català Español English

Experiències

El FITT portarà noves propostes de teatre contemporani, del 17 al 21 de juny, en indrets històrics de la ciutat.

El personatge

Parlem amb Ramon Martí, xef Slow Food i propietari de la taverna El Llagut, sobre la cuina de Tarragona elaborada amb productes de proximitat.

#lamevatarragona

Joan Negrié, actor i gestor cultural de la Sala Trono, fotografia pel Tarragona Experience els seus racons preferits de #lamevatarragona.

El FITT 2015 convertirà Tarragona en un multiespai teatral per a noves dramatúrgies durant cinc dies

Cartell FITT

Sir Laurence Olivier va dir que “en una petita o gran ciutat o poble, un gran teatre és el signe visible de cultura”. Tarragona en té dos de grans i unes quantes sales més petites. Però què passa quan tota la ciutat esdevé un gran teatre? Perquè aquest és el repte que el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT) s’ha marcat en cadascuna de les tres edicions: guanyar llocs emblemàtics o històrics de la ciutat per a la representació de noves dramatúrgies d’autors i directors contemporanis, ja siguin del país o internacionals. El FITT, organitzat per la Sala Trono, vol ser “una porta oberta als nous talents representats en diferents llengües”, com va dir el seu director, enJoan Negrié. La porta d’una ciutat que vol obrir-se a la cultura.

En les dues primeres edicions, el FITT va reconvertir en espais teatrals l’Antiga Audiència, el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, la Volta llarga de la capçalera del Circ romà, les Voltes del Pallol, la Casa Canals i el Col·legi d’Arquitectes, a més de la mateixa Sala Trono i el Teatre Metropol. Enguany hi sumarà la terrassa gòtica del Pretori, on Gemma Brió hi portarà el seu Llibert, premi a la crítica Serra d’or de teatre 2015, i premi Butaca al millor text teatral i al millor espectacle de petit format. Llibert, finalista també dels premis Max al millor espectacle revelació i a la millor autoria teatral, és una de les delicatessen d’aquest FITT, però no l’única.

La companyia francesa Cirque le Roux, per exemple, sorprendrà a la jornada inaugural, el dimecres 17 de juny, amb un espectacle de circ contemporani i innovador que barreja una excel·lent tècnica circense amb una depurada narrativa teatral. L’obra An elephant in the room, que podreu seguir a les 21h al Teatre Metropol, és una comèdia dramàtica que aborda les relacions humanes.

La Capçalera del Circ és l’indret idoni per a la proposta dramatúrgica del dijous 18, Homo ridens Tarragona, de la companyia italiana Teatro sotterraneo, una obra que experimentarà amb el públic…i amb el riure. Més pistes? L’objectiu d’aquesta proposta quirúrgica és analitzar l’enfocament humà del riure, la mesura dels seus límits i complexitat.

Mi gran obra (un proyecto ambicioso), és l’espectacle que David Espinosa portarà a les Voltes del Pallol, una crítica als projectes faraònics que, com diu l’autor, sovint estan carregats d’ornaments però buits de contingut, i que a la vegada retrata a la societat en què vivim. L’obra tindrà quatre passis: dijous 18 i divendres 19, a les 18h i a les 20h.

El FITT 2015 també incorporarà un doble espectacle itinerant pels carrers de Tarragona de la mà de la companyia Kamtchàtka, el divendres 19 i el dissabte 20, a les vuit del vespre. Fugit evoca la història dels que han marxat i dels que marxaran, i vol ser un homenatge als que van tenir el coratge de desprendre’s d’allò superflu, abandonar allò conegut i anar cap a l’esperança d’un món millor. Els sona? Els que assisteixin a aquesta obra –amb aforament reduït a 90 persones– han d’estar disposats a fugir endavant.

La cloenda del festival anirà a càrrec de la companyia Le Crupier amb un espectacle que reivindicarà la figura d’Esperança Dinamita, una de les vedets més populars i controvertida en els seus dies. L’obra es podrà seguir el diumenge 21, a les 21.30h, a l’Antiga Audiència. Un excel·lent colofó.

L’entrada senzilla de cada espectacle costarà 18€, però el FITT posa en marxa un abonament a 50€ que ofereix tres espectacles a escollir, i un de 80€ amb el què pots gaudir de tots els espectacles. Els punts de venda d’entrades seran el Teatre Metropol i les oficines del Patronat de Turisme de Tarragona i, on line, a través de la plataforma www.tarracoticket.cat.

