català Español English

Experiències

Tarragona, en 365 imatges. Turisme inaugura una mostra retrospectiva amb algunes de les millors fotografies de la ciutat feta per igers.

El personatge

Parlem amb en Greg Gorman de l'exposició "A distinct vision" que es pot visitar al Tinglado 1 fins el 5 d'abril i que retrata les estrelles de Hollywood.

#lamevatarragona

Gustau Alegret, periodista corresponsal a Washington de RAC1, fotografia pel Tarragona Experience els seus racons preferits de #lamevatarragona.

L’Espai Turisme exposa fins al 31 de març #Fotodeldia 2014, un recull de 365 imatges de la ciutat captades per instagramers

Exposició #Fotodeldia 2014 a l'Espai Turisme / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’Espai Turisme (carrer Major, 37), acull fins al 31 de març l’exposició #Fotodeldia 2014, un recull amb 365 imatges de la ciutat, una per cada dia de l’any, que van ser seleccionades al canal Instagram amb l’etiqueta #Tarragona, i publicades a la pàgina Tarragonaturisme a Facebook. La mostra aplega en dos grans panells les 365 fotografies de l’any passat i, en un tercer plafó, les dotze imatges guanyadores de cada mes que van decidir els nostres seguidors a la xarxa social Facebook. A l’exhibició també hi trobareu les 365 fotografies seleccionades el 2013.

Exposició #Fotodeldia 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El visitant de l’exposició, a més, tindrà l’oportunitat d’escollir amb el seu vot la #Fotodelany 2014, és a dir, la millor imatge de l’any passat triada entre les dotze guanyadores de cada mes. A la sala principal de l’Espai Turisme hi trobareu unes butlletes que, després d’omplir unes dades bàsiques i marcar la foto triada, podreu dipositar en una urna. L’autor de la millor fotografia guanyarà un àpat per a dues persones en un restaurant de Tarragona Gastronòmica i una visita guiada sorpresa, el mateix premi que se sortejarà entre totes les persones que hagin participat a la votació.

La posada en marxa del concurs de la #fotodeldia, que aquest 2015 ha encetat la seva tercera edició, ha permès incrementar sensiblement el banc d’imatges de la ciutat a Instagram, on recentment s’han superat les 260.000 fotografies només amb l’etiqueta #Tarragona. El repte fotogràfic, que a cada nova edició ha anat a més, gaudeix d’una gran popularitat a les xarxes socials. Les imatges amb més impacte del 2014 van superar les 20.000 visualitzacions al Facebook de Tarragonaturisme, van aplegar prop de 1.000 vots, van originar una trentena de comentaris i van ser compartides en unes 200 pàgines o perfils, amb un efecte viral de gran impacte.

Exposició #Fotodeldia 2014 a l'Espai Turisme / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Si encara no heu participat al concurs, podeu sumar-vos-hi aquest 2015. L’únic que heu de tenir és un perfil a Instagram, etiquetar les fotografies de la ciutat amb el hastag #Tarragona i esperar a que sigui seleccionada. La mitjana d’imatges que es pengen a diari amb l’etiqueta Tarragona se situa al voltant de les 300, xifra que pot arribar a superar les 500 en dies puntuals o quan la ciutat acull esdeveniments especials. I per guanyar el repte del mes, el nostre consell és que feu campanya perquè les vostres amistats a Facebook votin la imatge que trobaran penjada a Tarragonaturisme.

Bones fotos i sort!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Greg Gorman, fotògraf nord-americà de celebritats: “Tarragona té talent en brut”

© Rafael Ló—pez-MonnŽé

Des de jovenet, la bella Sofia Loren va ser un dels fetitxes de Greg Gorman, el famós fotògraf nord-americà de celebritats. Ja de gran, a meitat anys noranta, va tenir l’ocasió de retratar-la a Roma, i la diva, plena de l’energia i la sensualitat que transmet al cinema, es va pentinar i maquillar ella mateixa per a la sessió. El fotògraf estava gaudint amb la càmera, i en un recés de feina, l’actriu es va interpretar a sí mateixa: “Saps, Greg? No tinc seixanta anys. En tinc tres vegades vint”.

Moltes coses a la vida canvien segons la manera que tenim d’enfocar-les. Artista en permanent evolució, Greg Gorman (Kansas City, 1949) ha desenvolupat un estil propi per enfrontar-se al retrat, un dels gèneres més complicats de la fotografia. L’intel·ligent tractament de la llum i l’ombra que fa als seus posats, bona part en blanc i negre, han merescut aclamació mundial. Amagant o il·luminant el necessari, com feia sobre el llenç Caravaggio al segle XVI, rostres i cossos cobren amb Gorman darrera l’objectiu una expressivitat que ha assentat càtedra. “Les imatges més interessants són les que deixen alguna cosa a la imaginació”, explica el fotògraf.

Col·laborador habitual de publicacions com Vanity Fair, Newsweek o Vogue, Gorman va retratar durant un temps a les futures estrelles de Hollywood. El seu treball dels vuitanta i primers dels noranta anticipa la capacitat de persuasió davant la càmera que aviat demostrarien Brad Pitt, Johnny Depp o Leonardo di Caprio. Ara, en motiu de l’exposició “A distinct vision”, que reuneix al Tinglado 1 del Moll de Costa 220 captures d’aquests i altres personatges com Michael Jackson, Bette Davis, David Bowie o Al Pacino, Greg Gorman ha fet immersió a la nostra ciutat buscant localitzacions per a un clínic formatiu de fotografia.

L’experiència, diu, ha pagat molt la pena. Com aquells dies en què treballava amb artistes joves, àvids de triomf, Greg ha descobert una Tarragona potser no tan ambiciosa, però amb moltes armes de seducció. La majoria, això sí, dissimulades sota un vel de modèstia, l’ombra que mai recrearia als seus retrats. “Tarragona té talent en brut. És un diamant per polir que ofereix una mescla autèntica de gent, Història i modernitat molt recomanable per fer cinema o fotos”, assegura.

El fotògraf parla convençut. De la mà de Tarragona Turisme i la realitzadora Andrea Eidenhammer, que ha comissariat l’exposició, en gairebé una setmana d’estada l’artista ha quedat captivat per l’abundor de detalls que fan de la ciutat un bon lloc per veure i viure. Abans de prosseguir el seu viatge al Priorat –és un gran amant del vi i el paisatge- i marxar a casa seva, a Califòrnia, l’artista es va comprometre a tornar per Sant Joan. Llavors, durant cinc dies, oferirà a la ciutat un taller pràctic sobre retrat en què prendran part una dotzena de fotògrafs internacionals.

