català Español English

Experiències

De l'11 al 17 d’abril arriba a Tarragona la tercera edició del Tarragona Family Week com a preludi de les vacances de Setmana Santa.

El personatge

Al Tarragona Experience parlem amb en Raül Cid del Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, que se celebra del 7 al 13 d'abril.

Bimil·lenari d'August

Tarraco Viva dedicarà el festival d'enguany a la figura de Cèsar August, el gran emperador, que va viure dos anys a la ciutat.

Arrenca el Family Week, una oportunitat única per a viure i gaudir de Tarragona en família a uns preus especials

Activitat del Tarragona Family Week a l'amfiteatre

Tarragona acull, fins el 17 d’abril, una nova edició del Family Week, una campanya de promoció turística que ofereix a les famílies participants la possibilitat de conèixer i gaudir de Tarragona amb un conjunt d’avantatges especials, com allotjament a 50€ / dia, menús tancats a 15€ (i a 8€ els petits), visites gratuïtes al patrimoni de la ciutat i descomptes en comerços.

En concret, els beneficiaris de la promoció del Tarragona Family Week disposaran d’una polsera identificativa que els permetrà gaudir amb la seva família dels avantatges de diferents promocions que són:

- Allotjament a preus molt interessants en els hotels i càmpings de Tarragona adherits a la campanya.
- Entrades gratuïtes per a famílies als museus i monuments gestionats per l’Ajuntament.
- Descomptes per a famílies per a visitar altres recintes d’interès.
- Activitats especials per a les famílies per a gaudir del Patrimoni de la ciutat.
- Preus tancats amb menús especials per dinar i sopar en família als restaurants de Tarragona adherits a la campanya.
- Descomptes al teixit comercial de la ciutat.

Hotels familiars per 50€ el dia
Pel que fa als descomptes en els hotels i càmpings adherits a la campanya, les ofertes són irresistibles:
- Hotels de 4*: règim d’allotjament per a 2 adults i 2 nens, preu per habitació/dia 50€ (IVA inclòs). No inclou l’esmorzar.
- Hotels de 3* i inferiors: règime d´allotjament i esmorzar per a 2 adults i 2
nens, preu per habitació/dia 50€ (IVA inclòs). Inclou l’esmorzar.
- Càmpings: règim d’allotjament i esmorzar per a 2 adults i 2 nens, en bungalows, preu per bungalow/dia 50€ IVA inclòs. Els càmpings oferiran l’esmorzar al seu restaurant o bé se’ls prepararà un picnic.

Activitat del Tarragona Family Week al Circ de Tàrraco / ©Ivan Rodon

El Tarragona Family Week ofereix també visites al Patrimoni de la ciutat amb entrades gratuïtes als museus i monuments. Així, la polsera donarà dret a l’entrada gratuïta als diferents espais: Maqueta de la Tàrraco romana, Passeig Arqueològic, Pretori-Circ romà, Amfiteatre, Fòrum, Casa Museu Castellarnau i Casa Canals.

El recinte de la Catedral, per la seva banda, oferirà una tarifa plana per a les famílies, de 6€, que inclourà la visita a la Catedral, al Claustre i al Museu Diocesà.

D’altra banda, també s’han programa activitats especials per a gaudir del Patrimoni, que seran gratuïtes presentant la polsera identificativa de la campanya, així com descomptes en restaurants i comerços. En el cas dels restaurants, hi haurà preus tancats amb menús especials per a dinar i sopar en família, i els locals adherits a aquesta campanya oferiran menús per adults a 15€ i per menors de 12 anys a 8€, amb dos plats, postres i beguda. Aquests menús seran vàlids tant a migdia com a la nit.

Trobareu tota la informació a: www.tarragonaturisme.cat/familyweek

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Ivan Rodon

Del 7 al 13 d’abril, arriba a Tarragona la 20a edició del Festival Internacional Dixieland

Un any més, el riu Mississippi arriba a les costes de Tarragona; el vent del sud dels Estats Units ens porta l’aroma d’una música i una cultura amb ADN propi; ja és aquí la 20a edició del Festival Internacional Dixieland de Tarragona. Per això, si us agrada la música i els maridatges amb autèntica gastronomia mediterrània, Tarragona és el vostre destí.

Durant tota la setmana, més de 70 activitats i un centenar de músics omplen els carrers, escenaris i racons de la ciutat amb una selecció musical que va del jazz i el swing, passant pel bebop i el funky, al soul, al blues, entre un llarg etcètera. Com és habitual, el festival Dixieland compta amb la participació d’artistes de qualitat contrastada, com ara Randy Greer, Perico Sambeat, Llibert Fortuny, Matteh Simon, Joan Chamorro, Andrea Motis i bandes com The Excitements, Tarragona Dixie Festival All Star o La banda la Maria.