Programa del FITT 2015

@fittcat

Ramon Martí, propietari i cuiner de la taverna El Llagut: “La felicitat es cuina amb bons ingredients”

Ramon Martí, cuiner Slow Food de la taverna El Llagut / ©Rafael López-Monné

Gira el Món i torna al Born. O a la Plaça del Rei, per ser precisos. Durant els vuitanta i noranta en Ramon Martí es va formar a l’ombra d’alguns dels millors xefs amb estrelles Michelin de França i Alemanya. A finals dels noranta va tornar a la seva Barcelona natal, i avui aplica tota aquella experiència mà a mà amb la seva parella, l’Astrid, al seu propi establiment situat al barri de la Part Alta de Tarragona. La taverna El Llagut, que pertany al moviment Slow Food-Km0, s’ha llaurat la fama de ser un dels millors llocs per menjar arròs a la ciutat i obra veritables monuments de cuina tradicional amb peix acabat de pescar. És un dels establiments que més han contribuït a elevar el llistó de l’oferta gastronòmica local els últims anys.

Tarragona està preparada per rebre una estrella Michelin. Hi ha molta gent en la bona direcció, que s’esforça cada dia per fer-ho millor, i un reconeixement d’aquestes característiques ens aniria molt bé a tots. La ciutat ha de ser vista definitivament com una destinació gastronòmica ”, assegura qui després de formar-se en Turisme i Hosteleria als vuitanta va treballar una bona pila d’anys amb Jean Louis Neichel (2 estrelles Michelin) a Barcelona i amb Jean Claude Bourgueil (3 estrelles Michelin) a Düsseldorf. Implicat a fons amb mogudes com Tarraco a Taula, o les activitats que organitza el col·lectiu Tarragona Gastronòmica, en Ramon està convençut que treballant l’excel·lència s’encomana la qualitat.

Aquest valor afegit es pot buscar amb la innovació, com estan fent amb cada cop més èxit un bon número de restaurants a la ciutat, o com és el cas del Llagut i altres establiments de referència en peix, especialment al Serrallo, portant masquetes, sarsueles i romescos al zenit culinari. “Sempre se’n pot saber més. Molts dels plats els hem après dels nostres proveïdors, de la gent que ens porta el peix, i els arrossos, amb la gent del Serrallo”, explica el Ramon.

El llibre de cuina d’El Llagut beu de la memòria i s’alimenta de l’experiència. El Llagut ha abraçat la cuina tradicional i li ha donat un toc marca de la casa que fa lluir encara més els seus valors. “Quan vam començar volíem fer coses senzilles i ben fetes. Amb el temps hem creat un equip, hem evolucionat i hem estat més ambiciosos. Hem trobat una línia i un sentit al que estem fent. La cuina és cuidar els detalls, i hi ha plats que poden semblar fàcils, però t’asseguro que fer ben fet un pop amb patates no ho és gens”, afirma.

Deu taules interiors i set professionals al seu servei. Una carta feta d’arrossos i peix, i 60 referències de vins, totes de les DO tarragonines. Amb aquests ingredients treballen en Ramon i el seu equip experiències gastronòmiques d’alt nivell. “Quan ens asseiem a taula transmetem valors, creuem emocions, engeguem projectes… Trobar-nos cada dia amb la família o celebrar alguna cosa amb els amics és un moment important, i el menjar ha d’estar a l’alçada. La meva única pretensió és que la gent tingui plaer en menjar a casa nostra”, afirma.

Adaptar-se als preceptes de l’Slow Food-Km0, utilitzar només productes ecològics, de qualitat i de proximitat, ha implicat un canvi de mentalitat radical en la forma de funcionar de l’establiment. A Tarragona ciutat només hi ha dos restaurants adherits a aquest moviment –l’altre és el Lola Tapes-, el que dóna una idea de la complexitat que suposa assumir aquest repte. Des de fa quatre anys, la carta del Llagut evoluciona segons la temporada, però a la cuina es treballen més productes frescos que abans, especialment els que venen de l’hort, i els clients tenen la garantia que tots els ingredients són naturals, més saludables.

L’Slow Food ens ha ajudat a pujar un esglaó a nivell professional i personal. Darrera de cada producte que faig servir a la cuina hi ha una persona a qui ara puc posar cara, i que és qui me’ls ha proporcionat. A l’entorn de Tarragona s’hi fan aliments bestials, boníssims, amb un gust i unes propietats impossibles de trobar a la gran distribució, però que per ser valorats han de ser reconeguts. Com a cuiner aporto el meu gra de sorra per fer un món millor”, diu.

Dotze anys després d’obrir el restaurant, en Ramon no es canviaria per ningú. El Llagut va vent en popa i segueix un rumb clarament definit. “Sóc afortunat. Estic fent el que vull, que és el que m’agrada, tinc una família que m’estimo i treballo per la satisfacció de la gent. La felicitat es cuina amb bons ingredients”, conclou.

