.cat ; i www.tap.cat (més despeses de distribució) i a Arsis (Tarragona) Qui’k (Reus), i a la pròpia TAP.

No es permet l’entrada als menors de 16 anys.
Obertura de portes a les 23 h.
Organitza: Abril Producciones- Music From Tamarit

23.30 h. Local Social de La Colla Jove Xiquets de Tarragona. C. Cós del Bou, 23. Festa nocturna mab DJ.
Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Diumenge 15 de febrer
La Rua de Lluïment

19 h.Avinguda Ramón y Cajal, davant de Parc Central i la Necròpolis. La Rua de Lluïment. La rua de les comparses més espectaculars, així com els Sèquits del Carnestoltes i de la Concubina.
Itinerari: Av. Ramón y Cajal, Font del Centenari i Rambla Nova fins al monument dels castells.

Dilluns 16 de febrer
Drag Queens

21 h. Teatre Metropol.10è Certamen Drag Queens & Drag King.
Inscripcions i bases: www.missdragqueen.com.
Venda d’entrades a partir del dimarts 10 de febrer, a les 12 h, a www.tarracoticket.cat (mitjà únic per a la venda de les entrades d’aquest espectacle).
Enguany, i després d’uns anys d’aforament, el Rei Carnestoltes tindrà el seu judici. Tants dies de disbauxa no poden quedar en res. El judici anirà a càrrec de la Colla La Bóta.
Preu: 8 €
Organitza: Amics de la Part Alta
Col·labora: Colla La Bóta
Patrocinen: Tarragona Ràdio, Toca Perón, Perruqueria Mikel i Discoteca Totem

21 h. Sala El Cau, Trinquet Vell, 2. Brazilian Sundays. L’autèntic esperit brasiler ens arriba de la mà de l’associació Team Moema Capoeira.
Organitza: Sala El Cau

00 h. Totem Cafè, Rambla Vella, 15. Festa Drag Queen.
Organitza: Amics de la Part Alta
Patrocinen: Tarragona Ràdio, Toca Perón, Perruqueria Mikel i Discoteca Totem

Dimarts 17 de febrer
Dol, Enterrament i Crema

10 h. Des del Teatre Tarragona, i en direcció a la plaça del Mercat. Les esqueles: Mascarada del Dol –per la Colla La Bóta– i Ministrers del Camp i del Llamp.
Organitza: Colla La Bóta
Patrocina: Casa Boada

17.30 h. Vestíbul del Teatre Tarragona. Obertura de la casa mortuòria i vetlla del fèretre del Carnestoltes. Per tal de donar l’últim comiat al Rei i la Concubina, es podrà accedir a la vetlla en els horaris següents: 18, 18.30, 19 i 19.30 h (aforament limitat).
Organitza: Colla La Bóta

20.45 h. Rambla Nova, davant Teatre Tarragona. Concentració de les comparses del dol, ploraneres i grups de foc.

21 h. Rambla Nova, davant del Teatre Tarragona. Sortida dels Sèquits, i lliurament del testament del Carnestoltes al notari Llucifer del Ball de Diables de Tarragona.

21.15 h. Plaça de la Font. Lectura del Testament del Carnestoltes per part de Llucifer, notari reial.

21.40 h. Plaça de la Font. L’enterrament del Rei Carnestoltes amb la Crema del Ninot, la Ninota i la Bóta encesa pels Cremallers. L’Enterrament comptarà amb la presència de les comparses del dol, ploraneres amb carxofes i espelmes, Ball de Diables, Drac, Bou, Víbria i Colla Diables Voramar del Serrallo, Mascarada del Dol, Cremallers, Sèquits del Carnestoltes i de la Concubina i la Cobla de Ministrers de l’AMPT El Tecler.

Tot seguit, plaça de la Font. Veredicte del concurs de comparses i lliurament dels guardons, penons i cremallers: primer classificat, segon classificat i tretze tercers classificats ex aequo, a més dels de participació, constància i anècdota.

23.50 h, aproximadament. Campanar de la Catedral. Toc de Quera o entrada a la Quaresma.

Tarragona es consolida com un dels grans platós publicitaris i cinematogràfics de Catalunya

La setmana passada va començar a circular per diferents televisions l’espot publicitari del nou Toyota Aygo, rodat a la Plaça de la Font, en el què els clients de la marca, sense saber que se’ls estava fent una broma amb una càmera oculta, acaben esdevenint en els vertaders protagonistes del divertit anunci.

En els darrers anys, els anuncis, les pel·lícules de cinema i els videoclips, entre d’altres produccions audiovisuals, ha experimentat un notable creixement a la ciutat. Tarragona és un plató de moda. De fet, tret de Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat, Tarragona s’ha consolidat –per tercer any consecutiu– com la tercera ciutat catalana on es fan més produccions i rodatges al cap de l’any. En aquest context, el paper que hi ha jugat la Tarragona Film Office, que coordina Txell Roig, ha estat clau.

Des del 2010, quan la Tarragona Film Office passa a encarregar-se de la gestió dels rodatges i les sessions fotogràfiques a la ciutat, en poc més de quatre anys les produccions han passat de 19, el 2010, a 101, l’any passat. La ciutat va ser escenari, el 2014, de 21 sèries de televisió, vuit espots, dinou reportatges fotogràfics, deu documentals, catorze videoclips, cinc llargmetratges de cinema-ficció i dos llargmetratges documentals

Segon origen - @elpais

Sonata per a violoncel - ©Txell Roig

Making of 'El dulce sabor del limón'- ©Txell Roig

Els nombres parlen per sí sols. Amb tot, un dels aspectes que més valora Txell Roig és que més enllà del nombre d’enregistraments es posi de relleu el valor d’allò que es roda a la ciutat. I en aquest sentit, Tarragona ha estat escenari de llargmetratges amb actors coneguts i de grans anuncis publicitaris. Per exemple, Segon origen, una pel·lícula que va començar el director Bigas Luna i que després de la seva mort va continuar Carles Porta. Els actors Sergi López i Rachel Hurd-Wood van enregistrar l’any passat diferents seqüències a la platja Llarga i en un càmping de la ciutat. I la directora tarragonina Anna Bofarull ha triat la seva ciutat pel rodatge de Sonata per a violoncel, amb actors de renom com Juanjo Puigcorbé, Marina Salas, Montse Germán o Jan Cornet.

making of 'Lay's' - ©Txell Roig

Pel que fa a la publicitat, si Tarragona va estar, fa un parell d’anys, en boca de molts per l’anunci de la fragància The One Sport, de Dolce & Gabbana, enregistrat a l’amfiteatre de Tàrraco, enguany aquest escenari també ha estat l’escollit per enregistrar l’anunci d’Estrella Damm Entrena l’ànima. I els darrers dies de l’any la ciutat va tornar a ser el plató destriat per un altre anunci d’impacte, aquesta vegada de la marca de patates Lay’s, amb imatges de la Part Alta i la Catedral, i explicant la història del repic de campanes que es fa cada 31 de desembre pel demanar la Pau al món.

Els llocs més sol·licitats per rodar són l’Amfiteatre, el Fòrum, el Circ i les Muralles de Tàrraco, Casa Castellarnau, i també els carrers de la Part Alta, les platges, el Vial Bryant i la zona industrial del Port. Sigui com sigui, Tarragona s’ha descobert als publicistes, directors i productors audiovisuals com un magnífic plató, amb una gran diversitat d’escenaris i recursos. I aquesta troballa comença a revertir a la ciutat generant ingressos en sectors com el turístic, la restauració o l’hoteler.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)