Randy Greer

Per als grans amants, us proposem els tres Grans Concerts que es faran al Teatre Metropol. El primer, es celebrarà aquest vespre a les 20h i comptarà amb l’actuació de Randy Greer Quintet. El cantant nord-americà és una de les referències del jazz i segueix l’estil i la veu del gran Nat King Cole. El segon concert, està programat per a demà divendres a les 20h i anirà a càrrec de Roger Benet i la Vicens Martín Dream Big Band, que centrarà la seva actuació en els temes del seu nou disc. Finalment, el dissabte a la mateixa hora, serà el torn de Xavi Torres Trio Feat: Perico Sambeat i Llibert Fortuny, amb un concert especialment creat per al Festival Dixieland tarragoní.

Roger Benet i Vicens Martín

Però si a més a més de la música també uns agrada la cuina, us suggerim els mítics sopars Dixie, que es celebren des d’ahir dimecres i fins dissabte en diferents restaurants de la ciutat. Es tracta d’una oportunitat única per gaudir d’un menú ben especial amenitzat amb música en directe, a càrrec d’artistes com Pacheco & Ordax Dúo, Krakout o Laia Masdéu… Entre els establiments adherits a aquesta proposta, hi trobem Sirco Airlines, La Cantonada, Pizzeria Da Nicola, Cafè Metropol, i molts més. Podreu consultar la llista complerta a la pàgina oficial del festival.

Laia Masdéu - ©Tarragona.cat

A més, i per primer cop, el festival donarà cabuda a un gran nombre d’activitats. A més de la música, us proposem la pintura, la dansa, la poesia, el cinema o el teatre amb so Dixie. Enguany, coincidint amb la 20a edició del festival, s’ha fet una mostra retrospectiva, que exposa els vint cartells de cadascuna de les passades edicions. Podeu visitar-la al hall de l’Antiga Audiència.

Així doncs, si sou d’aquells que tenen més soul que ànima, no us perdeu l’arribada de Nova Orleans a la 20a edició del Festival Dixieland.

Més informació:

- Pàgina oficial del Festival Dixieland a Facebook: https://www.facebook.com/DixielandTGN
- Pàgina web oficial: http://www.tarragona.cat/cultura/teatre-dansa-musica/musica/festival-dixieland
- Twitter: @TGNcultura

Text: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Raül Cid, músic, veu i trombó de l’Stromboli Jazz Band: “La gent necessita bon rotllo i el dixie l’encomana”

Raül Cid i Montse Adán / ©Rafael L—ópez-MonnéŽ

Del bar al carrer, del teatre al centre cívic, de la Part Alta al Serrallo. No hi ha racó de Tarragona que no es posi en moviment al so del Festival Dixieland, una simfonia primaveral a la ciutat. Camí de les vint edicions, el certamen ha trobat terreny abonat en la personalitat festera de Tarragona, i a més ha donat l’oportunitat a una generació sencera de músics locals de prendre el protagonisme. Raül Cid, veu i trombó de l’Stromboli Jazz Band, viu aquests dies el somni d’un músic de jazz. El Festival Dixieland s’escriu amb noms com el seu.

El Raül ja mostrava de ben jovenet absoluta devoció per BB King, Percy Sledge o Aretha Franklin. Però va ser veient primer el festival Dixieland de Tarragona, quan només era un xaval, que va saber què volia ser de gran. Des d’aleshores ha posat tot el seu esforç, talent i caràcter al servei de la partitura. Després de tocar durant tretze anys en una formació emblemàtica del territori, l’Small River, el Raül i un grup d’amics han format l’Stromboli Jazz Band, estil i actitud musical en contínua erupció.

Actitud, sí. Perquè no tot el que és música té perquè sonar bé, defensa el Raül. “El dixie és jazz popular, una mena de conjunció festiva, i a Tarragona li agrada passar-s’ho bé. Això sí, aquest estil especialment treu tot el que portes a dins com a intèrpret. Si estàs bé i afinat, la química funciona, la gent gaudeix. Si a dins teu hi ha mal rotllo o amb la resta de la banda, la comunicació no funciona i és més difícil encomanar l’alegria”, explica amb pedagogia.

Perquè d’això va el Hot Jazz, de color a ritme de metalls i improvisació, un estil que parteix d’estàndards clàssics, però capaç d’integrar, reciclar i enriquir-se amb nous referents de la música popular, com han fet els Stromboli amb la guerra de les Galàxies.

El so dixieland va néixer fa un segle a la vora del Mississipí però ha estès les arrels a Tarragona, on els últims anys han deixat empremta grans estrelles com Chic Corea, Bebo Valdés o la Dirty Dozen Brass Band. Tot i ser l’únic especialitzat en aquest estil a Espanya, i un dels pocs a tot Europa, el programa abraça altres gèneres musicals, del jazz modern al flamenc, passant pel swing, el bebop, el funky, el soul o el blues, el que conforma una banda sonora rica i diversa.

En temps de contenció pressupostària, el protagonisme al cartell d’enguany, del 7 al 13 d’abril, se’l reparteix un pilot de músics en plena forma, com Randy Greer, Perico Sambeat i Llibert Fortuny, o Joan Chamorro i Andrea Motis, però s’estén de forma més evident que mai a un nodrit grup de bandes del territori, com la Pixidixi Band, els Feos, la Diximania o les citades Stromboli i Small River, formacions que a base d’esforç, rigor i passió musical mantenen alt el pavelló.