Del 7 al 17 de maig, no et perdis les jornades gastronòmiques de Tarraco a Taula

© Mauri

De les novel·les i, sobretot, el cinema ha transcendit que els romans amb possibilitats eren del morro fi. Vaja, els foodies dels nostres dies. Avui, aquells romans gourmands salivarien si llegissin les propostes gastronòmiques que tretze restaurants de la ciutat han preparat amb motiu de les jornades Tarraco a Taula, emmarcades dins del festival Tarraco Viva: sardines farcides sobre carbassa; xai rostit segons Apici amb bolets confitats i coriandre; guisat de pollastre de corral amb figues i albercocs; lluç amb salsa alexandrina, pèsols i ametlles; cassoleta de musclos i calamars a les herbes; tonyina soasada amb escuma de garum i ous de truita, porc fumat amb farigola i romaní… Plats per a tots els gustos…i totes les butxaques!

El format de Tarraco a Taula d’enguany preserva l’essència de les edicions anteriors, amb tres ofertes diferenciades: plats, tastets i racions que van dels 3 als 9€; i menús a 25€ i a 35€. A més, però, enguany també s’oferta una degustació de musclos (500grams) a l’estil romà i dues copes de vi per 10€ en set restaurants. L’Alhambra, el local més veterà de tots els que participen a Tarraco a Taula, cuinarà els musclos amb moratum; l’Ares els farà amb porro i sajolida; el Cócvla, amb ceba, garum i mulsum; l’Entrecopes, amb garum; els musclos del Llagut seran del Delta i a la manera d’Apici, com els del Txar3verd; mentre que els del Palau del Baró seran a l’estil Alexandria.

L’Alhambra, l’Almosta i El Cortijo són els tres establiments que oferiran les seves creacions culinàries en forma de plats, tastets o racions. Per la seva banda, l’Ares, el Cócvla, El Llagut, Els 5 sentits, l’Entrecopes, el Palau del Baró, el Sadoll i el Txar3verd, són els vuit restaurants que oferiran menús complets a 25€. Finalment, El Terrat i el Taller de Cuina han preparat dos espectaculars menús a 35€ per inspirar una oda a la bona taula.

Per tirar avall tot aquest menjar i intentar emular les bacanals romanes, els restaurants que participen a Tarraco a Taula comptaran amb una carta de cerveses artesanes (Clandestines “Atheus” i Rosita “D’Ivori”) i vins naturals (Sicus rosat i negre 2014, Còsmic blanc i negre 2014, Laureano Serres “Abeurador 2014”, i Joan Ramon Escoda “Nas de gegant 2013”).

Així que fins al 17 de maig teniu una excel·lent oportunitat per, tot gaudint dels espectaculars actes de Tarraco Viva, fer-vos un homenatge a l’estil romà amb una bacanal que recordareu per sempre més. Hospes Ave!

presentacio_tarracotaula2015

presentacio_tarracotaula2015

presentacio_tarracotaula2015

Text i fotografies: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)

Magí Seritjol, gestor cultural, director del Festival Tarraco Viva: “La cultura és tan necessària com el plat a taula”

Magí Seritjol - ©Rafael L—ópez-MonnŽé

Sèneca deia que la saviesa és l’única llibertat. Magí Seritjol va començar a conrear-la de ben petit, devorant pàgines d’història a la biblioteca. I ho segueix fent ara, en plena era digital, aprenent sempre, assimilant coneixement, i sobretot, compartint-lo. Tarraco Viva, el festival que dirigeix, funciona com una gran xarxa social al servei de la divulgació i la reflexió històrica. La cultura, generosament compartida, multiplica el seu efecte transformador. “I se’ns fa tan necessària com tenir un plat a taula”, diu Seritjol.

Honestedat, habilitat per explicar els fets sense complexes, senzillesa en la posada d’escena, capacitat per generar empatia amb el públic… Salvant les distàncies i els gèneres, Tarraco Viva és la petja que va deixar John Ford al cinema: una narració neta, sense artificis, sobre les virtuts i les misèries que ens fan humans. Com Centaures del desert (1956), clàssic entre els clàssics, el festival romà és el relat d’una cerca constant, sense treva, sense descans, que a mesura que avança planteja nous interrogants. La història d’una necessitat: saber qui som.

Amb més de 2.000 anys d’Història –també, d’històries-, Tarragona és un dels millors llocs per descobrir de què estem fets. El port, en actiu des d’època romana, ha estat un anar i venir de mercaderies, idees i valors que han deixat pòsit a la ciutat. En el caràcter de la gent hi ha l’essència d’un Mediterrani divers i de tots, bressol de civilitzacions des de fa milers d’anys. Per a Magí Seritjol, membre d’una família de pescadors del Serrallo, el ‘Mare Nostrum’ ha estat a més una font inesgotable d’aliment i experiències. El teló de fons d’un Tarraco Viva que s’explica, en gran part, coneixent la passió que sent la ciutat per les glòries passades.