Comptar amb Gorman com a mestre de cerimònies –que aquest any farà també clínics a la Provença i a Àustria- és una bona oportunitat, una més, per fer llum a la llum de Tarragona. La mateixa claredat de cels i fulgors vespertins, pura essència mediterrània, de la que fan ostentació els artistes locals. Pot esdevenir Tarragona un plató assenyalat a nivell internacional per fer fotos artístiques? Greg Gorman no té dubtes, i respon dirigint el visor a la ciutat: “Només falta que la gent d’aquí s’ho cregui més”.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné

La Tarragona més personal de Gustau Alegret, entre les catedrals arquitectòniques i humanes, i el Balcó del Mediterrani

Gustau Alegret / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La catedral, en el vocabulari casteller, representa el cinc de vuit, fins fa poc un dels castells amb una base més sòlida, i que s’estructura de forma composta amb un tres i un dos. En l’art efímer d’alçar i bastir castells, doncs, l’execució del cinc evoca des de fa segles la construcció d’una catedral, segurament per la magnificència i complexitat de l’arquitectura humana. En Gustau Alegret, periodista tarragoní que actualment viu a Washington, on treballa de corresponsal per a RAC1 i l’NTN24, ha triat la Catedral de Tarragona i el monument als castells de la Rambla Nova com a dos dels seus indrets preferits a la ciutat. Alegret, que malgrat la llunyania manté els vincles amb la ciutat i, entre d’altres coses, escriu periòdicament al Diari de Tarragona, és el personatge escollit aquest mes de febrer per mostrar-nos #lamevatarragona, la seva Tarragona més íntima i personal.

Quedem amb en Gustau al Pla de la Seu pels volts de Nadal, on ha tornat per viure les festes amb la família. El matí és espectacular, amb un sol que llueix radiant fent bona la dita que Tarragona és la ciutat de l’eterna primavera. Matiner i complidor, en Gustau ve amb els deures fets i ens ensenya les tres fotos que acaba de fer de la seva Tarragona més particular.

Monument als castells / ©Gustau Alegret

Pujant per la Rambla Nova s’ha aturat davant del monument als castells i ha capturat diverses imatges amb el mòbil. “Si Tarragona té alguna tradició pròpia que m’agrada explicar quan viatjo, són els castellers, pel que simbolitzen: de pinya, d’unitat, de construcció, i m’atreviria a dir de construcció de país; d’un país que vol créixer i enlairar-se i ser vist com això, com una unitat de país, com un poble orgullós de sí mateix que es construeix amb esforç, tenacitat i tenint en compte la col·lectivitat i la comunitat per damunt de l’individualisme”.

BalcóMediterrani

Continuant Rambla Nova amunt, en Gustau Alegret ha aprofitat la tradició d’anar a tocar ferro per tornar a treure el mòbil i disparar noves fotografies. “Els romans eren molt llestos i van saber ubicar Tarragona en un dels indrets on la llum té una màgia especial”, diu. El Balcó del Mediterrani és, segurament, l’indret de la ciutat on és més visible aquesta posició estratègica de Tarragona, mirant el mar, amb un Mediterrani tranquil i calmat. “Quant vinc a tocar ferro em transporta a quan era petit i el meu pare em portava a fer un gelat a la Rambla Nova. Era una tradició. Passejàvem fins al Balcó per veure els vaixells i contemplar una perspectiva única”.

Catedral de Tarragona / ©Gustau Alegret

El cercle virtuós de la Tarragona d’Alegret es tanca al Pla de la Seu, on ens hem retrobat. Asseguts a les escales, el periodista afirma que “si hi ha una Catedral al món que és part de la meva vida, aquesta és la de Tarragona. Una Catedral amb la qual vaig aprendre la transició del romànic al gòtic. Una Catedral inacabada però que té un gran simbolisme i que amaga una història profunda, no només de Catalunya, no només de la Península ibèrica, sinó d’Europa”. Més enllà de la bellesa, però, també hi ha una part més mística, més introspectiva. “Passejar per l’interior de la Catedral, em dóna molta pau i em porta molts records. Per a mi, la rosassa que hi ha a la façana principal és una mirada bucòlica. Hi ha una essència religiosa que retrobo cada cop que hi entro i passejo per les capelles laterals”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda
Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Al març, #lamevatarragona ens arribarà de la mà d’en Juanjo Fuster, fotògraf i un dels principals instagramers que hi ha a Catalunya i a Espanya.

Greg Gorman, el fotògraf de les celebritats de Hollywood, inaugura l’exposició ‘A distinct vision’ al Tinglado 1

Greg Gorman i Andrea Eidenhammer / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Al Pacino, Robert de Niro, Sofía Loren, Johnny Depp, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Michael Jackson, David Bowie… Poques celebritats s’han resistit a la càmera de Greg Gorman (Kansas City 1949), el fotògraf de les celebritats de Hollywood i de les grans estrelles de la música. Ara, una selecció d’aquests retrats, vertaderes icones del segle XX, formen part de l’exposició A distinct vision que acull el Tinglado 1 del Moll de Costa, fins al 5 d’abril. Un luxe per a Tarragona.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

La mostra, que va ser inaugurada ahir dijous, 5 de febrer, pel mateix Greg Gorman, allotja 250 quadres i es complementa amb una sèrie de nus i fotografia experimental realitzada pels Estats Units. “Per a mi la fotografia té més èxit quan no respon a totes les preguntes i deixa espai per a la imaginació“, diu l’artista. L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Gorman, que va estudiar fotoperiodisme i cinema, va començar la seva carrera de fotògraf als 18 anys en un concert de Jimi Hendrix. Avui, gairebé cinquanta anys després, és un mestre de l’art fotogràfic i del retrat en blanc i negre amb el què va desenvolupar un mètode propi d’il·luminació i tècnica, conegut com el mètode Gorman. El fet d’haver començat tan jove li va permetre fotografiar moltes de les estrelles quan tot just començaven.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

D’altra banda, l’exposició i el fet de voler ser present a la inauguració han fet possible que Gorman visiti i conegui Tarragona. Pel que va comentar a l’estrena de la mostra, l’artista ha quedat gratament sorprès de la ciutat, així com de la seva qualitat de vida: “No acabo d’entendre com amb aquesta llum, aquest patrimoni i aquesta història, no s’ho creguin més que tenen una extraordinària ciutat”, va dir. Home d’una extraordinària senzillesa i proximitat, Gorman va connectar ràpidament amb la gent i no va parar de fotografiar-se i signar exemplars del llibre catàleg de la mostra a qui li ho demanava.