Per a ells, el festival no és només festa major, el millor instrument de promoció professional. En un moment de grisor generalitzada, Raül Cid no perd el compàs i ofereix el dixie com un raig de llum en la tenebra: “La gent necessita bon rotllo i el dixie l’encomana”. La música, diuen, amansa les feres, i de vegades les fa ballar i tot.

(Els nostres agraïments a Peter Martínez, propietari de l’emblemàtic Cal Peter, i a la Montse Adán.)

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografia: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

Programa del Festival Dixieland de Tarragona 2014

Póster Dixieland 2014

L’Espai Turisme acull fins al 9 de maig l’exposició #Fotodeldia: Tarragona en 365 imatges

Exposició de la #Fotodeldia 2013 a l'Espai Turisme / ©PereToda-VilaniuComunicació

Tarragona mostra en una exposició fotogràfica l’evolució diària de la ciutat en el decurs d’un any. #Fotodeldia: Tarragona en 365 imatges, que es pot veure a l’Espai Turisme (carrer Major, 37) fins al 9 de maig, exposa una fotografia per a cada dia de l’any, una imatge que van pujar diferents instagramers al llarg de 2013 amb l’etiqueta #Tarragona.

El Balcó del Mediterrani, l’amfiteatre, el far de la Banya, el Pont del Diable, la vil·la closa de Tamarit, la Catedral i el camí de ronda són, sens dubte, els indrets més fotografiats de la ciutat.

Des del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona vam començar, l’1 de gener de 2013, un concurs en què cada dia seleccionàvem una fotografia de la ciutat amb l’etiqueta #Tarragona i la compartíem al Facebook de Tarragonaturisme. A partir d’aquí eren els seguidors de la pàgina els encarregats de votar les imatges que més els agradaven, fins a acabar seleccionant la foto guanyadora de cada mes. La mostra, doncs, recull en tres grans panells les 365 imatges seleccionades cada dia i, de manera individual, les instantànies guanyadores de cada mes.

La regidora de Comerç i Turisme, Patrícia Anton, ha destacat l’altíssima participació i la consolidació de l’etiqueta #Tarragona com a marca de ciutat a la xarxa Instagram. En aquest sentit, Anton ha recordat que si bé al començament del concurs cada dia s’havia de seleccionar una imatge entre una cinquantena de fotos, actualment es publiquen prop de 400 fotografies diàries amb el hastag #Tarragona.

Catedral de Tarragona al capvespre, de ©Marc Casanovas (@marcasanovas) guanyadora del mes d'abril

La fotografia més vista i votada al llarg de 2013 va ser una imatge de la Catedral de Tarragona amb la llum del capvespre, del 28 d’abril, obra de Marc Casanovas (@marcasanovas a Instagram). La publicació va ser vista per 18.539 persones, va obtenir 886 “m’agrada”, 170 comparticions i va generar 47 comentaris. En aquest sentit, la mostra també vol ser un reconeixement a totes les persones que destinen un moment a capturar imatges de Tarragona i a penjar-les a la xarxa.

La regidora de Turisme ha anunciat durant la presentació de l’exposició que “entre tots els visitants de la mostra es triarà la millor foto de l’any 2013”. És l’últim repte que tanca el cicle. Així, totes les persones que visitin l’exposició podran escollir la millor imatge entre les 12 guanyadores de cada mes i dipositar el seu vot en una urna que trobaran a l’Espai Turisme i que s’obrirà l’últim dia de la mostra, el 9 de maig.

L’autor de la fotografia  seleccionada (la que serà la #Fotodelany2013) guanyarà una visita a Tarragona en Segway i un àpat per a dues persones. Alhora, entre tots els participants a la votació se sortejarà igualment una visita a Tarragona en bicicleta elèctrica i un àpat per a dues persones.

Degut a l’èxit del concurs, l’1 de gener de 2014 va començar la segona edició del concurs de la #fotodeldia que actualment es troba en marxa.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Translation: Artur Santos (@artur_1983 on Twitter)
Pictures: Pere Toda

Presentació de l'exposició #Fotodeldia: Tarragona en 365 imatges / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Filmant la mostra / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Mirant l'exposició / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Mirant l'exposició / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Marc Pedraza, ballarí i líder de la comparsa de Carnaval Nou Ritme: ‘El Carnaval és la gran boda de Tarragona’

Marc Pedraza / ©Rafael López-Monné

El Rei vesteix de ploma a Tarragona. Des de la recuperació popular de la festa a principis dels anys vuitanta, el Carnaval a la ciutat s’ha convertit en una de les celebracions al carrer més emblemàtiques a Catalunya, un còctel ritual on conviuen el caràcter més provocatiu, disbauxat i irreverent de la celebració tradicional, amb la filigrana tèxtil, el lluïment i el glamour més fantasista de les grans coreografies. Marc Pedraza, ballarí professional i carnavalero de pro, identifica el costat més espectacular d’un sarau que toca la fibra farandulera dels tarragonins. Professional del ritme, la rumba i el chachachá, el Marc va quedar magnetitzat fa vuit anys per la màgia de les desfilades. I el 2013 va exercir amb tota pompa com a Rei del Carnaval.