També les virtuts del qui va ser fundador del festival el 1999 i ha estat al capdavant de les disset edicions que s’han celebrat. Format en Història, Seritjol es va dedicar professionalment bona part dels vuitanta a les arts escèniques com a guionista i ajudant de direcció, i fins i tot va ser director en una de les edicions de la Fira del Teatre de Tàrrega. Als noranta es va incorporar com a tècnic al Museu d’Història de Tarragona i va començar a treballar en continguts més enllà dels expositius, amb l’objectiu de connectar amb un públic més divers. “La conservació i la recerca científica no tenen sentit si no se’n fa divulgació adaptada a varis nivells”, afirma.

De la simbiosi entre disciplines a priori tan allunyades com la recerca històrica, les arts escèniques i la cerca d’un nou estadi de reconeixement al patrimoni romà de Tarragona va néixer Tarraco Viva. Inspirat en els grans festivals de re-enactment, propis de la tradició anglosaxona, el festival de Tarragona ha trobat la seva pròpia fórmula. La proposta inclou no només rigoroses reconstruccions teatralitzades del dia a dia a Roma, sinó també exposicions, visites guiades, col·loquis, demostracions gastronòmiques, tallers o cinema, actes que mobilitzen a més de 1.000 persones i serveixen d’aparador de Tarragona. Només l’any passat van motivar 123.000 espectadors a accedir a alguna de les activitats amb entrada.

Amb el festival he lligat les meves dues passions: la història i la gestió cultural. Hem consolidat una línia, cada edició és un repte nou, i personalment tinc més il·lusió ara que al principi”, afirma Seritjol. Tarraco Viva treu suc no només a l’impressionant llegat romà de la ciutat. Ha teixit una notable xarxa de col·laboradors internacionals que posicionen Tarragona com a ciutat cultural, i ha sabut treure rendiment al veïnatge científic d’institucions com la URV o l’Institut Català d’Investigació Clàssica. La consideració i l’activitat econòmica que genera el patrimoni a la ciutat s’ha multiplicat. I també han crescut en experiència els diversos grups de reconstrucció històrica de la ciutat nascuts a rebuf del festival, però que cada cop més porten la marca Tarragona a d’altres cites culturals.

Més enllà de Tarraco Viva, l’objectiu és crear un tipus d’indústria que faci divulgació de la història a Tarragona, de forma coordinada amb la creixent oferta cultural a la ciutat. La finalitat és facilitar activitat que generi a la vegada recursos per destinar-los, entre altres, a la conservació, a la recerca i a la divulgació de la Història. Fer sostenible un gran cercle virtuós.

Fent una aposta de qualitat, útil a la societat, el festival ja ha demostrat que la cultura pot ser servei públic rendible: per cada euro invertit en genera vuit de retorn. Però el més important és sempre el fons i no la forma, insisteix Seritjol. “Cal saber on volem anar, tenir visió. I posar les idees i els projectes al seu servei. Mai a l’inrevés”, conclou.

Joan Negrié, actor i gestor cultural de la Sala Trono: “Al càmping Tamarit em vaig fer gran i vaig descobrir moltes coses a nivell emocional”

Joan Negrié - ©Pere Toda/Vilaniu Comunicació

Al personatge de #lamevatarragona del mes de maig el vam haver de caçar al vol. Literalment. Atrafegat com sempre, en Joan Negrié venia d’enregistrar l’espot promocional del pròxim Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT) i volava unes hores més tard a Itàlia per participar en l’obra Dignità Autonome di Prostituzione, al Teatro Paisiello, a Lecce.

Actor, gestor cultural de la Sala Trono i una de les ànimes del FITT, en Negrié ha acceptat el repte de mostrar-nos #lamevatarragona (la seva Tarragona) més íntima, i explicar-nos els lligams personals amb cadascuna de les imatges.

Tamarit - ©Joan Negrié

La primera fotografia que ens ha passa correspon a la platja i el castell de Tamarit, un entorn que el transporta a la seva joventut. “En aquest càmping que hi ha justament davant de la platja de Tamarit hi vaig passar els meus primers anys de joventut. Vaig treballar aquí dels 15 als 19 anys, però abans ja hi anava de petit perquè la meva tieta, cosina i padrineta hi vivien. Allà vaig començar la meva etapa laboral i també vaig descobrir moltes coses a nivell emocional, sobretot a la platja de Tamarit”.