Aprofitant també la seva presència a la ciutat, Greg Gorman oferirà aquest dissabte 7 al matí, a les 11h, una lectura exclusiva de la seva exposició, una masterclass per a tots els interessats en el món del cinema, fotografia, i l’art en general, per 20€. Els interessats han de confirmar la seva assistència, enviant un mail a info@andreaeidenhammer.com o contactar directament amb Andrea Eidenhammer, comissaria de l’exposició, trucant al 605 378 4 40.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Amb tot, i segons es va desvetllar ahir durant la inauguració de l’exposició, no serà l’última vegada que Gorman visiti Tarragona. El proper mes de juny, aquest artista californià de la càmera tornarà a la ciutat i al Priorat –és un gran amant del bon vi– per dirigir personalment un seminari amb fotògrafs internacionals. I qui sap si amb l’exposició, l’impacte que li ha causat la destinació i l’experiència del seminari farà que l’efecte Gorman, com a prescriptor, acabi donant a conèixer la ciutat a algunes de les celebritats que ha immortalitzat i que aquestes vinguin a viure la seva experiència en persona.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda

Jordi Viñolas, president de la Pipel i gestor de la Sala El Cau: “Cal ser atrevits per passar-ho bé”

Jordi Viñolas / ©Rafael López-Monné

Hi ha una Tarragona hedonista, escandalosa i parrandera, que reclama el dret universal a passar-ho bé sempre que es pugui, i Jordi Viñolas n’és un dels més alts dignataris. President de La Pipel Entertainment, un grup d’amics que ha reinventat amb gran èxit saraus de carrer com la Sindriada de Sant Magí o la Baixada del Pajaritu, El Feriante o El Liante, com li agrada fer-se dir, va foguejar-se de molt jove coordinant esdeveniments massius a Port Aventura; s’ha passat un temps, com diu ell, fent d’”home per a tot” al centre de salut de Santa Tecla Llevant; i als trenta anys s’aplica en cos i ànima a dur a terme tot tipus d’invectives d’oci a la ciutat.

Cal ser atrevits per passar-ho bé”. Pels seus actes el coneixereu. A Viñolas, home de molt xerrar i poc dormir, se’l relaciona amb algunes de les propostes més originals que ha vist Tarragona els últims anys. Al cap hi té sempre idees; i als peus bambes, per córrer més, per arribar abans. Com les pioneres propostes amb què està dinamitzant El Cau, el mític bar de copes de la Part Alta. O els canvis que ha introduït la Pipel per posar al dia la Sindriada o la Baixada del Pajaritu, la cita més esbojarrada i transgressora del programa de Carnaval.

A punt de complir enguany les deu edicions –quatre, des que l’organització corre a càrrec de la Pipel Entertainment– el Pajaritu s’ha convertit en la farsa més participativa a la ciutat, una cursa d’andròmines que convoca a 4.000 persones al carrer i que exerceix de contrapunt satíric a les desfilades de lluïment, la filigrana tèxtil i els balls de competició. Tot el que altres actes d’aquests dies com la Rua d’Artesania i la Disfressa d’Or tenen de glamour, exhibició i rivalitat entre comparses, el Pajaritu ho té de grotesc, bufonada i xalera col·lectiva. “Sí que hi ha guanyadors i premis, però a ningú li importa ni qui ha guanyat ni el què”, afirma Viñolas.

Reivindiquem l’esperit crític, la burla sense complexes per Carnaval… I el fet que sorprendre a la gent i passar-ho bé no hagi de ser un negoci ni costar molts diners necessàriament”, explica. De fet, assegura el Feriante, totes les activitats que organitza la Pípel són “low cost” i els beneficis només cobreixen despeses. “Ningú de nosaltres guanya diners amb aquestes històries i tampoc tenim per costum demanar-ne a l’Ajuntament. Això ens permet estar menys condicionats a l’hora de fer el que volem fer”, afirma. Enguany, primer en què el Consistori posarà diners al Pajaritu, organitzar l’acte més desinhibit del Carnaval costarà 3.000 euros.

Bona part de l’èxit són les persones que hi ha al darrera. La Pipel, oficialment constituïda el 2012, ha estat capaç d’alinear el talent d’una colla d’amics amb inquietuds professionals i personals diverses, tots ells nascuts als vuitanta. Són el mateix tipus de gent activa, preparada i valenta, amb la que Viñolas s’ha envoltat des de fa uns mesos per crear nous continguts d’oci i rellançar El Cau; o el perfil dels empresaris que l’acompanyen en un altre projecte, SPAM, responsable dels màppings que van aplegar milers de mirades a Tarragona durant les festes de Nadal: la nit del 31 sobre la façana de la Catedral –aprofitant el terrat de ca Viñolas-, i durant la cavalcalda de Reis al Palau Municipal.

Una visió final. Tarragona vol evolucionar cap a un model de gestió energètica sostenible, més eficaç i eficient amb els recursos públics. Aprofitant l’organització dels Jocs del Mediterrani 2017, l’Ajuntament ha ofert a diverses empreses que facin servir la ciutat com aparador d’innovació tecnològica. Viñolas veu altres portes que s’entreobren en la mateixa direcció.

Tarragona té una tradició festera molt respectable. Milers de veïns es mobilitzen cada any organitzant i participant en multitud d’actes festius, més o menys protocoloritzats, des del festival Tarraco Viva a les mil i una expressions populars de Santa Tecla. Ha arribat el moment de mirar endavant, diu Viñolas, d’aprofitar l’experiència i posicionar a la ciutat com a gestora d’esdeveniments. “Tenim experiència, gent creativa i preparada. Podem crear entreteniment útil, avançar-nos i que Tarragona sigui coneguda no només com una ciutat amb història, sinó com un lloc d’innovació, referent en l’organització d’oci exportable”, afirma.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografia: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

PROGRAMA D’ACTES DEL CARNAVAL DE TARRAGONA 2015

Dilluns 9 de febrer
19 h. Espai Turisme. C. Major, 39. Inauguració de l’exposició “Carnaval 2015, retrospectiva 2014”, a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Si voleu recordar moments del Carnaval passat, aquest és el vostre espai!

Autors col·laboradors: José Francisco Caro, Ildefonso Cuesta, Sílvia Ferrer, Joan Gabarró, Antonio Gené, Maria Dolors Granero, Andreu Gual, Ignacio Palao, Carles Riba, Òscar Serra, Fermín Serrano, Raul Uroz, Pilar Veciana.

L’exposició romandrà oberta fins al 22 de febrer en l’horari següent: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h; dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 19 h, i diumenge, de 10 a 14 h.
Organitza: Agrupació Fotogràfica de Tarragona

21h. Sala El Cau, Trinquet Vell, 2. Rivalitats només amb pilotes. Després del programa Partit de tornada de Quim Pons, últim dilluns enterrament de futbolí dinamitzat per Tornavís Teatre. Inscripcions i més informació a rivalitatambpilotes@gmail.com
Organitza: El Cau.

Dimarts 10 de febrer
10 h. Plaça de la Font. Bastiment de la Bóta, a càrrec de l’Associació per a la Conservació de Figures Festives, que cremarà la darrera nit.
Organitza: Associació per a la Conservació de Figures Festives
Col·labora: De Muller SA

12 h. Plaça de la Font. Presentació del Ninot i la Ninota, per l’Associació per a la Conservació de Figures Festives i els Sèquits del Rei Carnestoltes i de la Reina Concubina, a càrrec, respectivament, de les comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta.
Organitza: Associació per a la Conservació de Figures Festives

Dimecres 11 de febrer
L’entrada a la ciutat del Carnestoltes i la Concubina

19.00 h. Des del Teatre Tarragona. Entrada a la ciutat del Carnestoltes XXXIV, la Concubina XXI, els Sèquits i els concubinats respectius, acompanyats dels penons i estendards que els vulguin acompanyar.