Marc Pedraza / ©Rafael L—ópez-MonnŽé

Tarragona no té sambòdrom: té rambles. Carrosses, disfresses, confeti i ritme, molt ritme musical treuen cada any a milers de persones al centre de la ciutat, en una farra pletòrica de simbolisme, que arrela en el caràcter llatí de Tarragona i que té el seu origen en antigues celebracions paganes. De la glamorosa Rua d’Artesania a l’esbojarrada Baixada del Pajaritu, de les solucions alcohòliques del Doctor Mistela al foc expiador de la Bóta, el Carnaval de Tarragona enganxa. I si no, preguntin al Marc Pedraza, que als seus 24 anys ha aparcat la seva carrera com a ballarí de saló i ha fet d’aquesta gresca ciutadana el seu mode de vida. A seva escola de ball, Nou Ritme, es preparen durant tot l’any els vestits i les coreografies que els dies de celebració lluiran una seixantena de persones amb la comparsa del mateix nom.

Marc Pedraza / ©Rafael L—ópez-MonnéŽ

De caràcter exigent i molt competitiu, Pedraza és malgrat la seva joventut el líder dels seus, el referent indiscutible, el messies de Nou Ritme. El seu criteri artístic va portar aquesta a ser l’escollida per organitzar el Seguici del Rei Carnestoltes el 2013, i ell mateix va tenir l’honor de ser Rei del Carnaval. Amb l’ajuda d’un estret equip de col·laboradors, el Marc crea els espectacles, confecciona els vestits i dirigeix als assajos d’un grup molt heterogeni, tant per edat com de procedència social, però al que uneix la passió per les desfilades. “El Carnaval és la gran boda de Tarragona. Tothom vol sentir-se guapo i especial. El meu objectiu és fer-ho possible, que la gent gaudeixi”, afirma.

Disfressa d'Or 2013 / ©Rafael Ló—pez-MonnŽé

Però com diuen les àvies, qui vol lluir ha de patir. En l’ona d’altres agrupacions de la ciutat, Nou Ritme ha fet una aposta per la qualitat, un esforç que implica moltes hores de creació artística, preparatius i assajos. En el cas de la comparsa liderada pel Marc, destaca a més l’aconseguida expressivitat corporal dels ballarins, un resultat darrera el qual hi ha moltíssimes tardes de feina al local. La sana –i no tan sana– competitivitat entre comparses en busca del reconeixement i els premis de l’organització del Carnaval implica a milers de persones i està elevant el llistó artístic i tècnic de la celebració. Tot i la tradicional projecció que té la festa en altres ciutats, Pedraza afirma sense dubtes: “avui per avui el nostre Carnaval és per qualitat un dels tres més importants de l’Estat”.

Disfressa d'Or 2013 / Rafael Ló—pez-MonnéŽ

De fet, tothom reconeix l’espectacularitat creixent del Carnaval de Tarragona, en especial les multitudinàries desfilades de dissabte i diumenge, que convoquen a milers de persones als carrers del centre, i la gran gala de la Disfressa d’Or, la vistosa exhibició dels reis i reines de les comparses que cada any esgota totes les localitats al Palau de Congressos.

La fastuositat dels actes, saraus i espectacles del Carnaval a Tarragona atreuen cada any més visitants, un interès que va més enllà del propi entorn de la ciutat, i que alimenta l’autoexigència de les comparses. Malgrat tot, el debat és obert. Els defensors de l’esperit satíric de la festa censuren la falta de contingut crític, la superficialitat del lluïment pel lluïment. Marc Pedraza destaca la bona convivència entre les dues maneres de viure aquests dies, i reivindica la “funció social” del Carnaval més elegant.“Amb l’esforç de tots estem oferint a la ciutat el més gran espectacle que té Tarragona. Molta gent ho passa malament en plena crisi, i el Carnaval els ajuda a evadir-se”. Conclusió: qui no és feliç és perquè no vol. I ja arribarà la Quaresma!

Més informació a: www.tarragona.cat

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

Posen en marxa ‘El tren dels calçots’ oferint paquets de cap de setmana a Tarragona amb calçotades incloses

RestaurantCalçotada

RENFE i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona han posat en circulació El Tren dels Calçots, una campanya que s’aplicarà tots els caps de setmana fins al 9 de març i que oferirà descomptes especials en els viatges d’AVE i Euromed de Madrid, Saragossa, Alacant, València i Castelló amb destinació a Tarragona, així com importants descomptes en restaurants que ofereixen la tradicional calçotada i en hotels associats a aquesta iniciativa.

RENFE oferirà 5.800 places promocionals amb les quals, per exemple, podràs viatjar de Madrid a Camp de Tarragona per 37,20€, o de Saragossa a Tarragona a partir de 18,25€ i de València a Tarragona des 15,60€.