Plaça de la Font - ©Joan Negrié

La segona imatge que ens mostra en Joan Negrié és la Plaça de la Font, una de les artèries principals de la ciutat i una de les portes d’entrada a la Part Alta. “La plaça de la Font és, per a mi, una de les places més maques no només de la ciutat sinó de molts altres llocs. És molt especial. Hi he passat molt bones estones, quan era adolescent, i ara. Sovint acabo a la plaça de la Font sopant en una terrassa o prenent alguna cosa en qualsevol dels seus bars i realment el dia et canvia del tot. Allò que ha sigut dur i complicat acaba sent fàcil i fins i tot divertit i amè. I és un lloc de trobada a nivell d’amistats, que segur que encara que vagis sol, algú et trobaràs”.

Arcs del carrer Merceria - ©Joan Negrié

De la plaça de la Font pugem a la plaça de les Cols, i allí ens aturem davant els arcs del carrer Merceria, el tercer lloc que ens recomana en Joan. “Per què el carrer Merceria? Doncs perquè és un dels recorreguts que faig més sovint quan vinc a treballar a la Sala Trono. Deixo el cotxe fora de les muralles i vinc aquí, passant sempre per sota els arcs del carrer Merceria. I després, quan estic a la Sala Trono treballant, m’escapo a comprar una trena de xocolata a la pastisseria Rabasó, que fan les millors trenes de xocolata de tot el món”. Preneu nota gourmands i foodies.

IMG_3328

El darrer emplaçament acaba, com no podia ser d’una altra manera, a la plaça Dames i Vells, la segona casa d’en Negrié i de la troupe dels Trono. “Em vaig incorporar a la companyia Trono Villegas, com a actor, l’any 1999. I després, a partir del 2005, he portat la direcció artística o la gestió de la Sala Trono de teatre. Recordo molt especialment, la primera vegada que vaig actuar a la sala com a actor en una producció nostra, El Lleig, de Màrius Von Mayenburg. Estàvem actuant i, de cop i volta, va desmaiar-se una dona del públic, de la calor, de la impressió del text o del que sigui, i vam haver de treure-la, vestits d’actors per aquí fora, i l’ambulància va tardar molt per aquests carrers no podia entrar a buscar-la. Al final es va revifar, i es va recuperar. La recordo molt perquè va ser la primera vegada que vaig actuar a la Sala Trono”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Fotografia els millors moments del festival #TarracoViva2015 i guanya diversos premis

Cartell concurs sobre Tarraco Viva a Instagram / ©Artur Santos-Vilaniu Comunicació

Tens previst viatjar a través del túnel del temps fins a Tarraco, del 4 al 17 de maig? Doncs quan vinguis no t’oblidis de pujar a Instagram les teves fotos del festival Tarraco Viva amb l’etiqueta #TarracoViva2015. Tens temps fins al dimecres 20 de maig i pots guanyar diversos premis! Quins? Un passi (personal i intransferible) per les activitats de Tarragona Història Viva, una visita guiada amb Ebike Tours per Tarragona en bicicleta elèctrica o un sopar per a dues persones al Sushi Take Away TGN.

Bases:
Cada persona pot enviar tantes fotografies com vulgui. Ha de ser l’autora material de l’obra que envia, que ha de ser original i comptar amb el consentiment de les persones que hi apareixen.

Les imatges participants han de ser del 2015 i poden ser preses amb qualsevol càmera fotogràfica.

Les fotografies són, en tot moment, propietat dels seus autors, els quals mantenen tots els dret sobre les mateixes. Els participants cedeixen a l’organització el dret de reproduir-les i difondre-les, únicament amb el propòsit de donar a conèixer el concurs. Per aquest propòsit, els organitzadors podran adaptar-les tecnològicament i adequar-les al format idoni per a la seva publicació o exposició. Qualsevol altre ús, caldrà acordar-lo prèviament amb l’autor.

Tàrraco Viva us convida, un any més, a viatjar a l’època romana a través del túnel del temps

Cartell de Tarraco Viva 2015

Esteu disposats, un any més, a viatjar fins a l’època romana a través del túnel del temps? Doncs comenceu a marcar la vostra agenda perquè Tarragona acollirà, del 4 al 17 de maig, la dissetena edició de Tàrraco Viva, el festival romà per excel·lència. Després de commemorar el bicentenari de la mort de César August, el festival d’enguany, que ha programat prop de 400 actes, estarà dedicat al llegat del gran emperador.

Reproducció de l'Ara Pacis

August de Prima Porta policromat

Aquest serà el fil argumental d’una edició que, tot i mantenir espectacles, espais i materials tant interessants com l’Ara Pacis o l’August policromat, incorpora també una desena de novetats més. Unes d’aquestes estaran relacionades amb les celebracions, d’una banda, dels 25 anys de l’Associació Sant Fructuós i, de l’altra, dels 15 anys de la primera col·laboració del grup de recreació històrica Projecte Phoenix al festival.