Itinerari: Rambla Nova, c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

19.45 h. Plaça de la Font. Rebuda del Carnestoltes i la Concubina. Lliurament al Carnestoltes i la Concubina de la vara de comandament de la ciutat per part del consistori. A continuació, l’esperat Sermó del Carnestoltes i la Concubina.
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta
Col·laboren: Seat, Skoda, Estrella Damm, Tòtem Cafè i Diputació de Tarragona

20.15 h. Des de la Plaça de la Font. Tomb del Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents seus socials.
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

Dijous 12 de febrer
El Dijous Gras

Durant tot el dia. Interior del Mercat Central. Carnaval gastronòmic. Tast popular de la botifarra d’ou: quilos i quilos de carn, centenars d’ous, metres i metres de budells, i pebre carnestoltenc!
Organitzen: Associació de Venedors del Mercat Central i Gremi de Cansaladers i Xarcuters de les comarques tarragonines

9 h. Rambla Nova, davant de les Teresianes. Carnaval gastronòmic. Esmorzars de coca de llardons.
Organitza: Colla La Bóta

9 h. Des del Teatre Metropol. El Tombet del Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents escoles i llars infantils.

Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

18.15 h. Escola de Ball Nou Ritme, c/ Reial, 54 baixos B. Rebuda del Rei Carnestoltes i la Concubina.
Tot seguit, inici del 2n Tomb de Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents seus socials
Organitzen: Comparses Nou Ritme i Amics de la Part Alta

19.30 h. Des de la plaça de la Pagesia. 30è aniversari Colla La Bóta. Plantada dels Ninots. En el seu 30è aniversari, la Colla La Bóta exerceix d’amfitriona i treu a passejar els Ninots per donar a conèixer els racons etnogastronòmics més emblemàtics de la ciutat, acompanyats de la Xaranga Tocabemolls.

Inscripcions: 10 € (inclou samarreta commemorativa), a la venda al Bar L’Espardenya, Cafè Museum, Restaurant- Bar L’Assaig, La Fàbrica del Fòrum i Tòtem Cafè.
Més informació a la pàgina de Facebook de la Colla La Bóta Tarragona.

Itinerari: c. Sant Llorenç, pl. del Fòrum, c. Merceria, c. Major, pl. Sedassos i c. Trinquet Vell.
Organitza: Colla La Bóta i Amics de la Part Alta

22.30 h. Sala El Cau. C. Trinquet Vell, 2. 30è aniversari de la Colla La Bóta. Final de festa. Amb Rumbes Canya i Edu de Cris&Petes.

Entrada lliure limitada a l’aforament de la sala.
Organitza: Colla La Bóta i El Cau

Divendres 13 de febrer
El Carnaval dels petits

8 h. Mercat Central. Durant tot el matí, concurs de disfresses per als venedors, modalitats individual i col·lectiva.
Organitza: Associació de Venedors del Mercat Central

15.30 h. Rambla Nova, davant del Teatre Metropol. El Carnaval dels Petits. La Rueta de les escoles i llars d’infants i per la Cobla d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona. Enguany, el Rei Carnestoltes i la Concubina tindran la seva representació en petit. També hi poden participar els més menuts a títol individual en la fila oberta.

Itinerari: Rambla Nova (des de davant del Teatre Metropol), c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.

15.45 h. Plaça de la Font. Ball infantil a càrrec de la companyia YinYang, que presenta l’espectacle Yinyanglock, amb berenar popular per a tots els participants en la Rueta, amb coca i xocolata.
Patrocinen: Catering Service, Makro i Chocolates Valor

17 h. Centre Cívic de Sant Salvador, av. dels Pins,s/n. Animació infantil a càrrec del grup People. Veniu disfressats i preparats per gaudir de bons moments.
Organitza: AV de Sant Salvador i Sant Ramon

17.30 h. Plaça de la Font. Per a tots aquells nens i nenes que vulgueu lluir les vostres disfresses, la companyia YinYang us presenta l’espectacle Yinyanglock.Cançons originals i jocs innovadors, el ritme del xou no pararà ni un sol moment. Espectacle ideal per fer ballar tots els assistents.
Col·labora: El Club dels Tarraconins

20.30 h. Teatre El Magatzem, c/ Reding, 14. Teatre Especial de Carnaval. Neures, de Steven Berkoff a càrrec de la companyia Nascuts de peu en terra. Comèdia àcida i delirant que parla sobre tot allò que ens passa pel cap i no ens atrevim a dir!
Preu de les entrades: 9 €/ 8 € (socis/es). Venda d’entrades al Bar La Cantonada (C/ Fortuny 23 baixos), a les oficines de la Cooperativa Obrera, de dilluns a divendres de 17 a 19 h, per correu electrònic a cot@cotarraconense.cat i a taquilla, una hora abans de l’espectacle.

22.00 h. TAP San Miguel. La Disfressa d’Or, que enguany es trasllada a la Tarraco Arena Plaça, és l’acte on les comparses participants llueixen les seves millors gales. Tot plegat, en el marc d’una gran producció escènica. Un únic passi per poder veure i gaudir les millors disfresses individuals.

Comparses participants (per ordre alfabètic): Aquí Hi Ha Marro, AMPA Carmelites, AV L’Albada, Cayo Largo, Coloursm Fantasy- AV La Granja, Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, Comparsa La Unió, Cromatic Fusion, Fotem-li Canya, Grup de Dansa i Comparsa Disc 45, La Ballaruga, La Tàrraco de Luxe, Parc Riuclar, Petada, Sinhus Sport i Som i Serem.

Preu de les entrades: anticipades,10, 12 i 15 € (més despeses de gestió), a la venda al web www.ticketplus.cat i a les botigues Arsis de Tarragona i Qui’k de Reus. A taquilla (2 hores abans de l’obertura de portes), 12, 14 i 17€.
Obertura de portes: 21 h.
Organitza: Abril Producciones- Music From Tamarit

23 h. Sala El Cau, Trinquet Vell, 2. Yo soy la Bernarda. El transformisme aterra al Cau per quedar-se habitualment cada dijous, però aquesta setmana de Carnaval obrirà el cap de setmana.

23 h. Cafè Metropol. Rambla Nova, 46. Actuació del grup Wanderson i amics. Un recorregut pels ritmes brasilers tan típics d’aquest temps de disbauxa.
Organitza: Cafè Metropol.