Els viatgers que desitgin gaudir d’aquesta experiència turístico-gastronòmica comptaran amb descomptes en els restaurants i hotels associats a aquesta iniciativa. Així mateix, els passatgers del ‘Tren dels calçots‘ tindran inclosos amb la reserva del seu hotel el servei de desplaçament (anada i tornada) des de l’estació del Camp de Tarragona als seus respectius hotels. A més, gaudiran d’una oferta especial de trasllats des dels hotels als restaurants de la zona, havent de formalitzar les seves reserves i el pagament de la mateixa en el propi hotel de destinació.

Amb aquesta campanya, RENFE i Tarragona Turisme pretenen donar a conèixer un producte propi de la zona com és el calçot en altres llocs de la geografia espanyola que compten amb molt bona comunicació amb tren fins a la província tarragonina.

Per anar a Camp de Tarragona, els viatgers de Saragossa i Madrid compten cada dia amb 10 serveis AVE, mentre que 7 serveis Euromed connecten diàriament València o Castelló amb Tarragona.

Calçotada / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La promoció de ‘El tren dels calçots‘, pas a pas

Totes les persones que vulguin aprofitar la promoció han de reservar el seu bitllet d’AVE o Euromed (www.renfe.com) amb destinació a l’estació Camp de Tarragona.

En segon lloc, els clients de RENFE que comprin un bitllet AVE o Euromed amb destinació a Tarragona tindran preus especials en els hotels de la ciutat per allotjar-se el cap de setmana que inclouen els trasllats (anada i tornada) entre l’estació del Camp de Tarragona i els diferents hotels. En la promoció hi participen 11 hotels amb preus que oscil·len entre els 49,50€ i els 37€.

En tercer lloc toca reservar el restaurant. Els viatgers de la línia El tren dels calçots gaudiran d’una tarifa reduïda sobre el preu habitual del menú de calçotada en els restaurants seleccionats al portal Restaurant Calçotada. Els clients podran escollir entre el menú de la tradicional calçotada o un menú degustació de la cuina del calçot.

I com a quart pas hi ha el servei de trasllats. Els passatgers del ‘Tren dels calçots‘ com dèiem tenen inclosos, amb la reserva de l’hotel, els desplaçaments (anada i tornada) des de l’estació del Camp de Tarragona al seu hotel. A més, també gaudiran d’un servei especial de trasllat des dels hotels als restaurants de la zona, havent de formalitzar les seves reserves i el pagament de la mateixa en el seu hotel. El servei ShuttleHotel amb sortides programades als restaurants de Valls, Nulles, Picamoixons i Renau, tenen un preu de 19€, i als restaurants de Falset, de 25€ per persona (anada i tornada). Les sortides seran cap a les 12 del migdia, i la tornada, cap a les 5 de la tarda.

Calçotada / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Cuina del calçot / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Cuina del calçot / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Més informació de la campanya a:
www.renfe.com
http://www.restaurantcalçotada.cat
El tren dels calçots Restaurants
Horaris Tarragona_RENFE

Tarraco Viva presenta l’edició més ambiciosa del festival, amb 20 dies, 800 actes i un homenatge a Cèsar August

Cartell Tarraco Viva 2014

August, una civilització mediterrània. Amb aquest títol, que ja de per sí és tota una declaració d’intencions, s’ha presentat aquesta setmana la XVI edició de Tarraco Viva, festival internacional del món romà, que se celebrarà a Tarragona del 5 al 25 de maig. Diem que la llegenda del cartell d’enguany és, per se, tota una declaració d’intencions perquè, d’una banda, el festival ret homenatge a la figura de Cèsar August, el gran emperador, en el bimil·lenari de la seva mort; i de l’altra, perquè commemora l’èxit d’una civilització que encara avui es percep com la més brillant de la història de la humanitat. En Magí Seritjol, director del festival, ja ho va dir a la presentació de l’avançament del programa: “August va protagonitzar un moment especialment brillant en la cultura de la humanitat. L’únic moment en la història del Mediterrani en què totes les seves riberes van estar unides i en progrés, com no ho havien estat mai fins aleshores”. Per aquest motiu, segons Seritjol, August pot ser considerat l’artífex del primer intent de construir això que avui es coneix com Europa, però no des d’una òptica nòrdica –com ha acabat sent–, sinó mediterrània.

Magí Seritjol / ©Ivan Rodon

De Tarraco Viva, per a qui a aquestes alçades encara no conegui l’esdeveniment, podem dir que és més que un festival, tot i que això no ho sentirem mai en boca d’en Seritjol, una de les primeres persones –juntament amb el seu germà Enric– que va pensar i impulsar el certamen, i també la que ha anat acompanyant-lo i madurant-lo fins arribar fins aquí. Tarraco Viva és la més fidel recreació històrica del passat més gloriós de la ciutat i una de les millors reconstruccions de la història del món romà. És història viva.

El fet de dedicar l’edició d’enguany a August farà que el festival vingui carregat de novetats de tota mena. Algunes d’elles fan referència a les instal·lacions. Així, el Recinte Firal del Palau de Congressos es convertirà en un centre cultural dedicat a la figura d’August i a la seva època, on s’han programat més de 300 actes dels 800 amb què comptarà el festival, rècord de totes les edicions.