August

Pel que fa a les activitats, una de les novetats seran els ‘Diàlegs amb la història’, que protagonitzarà l’acte de cloenda del festival. Es tracta d’un debat amb historiadors, arqueòlegs, periodistes, divulgadors de la història al voltant del llegat d’August. L’acte de cloenda comptarà amb la participació de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili; Víctor Amela, periodista i escriptor; Toni Puig, gestor cultural, expert en comunicació cultural i màrqueting de ciutats; Joan Gómez Pallarès, doctor en Filologia Clàssica i director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; i Xavier Bru de Sala, escriptor, periodista i pensador. El debat el presentarà i moderarà el director del festival Tàrraco Viva, Magí Seritjol.

Els gladiadors d'Ars Dimicandi a l'amfiteatre de Tàrraco / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

I pel que fa als espais, els principals llocs del festival seran el Camp de Mart amb la fira de museus i empreses de recreació; el recinte firal, els diferents espais declarats Patrimoni Mundial per l’Unesco i d’altres municipis que ja formen part del festival com la vil·la romana de Centcelles a Constantí; la vil·la romana de La Llosa, a Cambrils, i el Priorat.

Tarraco a taula

D’altra banda, el festival comptarà, un any més, amb el seu apartat enogastronòmic amb la celebració de les jornades de Tàrraco a taula, que enguany comptaran amb la col·laboració de 13 restaurants.

Concurs a Instagram

Finalment, durant la celebració del festival Tàrraco Viva es posarà en marxa un concurs fotogràfic a Instagram. Què cal fer, per participar? Molt senzill, només heu d’etiquetar les fotografies que feu de Tàrraco Viva enguany a Instagram amb l’etiqueta #TarracoViva2015. Un jurat seleccionarà i premiarà les tres millors imatges. Del concurs a Instagram en parlarem en un post específic d’aquí a uns dies, així que, estigueu atents!.

Podeu consultar aquí el programa complet del festival. Hospes Ave!

Programa de butxaca:
Programa_butxaca_TarracoViva_2005_BAIXA(1)

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Albert Grau: “Hi ha llocs de Tarragona que si haguéssim de viatjar i fer 10.000 quilòmetres per veure’ls, ens cauria la bava”

IMG_0228

El personatge del mes d’abril que accedeix a descobrir-nos #lamevatarragona, en aquest cas la seva Tarragona, treballa en una gestoria i ha estat guitarrista d’una de les bandes mítiques de la ciutat, els Mi-te’ls. Ens cita a la Plaça de l’Esperidió. Primera pista. I definitiva. La plaça que dóna nom a aquest mític casteller tarragoní (Jaume Tarragó i Plana) del segle XIX, que va pujar al quatre de nou (net) que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va alçar als peus de la Catedral de Tarragona per les festes de Santa Tecla de 1881, és un dels espais més íntims i personals de l’Albert Grau Valls, casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Plaça de l'Esperidió / © Albert Grau

El primer lloc que he escollit és aquí, a la Plaça de l’Esperidió, al capdamunt del carrer Cós del Bou, tocant a la capçalera del Circ. I l’he triat perquè és un lloc on m’he fet gran. Evidentment, és el lloc on hi ha el local de la Colla Jove i des dels anys 80 que hi vinc. He vist la transformació del barri, del carrer, i sempre que hi pujo em sento com a casa. Jo crec que si hi ha un lloc que d’alguna manera em podria definir més i que la gent m’hi relaciona seria aquesta cantonada amb el carrer Cós del Bou, la Plaça Esperidió i la baixada de Peixateria, que d’alguna manera resumeix la història del fet casteller de la ciutat. M’hi sento com a casa”.

Passeig Marítim Rafael Casanova / © Albert Grau

El segon lloc que ens fotografia l’Albert és el passeig marítim de l’Arrabassada. “El mar per a mi és vital. I el passeig de l’Arrabassada és un lloc que la gent que solem sortir a córrer o fer esport hi hem passat milers de vegades. És fantàstic veure des d’aquí com surt o es pon el sol. Córrer al costat del mar és fantàstic i les vistes que té de Tarragona, amb els colors en les postes de sol, em reporta a llocs on, si haguéssim de viatjar i fer 10.000 quilòmetres per veure’ls, ens cauria la bava. I això ho tenim a casa”.