Dissabte 14 de febrer
Rua de l’Artesania

8 h. Mercat Central. Durant tot el matí, segona jornada del concurs de disfresses per als venedors.
Organitza: Associació de Venedors del Mercat Central

09.45 h. Plaça del Rei. Obertura dels Boxos del Pajaritu. Arribada i estacionament dels participants. Plegats, sense rivalitats, generem l’esperit “fair play” tarragoní. La X Baixada i I Pujada del Pajaritu aglutina a tots/es. Benviguts/des i enhorabona pàjarus/es.
Organitza: La Pipel Entertainment
Amb la complicitat de: Colla Jove Xiquets de Tarrgona i Colla Castellers Xiquets de Tarragona.

10 h. Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, camí Pont del Diable, s/n. Xocolatada popular.
Organitza: AV La Unió

10.30 h. Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, camí Pont del Diable, s/n. Concurs de disfresses per a persones de 0 a 99 anys.
Inscripcions: a partir de les 9.30 h, al mateix Centre Cívic.
Organitza: AV La Unió

11 h. Sant Salvador i Sant Ramon, des de davant de l’edifici de Telefónica. Rua del barri de Sant Salvador i Sant Ramon.
Organitza: AV de Sant Salvador i Sant Ramon
Col·laboren: Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, Aerodance, Disc 45 i La Baldufa

11 h. Local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Carnaval Jove. Celebrarem el tradicional concurs de disfresses per als més petits, i tot seguit ball i gresca a càrrec d’una companyia infantil i pluja de confeti. Veniu disfressats!
Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona

11.30 h. Torreforta. Desfilada de les comparses de Ponent.
Itinerari: c. Riu Fluvià, passant pels carrers Menorca, Gran Canària, Gandesa i Prades, per arribar finalment al c. Riu Fluvià.
Organitzen: AV Progressista de Torreforta i les comparses participants a la Rua

12 h. Rua de Carnaval de Sant Pere i Sant Pau. Des del Centre Cívic, camí Pont del Diable, s/n. Rua de Carnaval pels carrers principals del barri.
Itinerari: Centre Cívic, camí Pont del Diable, pl. de la Sardana i rambla de Sant Pere i Sant Pau.
Organitza: Comparsa La Unió (AV La Unió)
Participen: Comparsa La Unió i altres entitats del barri

12 h. Plaça del Rei. Inici de la X edició La Baixada del Pajaritu i I Pujada del Pajaritu.
Recorregut: Baixada de la Peixateria, Cós del bou, “pujada Misericòrdia”, la Nau i plaça del Rei. Baixada individual i Popular.
Inscripcions i bases: La Botiga del Lloro. Carrer Governador González, 18, i www.lapipel.cat
Més info: hola@lapipel.cat
Organitza: La Pipel Entertainment amb el suport d’entitats i empreses.
Amb la complicitat de: Colla Jove Xiquets de Tarragona i Colla Castellera Xiquets de Tarragona.

13h. Plaça del Rei i Cós del Bou. El Vermut de la deliberació del Jurat, amb Jordi Cruz i Dj Leila.
Recordeu el programa de televisió Art Attack, presentat per Jordi Cruz? Amb ell reviurem el fet que qualsevol pot sr artista de la pista i de casa seva! I Dj Leila punxa, canta i balla els temes d’ara i de sempre.: Matador, Matador donde estás, Matador o el clàssic Ojalá no te hubiera conocido nunca.
Organitza: La Pipel Entertainment
Col·labora: Vermut Miró i Vermut Yzaguirre i els artistes
Patrocina: Sala El Cau i La Cova

13.45 h. Lliurament de premis de la X Baixada del Pajaritu i I Pujada del Pajaritu per part del jurat. Música de celebració fins a les 15.30 h.
Organitza: La Pipel Entertainment

17.30 h. Avinguda Ramón y Cajal. Davant de Parc Central i la Necròpolis. Inici de l’arribada de les carrosses participants en la Rua, que quedaran exposades.

18 h. Nou recorregut! Des de l’avinguda Ramón y Cajal i cap a la rambla Lluís Companys. La Rua de l’Artesania, amb comparses, comparsers, carrosses, senyeres, penons i els Sèquits del Rei i de la Concubina.

Itinerari amb indicació horària aproximada de l’arribada de la primera comparsa: av. Ramón y Cajal, Rambla Nova (18.45 h),pl. Imperial Tàrraco (19.30 h) i rambla Lluís Companys.

20 h (aproximadament). Rambla Lluís Companys. Espai de lluïment de les comparses que tot just arriben a la recta final. Els darrers metres d’aquest nou recorregut serviran a les comparses i als comparsers per treure les últimes forces i realitzar la desfilada de lluïment, amb un speaker que anirà detallant la seva arribada.

20.30 h. Teatre El Magatzem, c/ Reding, 14. Teatre Especial de Carnaval. Two ladies de Noèlia Pérez i Neus Pàmies. Teatre cantat o concert teatral: les dues cares del cabaret on humor i tragèdia s’uneixen de manera espectacular
Preu de les entrades: 14 €-12 € (anticipades)- 10 € (socis/es). Venda d’entrades al Bar La Cantonada (C/ Fortuny 23 baixos), a les oficines de la Cooperativa Obrera, de dilluns a divendres de 17 a 19 h, per correu electrònic a cot@cotarraconense.cat i a taquilla, una hora abans de l’espectacle

23 h. Sala El Cau, Trinquet Vell 2. The Party Tunes.
Organitza: Sala El Cau

23.30 h. TAP San Miguel. La Revetlla de Carnaval amb la Ghetto Orchestra. Energia, humor, gresca, força, diversió, llum, música, color, emoció, alegria…, és el que l’orquestra vol transmetre i encomanar per allà on passa, fent de la seva actuació un espectacle impactant i molt viu.

Obriran el ball el Rei Carnestoltes i la Concubina
Si voleu ballar, cantar i saltar tota la nit i que no pari la festa, el que cal és una bona dosi de Ghetto Orchestra. A continuació, la música continua amb DJ per acabar amb una ració de coca amb xocolata. A més, concurs individual, per parelles i per grups, entre els assistents, que seran visionats entre les 0.30 i les 2 h. El veredicte s’emetrà la mateixa nit. Hi haurà diversos premis.

Preu: 8 €, anticipada; 10 €, a taquilla (2 hores abans de l’obertura de portes, amb consumició mínima inclosa).Entrades ja a la venda a les webs www.ticketplus.cat ; i www.tap.cat (més despeses de distribució) i a Arsis (Tarragona) Qui’k (Reus), i a la pròpia TAP.