Tarraco Viva / ©Rafael López-Monné

En aquest context, la recreació ‘August, el poder de la màscara’, a càrrec de Projecte Phoenix, esdevindrà l’activitat central del festival, en la qual s’aniran desvetllant i descobrint aspectes de la vida personal i familiar de l’emperador, de la seva obra política, de la seva visió de Roma i del món. Aquest espectacle es podrà veure tots els divendres i dissabtes del festival.

Una altra de les grans novetats del festival Tarraco Viva d’enguany serà la reproducció –atenció!– a escala 1:1 de l’Ara Pacis i de l’escultura d’August de Prima Porta, que formaran part de l’exposició ‘August, una civilització mediterrània’ i que ens acostaran a l’època del primer emperador en format de visites comentades. Pel que fa al monument Ara Pacis Augustae, o sigui l’Altar de la Pau d’August, aquest és, sens dubte, un dels llegats monumentals mes importants de l’antiga Roma. Pensat per exaltar la Pax Augusta, l’Ara Pacis conté molts més ingredients: iconogràfics, decoratius, literaris, religiosos, mítics, polítics, artístics i, al mateix temps, és un retrat de la família imperial. L’Ara Pacis es reconstruirà, doncs, per Tarraco Viva, amb una recreació fidedigne dels 98 personatges que l’integren.

Tarraco Viva / ©Rafael López-Monné

El primer cap de setmana del festival (10-11 de maig) es dedicarà, en bona part, al públic familiar i infantil, i durant tot el matí de diumenge se celebrarà al Camp de Mart el ‘Pueri festival Tarraco Viva’, amb tallers i activitats de recreació adreçades als més petits. Està previst que més de 6.000 escolars passin pel festival.

El segon cap de setmana (17-18 de maig), el Camp de Mart serà l’epicentre de la gastronomia romana amb tallers de recreació de menjar i vi, xerrades i presentacions de productes que ja es trobaven a les cuines romanes. Serà el moment de degustar les “tapes” elaborades pels restaurants de l’Associació Tarraco a Taula. I el tercer cap de setmana es dedicarà a les fires de museus.

Els diferents grups de reconstrucció que porten anys treballant al festival Tarraco Viva repetiran enguany, però amb noves propostes. És el cas, per exemple, de l’Istituto Ars Dimicandi (Itàlia), que prepara una activitat extraordinària amb més gladiadors que mai per commemorar l’any August. Nemesis ARQ, Ludi Scaenici, Thaleia, Projecte Phoenix, o la Legio I Germanica, entre d’altres, també estrenaran reconstruccions històriques.

Tarraco Viva / ©Rafael López-Monné

Si vols més informació de les diferents activitats de Tarraco Viva, consulta el preprograma del festival. Abans, però, ves reservant el bitllet per a Tarragona que et transportarà a través del túnel del temps fins a l’època gloriosa d’August. Ave, Cèsar!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter) / Ivan Rodon

Tàrraco a l’imperi d’August

Estatua de Cèsar August, entre la Torre del Pretori i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Des de les escales d’accés a la torre del Pretori de Tarragona, l’escultura de Cèsar August(63ac-14dc), amb el Mare Nostrum al fons, esdevé majestuosa i plena de simbolisme. No en va, la vinculació de l’emperador romà amb Tàrraco va esdevenir summament important per a la ciutat. Si bé el seu llegat no va ser immediat, el rol de Tàrraco, en el context de l’Imperi, va evolucionar, va guanyar pes i van créixer els equipaments i les infraestructures de la ciutat.

L’excel·lent climatologia, l’emplaçament a recer dels vents del mar Mediterrani i la seva història, vinculada, des de bon principi, a l’Imperi romà, podrien ser alguns dels factors que van jugar a favor de convertir Tàrraco en residència d’un emperador. Mai, fins aquell moment, un sobirà havia decidit viure més enllà dels murs de la capital de l’Imperi. Però Cèsar August va fer-ho entre els anys 26 i 25ac, després d’un esgotador viatge a Cantabria, on el clima va fer que emmalaltís.

La Tàrraco que va rebre a Cèsar August estava bastint el Fòrum de la Colònia i, possiblement, també l’Aqüeducte (Pont del Diable), mentre que la Part Alta acollia, molt probablement, un campament romà. “Ningú pot dir on es va allotjar Cèsar August” afirma Magí Seritjol, director del festival Tàrraco Viva. Tanmateix, s’especula amb que ho hauria fet a la Part Alta o, fins i tot, que podria haver descansat en una vil·la molt prop de la ciutat com la vil·la dels Munts, a Altafulla, que decennis més tard també allotjaria a l’emperador Adrià.