Plaça de les Cols / © Albert Grau

Plaça de les Cols (racó) / © Albert Grau

El tercer lloc és un altre espai històric de la ciutat vinculat als castells, la Plaça de les Cols. L’Albert però ens porta a un racó concret. “He triat aquesta cantonada del Gallo Morón que és on la gent del tronc de la colla ens reunim abans de fer els castells. Quan era cap de colla també preníem aquí les decisions… És un lloc on hi ha molta tensió, on passem nervis, on expressem alegries, on plorem, i això, conjuntament amb la mística històrica de la plaça, que és on es van fer els grans castells en el segle XIX, fa que sigui un lloc que emocioni només de passar-hi”.

Interior del local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona / © Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Per tancar el cercle demanem a l’Albert de fer la sessió de fotos al local on s’ha fet gran i que ens expressi amb paraules què li diuen aquestes quatre parets. “El local de la Jove és un lloc que està posat dins el Casc Antic de la ciutat. Originalment era el mercat del peix. Estem a la banda dreta del carrer Major, que havia estat la zona dels pescadors. Abans, les barques s’amarraven aquí a baix, al Miracle, no al port, que no existia. I quan venien les colles a fer castells, els pescadors es quedaven a la banda dreta mentre que els pagesos se situaven a la banda esquerra del carrer Major. Posteriorment va passar a ser seu dels bombers. Més tard va estar uns anys abandonat fins que, cap als anys 80, l’Ajuntament ens els va cedir. Aquí hem assajat castells de 6, de 7, de 8, de 9 i ara de 10, i he tingut la sort de participar en tots. És casa meva. És on m’he fet casteller, cap de colla, president… Conec tots els racons del recinte, des de fer maleses fins ara, que tinc una mica més de seny”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter / @irodon a Instagram)

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Descobreix Tarragona amb la família a uns preus exclusius fins al 2 d’abril

Cartell del Tarragona Family Week 2015

Per quart any consecutiu, i prèviament a les vacances de Setmana Santa, Tarragona ofereix al turisme familiar una excel·lent oportunitat per descobrir la ciutat tot gaudint de grans avantatges a preus exclusius. És el que ja es coneix com a Tarragona Family Week, que comença avui divendres i que dura fins al 2 d’abril.

El funcionament és molt fàcil: fas la reserva a l’hotel o al càmping al què vols allotjar-te fent referència a la promoció Tarragona Family Week i, quan arribis al lloc escollit, et facilitaran un tríptic i la ‘polsera dels poders’, que és personal i intransferible. Cada membre de la família en rebrà una que haurà de mostrar per beneficiar-se de tots els descomptes i entrades gratuïtes, entre d’altres avantatges. Només quedarà un últim pas: gaudir de Tarragona!

La Tarragona Family Week dóna totes les facilitats per tal que, per un preu econòmic, puguis allotjar-te, menjar, visitar la ciutat, participar en diverses activitats i gaudir de diversos descomptes en comerços. Per exemple, tots els allotjaments que participen de la iniciativa comparteixen els mateixos preus: 50 euros per nit en estada de 4 persones (2 adults i 2 menors de 12 anys); per 3 persones (2 adults i 1 menor de 12 anys); o també per 2 persones. Pots conèixer els allotjaments que s’han adherit a aquesta promoció en aquest enllaç.

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’objectiu del Tarragona Family Week és posicionar la ciutat com a destí turístic familiar i reforçar-la amb activitats de reconstrucció històrica amb la qual tots els turistes se’n puguin beneficiar i es quedin amb ganes de repetir.

Per aquest motiu s’han preparat diferents activitats gratuïtes o amb preus especials com les visites a les Muralles de Tàrraco o passar un matí al Circ romà per conèixer-ne tots els secrets. La polsera dels avantatges també permet gaudir gratuïtament dels museus de la ciutat i monuments el Fòrum Local o l’Amfiteatre. Trobaràs totes les activitats programades i els seus horaris en aquest enllaç.

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

I quan arriba l’hora de dinar o sopar, després d’haver passejat per la ciutat, la Tarragona Family Week també ofereix preus especials en alguns dels restaurants de la ciutat. Diversos restaurants presenten menús per 17€ els adults i 7€ els nens, entre els quals es troben Al Natural, de plats mediterranis; Cócvla, de cuina casolana; la taverna marinera El Llagut; i Take Away Sushi, per als amants d’aquest menjar japonès.

El teixit comercial de Tarragona també se suma a la campanya i premia als visitants de la Tarraco Family Week amb ofertes especials per donar a conèixer els seus productes. En aquest enllaç trobaràs el llistat dels establiments adherits a la Tarragona Family Week.

Així que ja ho saps, si vols desconnectar uns dies amb la família, vine a Tarragona, gaudeix de les moltes promocions de la Family Week i allarga la teva estada fins la Setmana Santa.