No es permet l’entrada als menors de 16 anys.
Obertura de portes a les 23 h.
Organitza: Abril Producciones- Music From Tamarit

23.30 h. Local Social de La Colla Jove Xiquets de Tarragona. C. Cós del Bou, 23. Festa nocturna mab DJ.
Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Diumenge 15 de febrer
La Rua de Lluïment

19 h.Avinguda Ramón y Cajal, davant de Parc Central i la Necròpolis. La Rua de Lluïment. La rua de les comparses més espectaculars, així com els Sèquits del Carnestoltes i de la Concubina.
Itinerari: Av. Ramón y Cajal, Font del Centenari i Rambla Nova fins al monument dels castells.

Dilluns 16 de febrer
Drag Queens

21 h. Teatre Metropol.10è Certamen Drag Queens & Drag King.
Inscripcions i bases: www.missdragqueen.com.
Venda d’entrades a partir del dimarts 10 de febrer, a les 12 h, a www.tarracoticket.cat (mitjà únic per a la venda de les entrades d’aquest espectacle).
Enguany, i després d’uns anys d’aforament, el Rei Carnestoltes tindrà el seu judici. Tants dies de disbauxa no poden quedar en res. El judici anirà a càrrec de la Colla La Bóta.
Preu: 8 €
Organitza: Amics de la Part Alta
Col·labora: Colla La Bóta
Patrocinen: Tarragona Ràdio, Toca Perón, Perruqueria Mikel i Discoteca Totem

21 h. Sala El Cau, Trinquet Vell, 2. Brazilian Sundays. L’autèntic esperit brasiler ens arriba de la mà de l’associació Team Moema Capoeira.
Organitza: Sala El Cau

00 h. Totem Cafè, Rambla Vella, 15. Festa Drag Queen.
Organitza: Amics de la Part Alta
Patrocinen: Tarragona Ràdio, Toca Perón, Perruqueria Mikel i Discoteca Totem

Dimarts 17 de febrer
Dol, Enterrament i Crema

10 h. Des del Teatre Tarragona, i en direcció a la plaça del Mercat. Les esqueles: Mascarada del Dol –per la Colla La Bóta– i Ministrers del Camp i del Llamp.
Organitza: Colla La Bóta
Patrocina: Casa Boada

17.30 h. Vestíbul del Teatre Tarragona. Obertura de la casa mortuòria i vetlla del fèretre del Carnestoltes. Per tal de donar l’últim comiat al Rei i la Concubina, es podrà accedir a la vetlla en els horaris següents: 18, 18.30, 19 i 19.30 h (aforament limitat).
Organitza: Colla La Bóta

20.45 h. Rambla Nova, davant Teatre Tarragona. Concentració de les comparses del dol, ploraneres i grups de foc.

21 h. Rambla Nova, davant del Teatre Tarragona. Sortida dels Sèquits, i lliurament del testament del Carnestoltes al notari Llucifer del Ball de Diables de Tarragona.

21.15 h. Plaça de la Font. Lectura del Testament del Carnestoltes per part de Llucifer, notari reial.

21.40 h. Plaça de la Font. L’enterrament del Rei Carnestoltes amb la Crema del Ninot, la Ninota i la Bóta encesa pels Cremallers. L’Enterrament comptarà amb la presència de les comparses del dol, ploraneres amb carxofes i espelmes, Ball de Diables, Drac, Bou, Víbria i Colla Diables Voramar del Serrallo, Mascarada del Dol, Cremallers, Sèquits del Carnestoltes i de la Concubina i la Cobla de Ministrers de l’AMPT El Tecler.

Tot seguit, plaça de la Font. Veredicte del concurs de comparses i lliurament dels guardons, penons i cremallers: primer classificat, segon classificat i tretze tercers classificats ex aequo, a més dels de participació, constància i anècdota.

23.50 h, aproximadament. Campanar de la Catedral. Toc de Quera o entrada a la Quaresma.

Tarragona es consolida com un dels grans platós publicitaris i cinematogràfics de Catalunya

La setmana passada va començar a circular per diferents televisions l’espot publicitari del nou Toyota Aygo, rodat a la Plaça de la Font, en el què els clients de la marca, sense saber que se’ls estava fent una broma amb una càmera oculta, acaben esdevenint en els vertaders protagonistes del divertit anunci.

En els darrers anys, els anuncis, les pel·lícules de cinema i els videoclips, entre d’altres produccions audiovisuals, ha experimentat un notable creixement a la ciutat. Tarragona és un plató de moda. De fet, tret de Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat, Tarragona s’ha consolidat –per tercer any consecutiu– com la tercera ciutat catalana on es fan més produccions i rodatges al cap de l’any. En aquest context, el paper que hi ha jugat la Tarragona Film Office, que coordina Txell Roig, ha estat clau.

Des del 2010, quan la Tarragona Film Office passa a encarregar-se de la gestió dels rodatges i les sessions fotogràfiques a la ciutat, en poc més de quatre anys les produccions han passat de 19, el 2010, a 101, l’any passat. La ciutat va ser escenari, el 2014, de 21 sèries de televisió, vuit espots, dinou reportatges fotogràfics, deu documentals, catorze videoclips, cinc llargmetratges de cinema-ficció i dos llargmetratges documentals

Segon origen - @elpais

Sonata per a violoncel - ©Txell Roig

Making of 'El dulce sabor del limón'- ©Txell Roig

Els nombres parlen per sí sols. Amb tot, un dels aspectes que més valora Txell Roig és que més enllà del nombre d’enregistraments es posi de relleu el valor d’allò que es roda a la ciutat. I en aquest sentit, Tarragona ha estat escenari de llargmetratges amb actors coneguts i de grans anuncis publicitaris. Per exemple, Segon origen, una pel·lícula que va començar el director Bigas Luna i que després de la seva mort va continuar Carles Porta. Els actors Sergi López i Rachel Hurd-Wood van enregistrar l’any passat diferents seqüències a la platja Llarga i en un càmping de la ciutat. I la directora tarragonina Anna Bofarull ha triat la seva ciutat pel rodatge de Sonata per a violoncel, amb actors de renom com Juanjo Puigcorbé, Marina Salas, Montse Germán o Jan Cornet.

making of 'Lay's' - ©Txell Roig

Pel que fa a la publicitat, si Tarragona va estar, fa un parell d’anys, en boca de molts per l’anunci de la fragància The One Sport, de Dolce & Gabbana, enregistrat a l’amfiteatre de Tàrraco, enguany aquest escenari també ha estat l’escollit per enregistrar l’anunci d’Estrella Damm Entrena l’ànima. I els darrers dies de l’any la ciutat va tornar a ser el plató destriat per un altre anunci d’impacte, aquesta vegada de la marca de patates Lay’s, amb imatges de la Part Alta i la Catedral, i explicant la història del repic de campanes que es fa cada 31 de desembre pel demanar la Pau al món.