Si bé la influència de Cèsar August a Tàrraco no es pot traduir directament en la construcció d’equipaments o infraestructures, com diu Paco Tovar, historiador i copropietari de l’empresa de guies turístics Argos Serveis Culturals, és inevitable parlar de la transformació i el salt de Tàrraco gràcies a l’emperador. Un impuls que va permetre materialitzar, dècades després, obres com l’Amfiteatre, el Circ o el propi temple d’August, al subsòl de la Catedral de Tarragona.

L’herència de l’emperador Cèsar August és encara present a la ciutat i més ara, que s’escau el bimil·lenari de la seva mort, una efemèride que arriba després d’anys de restauracions del patrimoni romà de Tàrraco i de la tasca que s’ha desenvolupant, en bona part des del festival Tàrraco Viva, per donar a conèixer la història i el paper de la societat romana en la nostra cultura.

Precisament des de Tàrraco Viva, que se celebrarà el proper mes de maig amb una edició commemorativa especial, s’ha elaborat un programa que persegueix divulgar i redescobrir la figura de Cèsar August. “Va ser un emperador fascinant en l’àmbit polític –va governar l’Imperi durant quatre dècades–, però també en el social, cultural…” assenyala Magí Seritjol, mentre posa l’accent en el personatge “i com estava captivat per les màscares i en com les utilitzava en la seva vida diària com a polític i en les seves relacions personals”.

El misticisme

Ara bé, si voleu saber més coses de la figura d’en Cèsar August més enllà de les pedres, l’historiador Paco Tovar és agosarat quan afirma que “el culte a Cèsar August ha estat present en la història de la ciutat cada 23 de setembre –el mateix dia que se celebra la festivitat de Santa Tecla–, i també el 19 d’agost –la data de la seva mort–, on a Tarragona se celebra la festa major petita en honor a Sant Magí”. Dues dates, dues coincidències? Tovar respon “és molt possible que l’home cristià busqués un argumentari per la celebració romana”. Davant la mateixa pregunta, Seritjol somriu i deixa anar un “qui sap! Potser…”.

Sigui com sigui, August continua seduint dos mil anys després de la seva mort. I de ben segur que continuarà protagonitzant milers d’històries que, com a turistes curiosos, haurem de seguir. Per aquest motiu, al bloc Tarragona Experience seguirem l’empremta d’August durant els dotze mesos d’aquest 2014, i ho farem amb una sèrie de reportatges que ens permetran conèixer amb més detall al fascinant personatge, al polític; però sobretot, ens faran gaudir amb la seva relació amb la història d’aquesta ciutat.

Per Gemma Casale (@casalesi a Instagram)
Fotografia: Pere Toda

La Part Alta torna a somriure a la crisi i ofereix menús diaris i menús gastronòmics per a totes les butxaques

Restaurant AQ /©ARPA

Els cuiners de la Part Alta de Tarragona –el casc històric de la ciutat– s’han pres molt seriosament en Dough Horton a qui se li atribueix la frase “Somriu, és una teràpia gratuïta” i han engegat la tercera edició de “La Part Alta somriu a la crisi”, campanya gastronòmica que, a base de menús per a totes les butxaques, pretén precisament això, arrencar un somriure a la gent i fer-la una miqueta més feliç.

Amb aquest pretext, aquells que tingueu ganes de somriure, de cuidar-vos una mica i de viure la vida –que són dos dies!– heu de saber que una quinzena de restaurants ofereixen menús i menús degustació per 19 euros i 30 euros (IVA inclòs/begudes no incloses), així com una ampolla de cava, de vi o una Inedit de regal igual a la que hagueu pres al restaurant (per gaudir-la a casa) i dues hores d’aparcament gratuït a l’Avinguda Catalunya.

L’ARPA (l’Associació de Restaurants de la Part Alta) ha convocat enguany a quinze restaurants amb aquest mateix propòsit i amb la ferma intenció que aquest febrer sigui “un gran mes amb petits preus”. A la campanya, però, no només s’hi han adherit restaurants, sinó també nou cellers i Estrella Damm Inedit.

Les cuines que participen a “La Part Alta somriu a la crisi” són les següents: AQ Restaurant, Arcs Restaurant, Ares, Barhaus, El Llagut, Entrecopes, L’Auriga, La Catedral, La Nova Taverna, Quim Quima, Palau del Baró, Racó de l’Abat, Sadoll Restaurant, Taller de Cuina i Tecla 60.

I a la taula, podreu degustar els vins d’Adernats Vinícola de Nulles, Terra i Vins, Celler Mas Bella, Cedó Anguera, Buil & Giné, Cingles Blaus, Rosa Maria Torres, Scala Dei i la cervesa Inedit d’Estrella Damm.

Com que el que us deu interessar més són els diferents menús, aquí us els detallem tots. Bona cuina i a somriu-re!