Text: Patrícia Valencia

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Juanjo Fuster: ‘El Camí de Ronda és la desconnexió total; estàs tu, el mar, les roques… A Tarragona vaig connectar amb el Mediterrani’

Juanjo Fuster / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Juanjo Fuster (@juanjofuster a Instagram) és, amb prop de 30.000 seguidors, un dels instagramers (igers) més influents de Catalunya i Espanya. Les imatges que puja diàriament –generalment una (màxim dues) per dia, com manen els cànons del bon instagramer– superen gairebé sempre els 2.000 ‘likes’ i generen una allau de comentaris. I això que en Juanjo, dissenyador gràfic de professió, gestiona diferents canals a la famosa xarxa social de fotografies, tots ells amb un gran èxit de popularitat. Del seu particular catàleg torrencial d’imatges, una gran part d’elles han estat preses a Tarragona, la ciutat que va descobrir quan va venir a estudiar de la seva Flix natal, i on va decidir fixar la seva residència.

Dels tres personatges que ens han descobert, per ara, la seva Tarragona més íntima i personal, en el cas de Juanjo Fuster imaginem que la selecció de ‘només’ tres llocs sembla una operació molt complicada quan parlem d’una persona acostumada a ‘disparar ‘diàriament i a retenir a la retina una gran quantitat de carrers, places, monuments, paisatges, llocs, racons i raconets.

L'amfiteatre, des del Parc de les Granotes / ©Juanjo Fuster

El primer lloc que tria en Juanjo –i que ens fotografia– està estretament lligat amb els seus primers dies de la ciutat. “El Parc de les Granotes és un lloc molt important per a mi. Quan vaig començar a estudiar a Tarragona, vivia a Flix, i anava i tornava cada dia en tren. Aleshores, tenia els migdies lliures i el Parc de les Granotes era el lloc on acostumava a anar a dinar, a escriure poesia, a mirar el mar… i és on vaig fer la meva connexió amb la Mediterrània“.

Final de la platja Llarga, principi bosc de la Marquesa / ©Juanjo Fuster

Per anar al segon racó preferit d’en Juanjo, ens calcem unes bambes i ens allunyem del centre, sempre amb la Mediterrània com a punt de referència. “Un dels llocs més desconeguts de Tarragona, fins i tot per a la gent de la pròpia ciutat, és el Camí de Ronda que comença a la platja del Miracle i va recorrent tota la línia de la costa. És un lloc de desconnexió total, on deixes la ciutat enrere i només estàs tu, el mar, les roques, les ones i és perfecte per relaxar-te. Aquest lloc m’agrada especialment els dies en què el cel està ple de núvols, hi ha un mar tempestuós, i veus les ones com es baten contra les roques“.

Camí de ronda entre el Miracle i la Llarga / ©Juanjo Fuster

Tercera foto, tercera imatge sense perdre de vista el mar. “Un altre dels llocs que més m’agraden és el final de la platja Llarga. És un lloc que m’encanta, sobretot a l’hivern perquè pots captar, quan el sol se’n va, uns reflexos preciosos. Com veieu, el mar em té enamorat, i és per això que m’agrada difondre el que és i representa el mar a Tarragona, perquè hi ha molts llocs naturals que són completament desconeguts, tant per a la gent d’aquí com per a la gent de fora“.

Juanjo Fuster i el seu típic salt / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Una trobada amb en Juanjo Fuster per parlar de Tarragona i de les seves diferents localitzacions fotogràfiques no podia acabar en un altre lloc que no fos el Far de la Banya. El far s’ha convertit en una nova icona de la ciutat, esdevenint un dels elements més fotografiats actualment. I en això, els instagramers en general i Juanjo Fuster en particular, hi tenen alguna cosa a veure. “Per a mi és un lloc molt important perquè visc molt a prop d’aquí i hi vinc sovint en bicicleta. Tinc una connexió molt propera amb el Far de la Banya i és un lloc que, gràcies a Tarragona Turisme, que em va esmentar per primera vegada fa dos anys en una #fotodeldia, vaig començar a ser una mica conegut a Tarragona per les meves fotos i gràcies al far i a aquests meravellosos sunsets que es veuen des d’aquí“.

Si voleu fer unes fotos espectaculars del far –ens recomana en Juanjo–, març i abril són uns bons mesos, ja que podeu veure aquests núvols preciosos. Si us col·loqueu a l’altre costat del far, podreu treure uns contrallums brutals i a més, donat que sempre hi ha molta activitat, ja sigui de ciclistes, de gent corrent, dels gatets que viuen per aquí, sempre trobareu models ocasionals que podeu aprofitar en qualsevol moment, o contrallums, o reflexos a terra després de la pluja… És un lloc preciós, amb moltes possibilitats“.

Paraula d’instagramer top. Gràcies, Juanjo!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter / @irodon a Instagram)

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)