Els llocs més sol·licitats per rodar són l’Amfiteatre, el Fòrum, el Circ i les Muralles de Tàrraco, Casa Castellarnau, i també els carrers de la Part Alta, les platges, el Vial Bryant i la zona industrial del Port. Sigui com sigui, Tarragona s’ha descobert als publicistes, directors i productors audiovisuals com un magnífic plató, amb una gran diversitat d’escenaris i recursos. I aquesta troballa comença a revertir a la ciutat generant ingressos en sectors com el turístic, la restauració o l’hoteler.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)

Lluís Gavaldà té en els escenaris del ‘Bon dia’ i el Passeig de les Palmeres el racons preferits de la seva Tarragona més íntima i personal

Lluís Gavaldà / Pere Toda-Vilaniu Comunicació

“La vella Montserrat, desperta el barri /
a cops d’escombra tot cantant. /
Les primeres persianes s’obren feixugues badallant. /
Rere el vidre entelat, el cafeter assegura que no era penal, /
i es desfà la conversa igual que el sucre del tallat…”.

La lletra del Bon dia, probablement la cançó més coneguda i cantada de la banda tarragonina Els Pets, s’inspira en un micro-univers de la Part Alta, el que conformen el Portal de Sant Antoni, la plaça del Fòrum, els carrers de la Mare de Déu de la Mercè, Les Coques, Merceria… En aquest micro-cosmos hi ha comerços genuïns –cada vegada menys– i veïns reals, de carn i óssos, que surten al Bon dia, encara que en alguns casos no se’ls citi explícitament, com és el cas del bar Las Vegas.

Bar Las Vegas / ©Lluís Gavaldà

Així doncs, no és d’estranyar que quan li demanem a en Lluís Gavaldà tres fotografies de racons íntims de la seva Tarragona –per a la sèrie #lamevatarragona que engeguem amb ell–, comenci justament per aquest bar que et trobes només creuar el Portal de Sant Antoni. “El bar Las Vegas –diu en Lluísés tota una institució dins el món tarragoní”, però també ho és en el seu particular perquè “esdevé com una porta d’entrada al carrer on vaig viure durant molts anys i on després em va venir la idea de fer la cançó Bon dia”.

Campanar dels Carmelites Descalços / ©Lluís Gavaldà

La segona fotografia que ens ha enviat en Lluís Gavaldà explica la seva deserció de la Part Alta– “motiu pel qual em continuen fotent clatellots”, assegura–. De fet, més que un racó és una vista gairebé personal i privada, només a l’abast d’alguns veïns del carrer Estanislau Figueras. Abans de deixar el pis de poc més de 40 metres quadrats de la Part Alta en què vivien, en Lluís i na Núria Serrano van buscar i remirar durant anys fins que van descobrir un altre pis amb una petita terrassa que donava a la part del darrere del campanar modernista de l’església dels Carmelites Descalços. “Ens van enamorar les vistes del campanar, ple de coloms de pedra que a la vegada feien d’esquer per als coloms de veritat, i el mar… Per culpa d’aquestes vistes vam deixar la Part Alta i ens vam traslladar a la Rambla Vella”.

Passeig de les Palmeres / ©Lluís Gavaldà

La tercera fotografia que ens lliura en Lluís és una de les icones de Tarragona, el Passeig de les Palmeres, que al cap dels anys s’ha acabat convertint en un espai especial perquè acull el Minipop, el primer festival pop de Catalunya per a pares i fills, per a grans i petits, que un dia van parir na Núria i en Lluís. En Lluís reconeix també que li agrada fer de voyeur al Passeig de les Palmeresperquè s’hi ajunten molts jubilats i les seves converses sovint són font d’inspiració” per a lletres de cançons.

La xerrada amb en Lluís Gavaldà acaba a la plaça del Fòrum, “la que té més encant de la Part Alta”, i en la qual a en Lluís –gairebé com una superstició– li agrada passar per sota del portal del tros de muralla romana que conserva el recinte.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda
Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Al febrer, #lamevatarragona ens arribarà de la mà d’en Gustau Alegret, periodista tarragoní, corresponsal a Washington per NTN24 i RAC1, i que periòdicament escriu a Diari de Tarragona.

Dotze personatges ens aproparan els seus racons més íntims i personals de la ciutat amb #lamevatarragona

Lluís Gavaldà / Pere Toda-Vilaniu Comunicació

En Lluís Gavaldà, el cantant dels Pets, va viure de jovenet rere la plaça del Fòrum i sovint, quan havia de creuar el mercat ho feia passant per sota la portalada del tros de muralla romana que queda dempeus, mentre imaginava quanta gent amb toga, túnica o uniforme militar devia haver fet el mateix més de dos mil anys enrere. Aquest és un dels racons íntims de la Tarragona d’en Lluís Gavaldà, però no l’únic.

#lamevatarragona és una sèrie que comencem amb el cantant dels Pets per descobrir al ciutadà i al visitant llocs, indrets i racons íntims de tarragonins que s’han convertit en referents en els respectius sectors professionals i, en bona part, en ambaixadors de la ciutat allà on van. Així doncs, cada mes –concretament el segon dilluns de cada mes– us presentarem a un nou personatge que ens aproparà amb tres fotografies els seus espais més personals de la ciutat i ens explicarà en un vídeo quins lligams té amb aquests racons i perquè han acabat esdevenint en indrets vitals de la seva Tarragona.

La sèrie #lamevatarragona la podreu seguir a través d’aquest bloc, però també a través de les xarxes socials YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Flickr i Foursquare, on cada mes geocalitzarem les rutes dels diferents personatges seleccionats per si les voleu recórrer al vostre aire.

Ens retrobem dilluns que ve, 12 de gener, amb #lamevatarragona de Lluís Gavaldà. Però per anar fent bona, us deixem amb el tràiler…

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda

Jordi Piqué, director de l’Arxiu de Tarragona: “L’Arxiu és la casa de la memòria de Tarragona”

Jordi Piqué, director de l'Arxiu de Tarragona / Rafael Ló—pez-MonnŽé

Repartint munició als soldats aquarterats a Lleida, preparats per intervenir no té clar encara al costat de qui si ho ordenava el comandament, Jordi Piqué va decidir la nit del Cop d’Estat fallit del 23-F que quan acabés el servei militar obligatori es faria historiador, i especialista a més en el nostre passat més recent, el menys explicat i el més determinant. Nascut al barri de la Part Alta i doctor en Història Contemporània, Jordi Piqué és des de fa deu anys el director de l’Arxiu de la ciutat de Tarragona, un centre de documentació que ha vençut el tradicional aïllament del saber i fa divulgació activa d’un relat no sempre esplendorós, però que explica amb milers de noms, fets i números la singularitat de caràcter de Tarragona.

Un arxiu pot ser un lloc tancat i prosaic, una morgue inacabable de carpetes i arxivadors marcint-se en centenars d’estants metàl·lics. O pot ser un espai on els documents no només els il·lumina un fluorescent; també la llum dels seus responsables, actors compromesos amb la divulgació del coneixement. “Conèixer la història cohesiona a la nostra societat. L’arxiu és la casa de la memòria de Tarragona, una porta oberta no només al passat sinó al futur de la ciutat”, explica Jordi Piqué. En aquest context, la missió de l’arxiu ultrapassa la funció de préstec a funcionaris i particulars. Aquest equipament municipal, que custodia més de 8.300 metres lineals de documentació del segle XIII al XXI, ha assumit el lideratge d’un agent cultural i fa difusió de la memòria de la ciutat organitzant, exposant o publicant recerca pròpia d’alt nivell.