Menús contra la crisi 2014
Menús contra la crisi
AQ Restaurant
Arcs Restaurant
Ares Restaurant
Barhaus
El Llagut
Entrecopes
L'Auriga
La Catedral
La nova taverna
Palau del Baró
Quim Quima
Racó de l'Abat
Sadoll
Taller de cuina
Tecla 60

Una nova visita guiada ensenya als visitants a comprar productes gastronòmics locals i a preparar-los a la cuina abans de menjar-se’ls

Estudiants al Mercat de Tarragona / ©Pere Toda

Els seus ulls ho diuen tot. “Als mercats d’aquí, la fruita i el peix semblen estar vius! Als Estats Units, el menjar sembla de plàstic als supermercats”, diu un dels 12 estudiants procedents de la University of UCDenver que aquests dies viuen una experiència que vol transmetre la nostra cultura culinària més enllà de les nostres fronteres. Per les cares de la resta del grup, sembla parlar en nom de tots.

Grup a la rambla / ©Pere Toda

La proposta de l’empresa de guies Itinere Tarragona, s’ha batejat amb el nom de Tarragona Foods (per al mercat nacional rebrà el nom de l’Amfitrió), i presenta la ciutat des d’un punt de vista gastronòmic. En Xavi Mejuto, el guia que portarà el grup per les artèries més importants de Tarragona, explica: “Hem preparat un menú senzill però representatiu de la cuina de la nostra ciutat, que després ells mateixos, amb l’ajuda de la xef del restaurant Al Natural, podran preparar i tastar”. Primer, però, cal comprar tots els ingredients.

La primera parada és la gairebé centenària Xarcuteria Cuadras. Allí, el grup que encapçalen la professora E.J. Yoder i Mark Hindle, empresari del sector hoteler americà, descobreix els secrets d’un dels tresors més arrelats a la nostra cuina: la coca. En Xavi els explica la varietat de productes naturals que poden acompanyar-la: ametlles, avellanes, escalivada,… i una de les que té més èxit i que, a més, s’enduran a la cuina del restaurant Al Natural: la coca de ceba. A tots els agafa salivera amb el potent aroma d’aquesta joia gastronòmica. “Sis euros cadascuna?”, diu una de les estudiants. L’exclamació fa referència al fet que la troben increïblement barata.

Estudiants amb coca / ©Pere Toda

Parlant amb en Mark Hindle, ens explica que es tracta d’una activitat opcional que aportarà crèdits a l’expedient dels alumnes. Aquest és el segon any que viatgen a Catalunya gràcies a l’empresa Barcelona SAE (Study Abroad Experience) i estan absolutament satisfets amb l’experiència.

Ara, i després d’una petita explicació per part d’en Xavi sobre els secrets del romesco, un altre dels actors principals de l’activitat, ens dirigim a la Botiga del Cafè de la Rambla Nova, per tal de comprar les avellanes torrades que necessitarem més endavant. Fins i tot la E.J. Yoder aprofita per comprar una mica de camamil·la.

Estudiants al Cafè de la Rambla / ©Pere Toda

Propera parada: el Mercat de Tarragona. Probablement és l’espai més excitant de tot el recorregut. De camí, en Matt Almanza, l’únic noi que ens acompanya, explica que tot i ser originari de Califòrnia, porta 3 anys estudiant a Denver i que és el seu primer viatge fora dels Estats Units. “Fa uns dies vam celebrar una calçotada. És espectacular, estava boníssima i ens vam embrutar molt!”, explica somrient.

Entrem al Mercat i els seus ulls s’il·luminen immediatament. La fruita i les verdures, el peix i la carn els deixen boca-badats. La varietat i la qualitat dels productes és difícil de trobar al seu país d’origen on diuen que només els mexicans obren carnisseries. Comprem musclos, que prepararem al vapor, olives arbequines, per l’aperitiu, i un parell de pams de llonganissa, que després, un cop cuita, incorporarem a la coca de ceba que hem comprat prèviament. El menú comença a agafar forma; i quina forma!

Grup al Mercat / ©Pere Toda

Professors al Mercat / ©Pere Toda

Només ens queda el pa de pagès –amb denominació d’origen- que comprem al Forn Jordi Andreu, davant mateix del Fòrum de la colònia, que aprofitem per a visitar. Un cop a dins, en Xavi els ensenya un mapa de l’esplendorosa Tarraco en temps dels romans. Els nois són transportats al temps del circ, de les carreres de bigues i quadrigues, de les lluites de gladiadors, i de la riquesa de l’imperi Romà. Després de fer-se quatre fotografies divertides i de grup, enfilem cap al restaurant Al Natural. Són quarts de dues i hi ha molta gana.

Aquest viatge de dues horetes ha arribat a la seva última etapa. El grup escolta atentament les últimes instruccions que la xef, la Maria José, els fa arribar amb l’ajuda d’en Xavi. A taula gaudeixen del menú. Quan tornin a casa recordaran Tarragona pel seu patrimoni…i per la seva gastronomia.

Grup a Al Natural / ©Pere Toda

Grup a Al Natural / ©Pere Toda

Nom de l’activitat: L’amfitrió (Tarragona Foods)

Empresa organitzadora: Itinere Tarragona

Correu electrònic: itinere@turismedetarragona.com

Web: http://www.turismedetarragona.com/individuales.html

Telèfon: (0034) 977 239 657

Nota: Ja es pot concertar amb reserva prèvia. Exclusivament per a grups.

Text: Artur Santos

Fotografies: Pere Toda