Com la mostra commemorativa del final de la guerra civil que es podrà veure aviat, o l’exposició que hi ha muntada aquests dies en motiu del festival SCAN, un periple a la Tarragona dels anys setanta a través de l’objectiu i l’atrezzo professional de Ramon Segú Chinchilla, un prolífic fotoperiodista ja retirat. Igual que altres personatges de la ciutat, que han acumulat al llarg de dècades preuada documentació d’interès públic, Chinchilla ha cedit el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Històric de Tarragona, “l’arxiu de la ciutat”, apunta Jordi Piqué. Perquè el projecte va molt més enllà de custodiar fons aliens. L’objectiu és que l’arxiu sigui un punt de trobada de vivències i records particulars de com més ciutadans millor, per trenar i fer més forts els llaços que els uneixen i recuperar la memòria col·lectiva amb tots els matisos.

En això consisteix el projecte “Capsa de sabates”, un espai web on els ciutadans poden guardar i compartir àlbums de fotografies familiars, i que ha fet aflorar la diversitat d’orígens del teixit social tarragoní. “Tarragona és una ciutat d’acollida. Només una minoria té totes les seves arrels aquí. Molts nouvinguts atrets per la indústria i el turisme a la dècada dels seixanta vivien en barraques, i els últims anys han arribat molts immigrants de fora d’Espanya, alguns dels quals ens expliquen les seves vivències a través de la Capsa. Els seus records són valuosos, ells també construeixen la ciutat i nosaltres tenim el repte d’anar integrant-los”, afirma Piqué.

Hi ha un abans i un després del trasllat del servei, fins el 2012 ubicat a l’Ajuntament, a un dels antics assecadors de la Tabacalera. A la nova ubicació de la Part Baixa, l’arxiu ha guanyat espai d’emmagatzematge, consulta i exposició. En realitat, també s’ha fet gran i gestiona ja no només el fons administratiu d’ús corrent a l’Ajuntament i l’arxiu històric municipal –enriquida els darrers anys amb nombroses donacions particulars i una de les sèries de llibres d’actes de plenari més completes, des del 1358-; sinó també la biblioteca hemeroteca municipal de Tarragona –amb vora 15.000 llibres i més de 400 títols de publicacions periòdiques des del 1808 fins a l’actualitat- i el Centre d’Imatges, que a més permet accedir des d’Internet a 35.000 documents d’un total de 1,5 milions.

Només el 2013 l’arxiu va rebre gairebé 3.000 visites, una fita que podia semblar utòpica fa només uns anys; i encara més, impensable en el crepuscle de la dictadura a Tarragona, quan Piqué havia iniciat els estudis de Psicologia. “Organitzant exposicions i xerrades que recuperen la memòria hem aconseguit que ens visitin gent que potser mai tornaran. Estem obligats a fer divulgació, a arribar a com més persones millor. Cal molt moure les coses perquè el franquisme va fer molt mal al país i en seguim patint conseqüències com l’endarreriment cultural o la falta de sentit cívic. Això explica fenòmens socials com l’acceptació popular dels espavilats i els alts nivells de defraudació fiscal”, assegura.

Solucionar un problema vol dir reconèixer-lo i assumir-lo. Cal saber què ens va passar per entendre què ens passa. En un país que manté encara moltes portes tancades, l’Arxiu de Tarragona i altres fan el possible per obrir-les i posar el coneixement al servei de la llibertat.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografia: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

Arriba el III Night & Shop by Tarragona amb més de 70 botigues que oferiran obsequis directes i descomptes que van del 10 al 40%

Shopping/©Manel R. Granell

Tarragona viurà, el proper divendres 5 de desembre, la tercera edició del Night & Shop, una acció que té per objectiu impulsar el comerç local amb una nit de compres que ajudi a encarar l’inici de la campanya comercial de les festes nadalenques. Una setantena de botigues s’han adherit a la campanya i oferiran obsequis directes amb les compres o descomptes que aniran del 10 al 40 per cent. Enguany, a més, el Night & Shop coincidirà amb l’encesa de l’enllumenat de Nadal, amb diversos actes que se celebraran a la Rambla Nova.

El Night & Shop by Tarragona començarà a les 8 del vespre i mantindrà les portes obertes dels locals fins a la mitjanit. Totes les botigues participants oferiran descomptes i promocions. A més, els establiments adherits donaran tiquets gratuïts per als aparcaments President Companys, Avinguda Catalunya i Corsini.

Aquesta tercera edició porta també algunes novetats. Per exemple, a la plaça Verdaguer s’instal·larà una gran pista de gel que es mantindrà oberta durant totes les festes i que durant el Night & Shop permetrà patinar fins a la mitjanit. Per cada compra realitzada es lliuraran tiquets de 2×1 per patinar sobre el gel. Els altres espais seran els mateixos de les anteriors edicions: a la Rambla Nova hi haurà l’espai Casino & Chic, amb una roda de la sort que donarà premis directes i vals de descompte i un photocall per a tothom que vulgui fer-se una fotografia. La plaça del Fòrum, a la Part Alta, serà l’espai destinat a la Gastromúsica, amb tastos en vuit locals a 2,5€ la tapa i un disc-joquei que amenitzarà la vetllada. Al carrer Major hi haurà balls countries, al carrer Unió repetirà l’espai Chill Out, i al carrer Governador González una xaranga amenitzarà la nit de compres.

Chill out / ©Manel R. Granell

D’altra banda, durant el Night &Shop by Tarragona se celebrarà un doble concurs a Instagram i Facebook en el que tothom que vulgui podrà penjar selfies amb l’etiqueta #NST2014. Les imatges es podran penjar fins al dimecres 10 de desembre, a les 18h, i una hora després, a les 19h, es comunicaran els guanyadors, que seran els autors de les fotografies més votades a les dues xarxes socials. El primer premi serà un viatge en AVE per a dues persones (a cadascuna de les xarxes) a la destinació que triï el guanyador dins de l’Estat, gentilesa de RENFE, i cinc tiquets de descompte. El segon premi serà un sopar per a dues persones al Casino de Tarragona, amb espectacle inclòs, i cinc tiquets de descompte. El tercer premi seran cinc tiquets de descompte i un lot de productes Night & Shop (samarreta, bossa, xapes i ampolla de vi). També hi haurà més tiquets de descompte per altres premiats que podran gastar fins al 31 de desembre.

Botigues i establiments participants, amb les seves ofertes

Flyer Night Shop TGN

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)