català Español English

Experiències

Del 4 al 17 de maig torna el festival del món romà Tarraco Viva amb 400 actes i una desena de novetats.

El personatge

Parlem amb Oriol Castro, cuiner i mà dreta de Ferran Adrià a elBulli, de les excel·lents qualitats de la Gamba de Tarragona.

#lamevatarragona

Albert Grau, casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, fotografia pel Tarragona Experience els seus racons preferits de #lamevatarragona.

Tàrraco Viva us convida, un any més, a viatjar a l’època romana a través del túnel del temps

Cartell de Tarraco Viva 2015

Esteu disposats, un any més, a viatjar fins a l’època romana a través del túnel del temps? Doncs comenceu a marcar la vostra agenda perquè Tarragona acollirà, del 4 al 17 de maig, la dissetena edició de Tàrraco Viva, el festival romà per excel·lència. Després de commemorar el bicentenari de la mort de César August, el festival d’enguany, que ha programat prop de 400 actes, estarà dedicat al llegat del gran emperador.

Reproducció de l'Ara Pacis

August de Prima Porta policromat

Aquest serà el fil argumental d’una edició que, tot i mantenir espectacles, espais i materials tant interessants com l’Ara Pacis o l’August policromat, incorpora també una desena de novetats més. Unes d’aquestes estaran relacionades amb les celebracions, d’una banda, dels 25 anys de l’Associació Sant Fructuós i, de l’altra, dels 15 anys de la primera col·laboració del grup de recreació històrica Projecte Phoenix al festival.

August

Pel que fa a les activitats, una de les novetats seran els ‘Diàlegs amb la història’, que protagonitzarà l’acte de cloenda del festival. Es tracta d’un debat amb historiadors, arqueòlegs, periodistes, divulgadors de la història al voltant del llegat d’August. L’acte de cloenda comptarà amb la participació de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili; Víctor Amela, periodista i escriptor; Toni Puig, gestor cultural, expert en comunicació cultural i màrqueting de ciutats; Joan Gómez Pallarès, doctor en Filologia Clàssica i director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; i Xavier Bru de Sala, escriptor, periodista i pensador. El debat el presentarà i moderarà el director del festival Tàrraco Viva, Magí Seritjol.

Els gladiadors d'Ars Dimicandi a l'amfiteatre de Tàrraco / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

I pel que fa als espais, els principals llocs del festival seran el Camp de Mart amb la fira de museus i empreses de recreació; el recinte firal, els diferents espais declarats Patrimoni Mundial per l’Unesco i d’altres municipis que ja formen part del festival com la vil·la romana de Centcelles a Constantí; la vil·la romana de La Llosa, a Cambrils, i el Priorat.

Tarraco a taula

D’altra banda, el festival comptarà, un any més, amb el seu apartat enogastronòmic amb la celebració de les jornades de Tàrraco a taula, que enguany comptaran amb la col·laboració de 13 restaurants.

Concurs a Instagram

Finalment, durant la celebració del festival Tàrraco Viva es posarà en marxa un concurs fotogràfic a Instagram. Què cal fer, per participar? Molt senzill, només heu d’etiquetar les fotografies que feu de Tàrraco Viva enguany a Instagram amb l’etiqueta #TarracoViva2015. Un jurat seleccionarà i premiarà les tres millors imatges. Del concurs a Instagram en parlarem en un post específic d’aquí a uns dies, així que, estigueu atents!.

Podeu consultar el programa complet del festival en aquest enllaç. Hospes Ave!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Albert Grau: “Hi ha llocs de Tarragona que si haguéssim de viatjar i fer 10.000 quilòmetres per veure’ls, ens cauria la bava”

IMG_0228

El personatge del mes d’abril que accedeix a descobrir-nos #lamevatarragona, en aquest cas la seva Tarragona, treballa en una gestoria i ha estat guitarrista d’una de les bandes mítiques de la ciutat, els Mi-te’ls. Ens cita a la Plaça de l’Esperidió. Primera pista. I definitiva. La plaça que dóna nom a aquest mític casteller tarragoní (Jaume Tarragó i Plana) del segle XIX, que va pujar al quatre de nou (net) que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va alçar als peus de la Catedral de Tarragona per les festes de Santa Tecla de 1881, és un dels espais més íntims i personals de l’Albert Grau Valls, casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Plaça de l'Esperidió / © Albert Grau

El primer lloc que he escollit és aquí, a la Plaça de l’Esperidió, al capdamunt del carrer Cós del Bou, tocant a la capçalera del Circ. I l’he triat perquè és un lloc on m’he fet gran. Evidentment, és el lloc on hi ha el local de la Colla Jove i des dels anys 80 que hi vinc. He vist la transformació del barri, del carrer, i sempre que hi pujo em sento com a casa. Jo crec que si hi ha un lloc que d’alguna manera em podria definir més i que la gent m’hi relaciona seria aquesta cantonada amb el carrer Cós del Bou, la Plaça Esperidió i la baixada de Peixateria, que d’alguna manera resumeix la història del fet casteller de la ciutat. M’hi sento com a casa”.

Passeig Marítim Rafael Casanova / © Albert Grau

El segon lloc que ens fotografia l’Albert és el passeig marítim de l’Arrabassada. “El mar per a mi és vital. I el passeig de l’Arrabassada és un lloc que la gent que solem sortir a córrer o fer esport hi hem passat milers de vegades. És fantàstic veure des d’aquí com surt o es pon el sol. Córrer al costat del mar és fantàstic i les vistes que té de Tarragona, amb els colors en les postes de sol, em reporta a llocs on, si haguéssim de viatjar i fer 10.000 quilòmetres per veure’ls, ens cauria la bava. I això ho tenim a casa”.

Plaça de les Cols / © Albert Grau

Plaça de les Cols (racó) / © Albert Grau

El tercer lloc és un altre espai històric de la ciutat vinculat als castells, la Plaça de les Cols. L’Albert però ens porta a un racó concret. “He triat aquesta cantonada del Gallo Morón que és on la gent del tronc de la colla ens reunim abans de fer els castells. Quan era cap de colla també preníem aquí les decisions… És un lloc on hi ha molta tensió, on passem nervis, on expressem alegries, on plorem, i això, conjuntament amb la mística històrica de la plaça, que és on es van fer els grans castells en el segle XIX, fa que sigui un lloc que emocioni només de passar-hi”.

Interior del local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona / © Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Per tancar el cercle demanem a l’Albert de fer la sessió de fotos al local on s’ha fet gran i que ens expressi amb paraules què li diuen aquestes quatre parets. “El local de la Jove és un lloc que està posat dins el Casc Antic de la ciutat. Originalment era el mercat del peix. Estem a la banda dreta del carrer Major, que havia estat la zona dels pescadors. Abans, les barques s’amarraven aquí a baix, al Miracle, no al port, que no existia. I quan venien les colles a fer castells, els pescadors es quedaven a la banda dreta mentre que els pagesos se situaven a la banda esquerra del carrer Major. Posteriorment va passar a ser seu dels bombers. Més tard va estar uns anys abandonat fins que, cap als anys 80, l’Ajuntament ens els va cedir. Aquí hem assajat castells de 6, de 7, de 8, de 9 i ara de 10, i he tingut la sort de participar en tots. És casa meva. És on m’he fet casteller, cap de colla, president… Conec tots els racons del recinte, des de fer maleses fins ara, que tinc una mica més de seny”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter / @irodon a Instagram)

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Descobreix Tarragona amb la família a uns preus exclusius fins al 2 d’abril

Cartell del Tarragona Family Week 2015

Per quart any consecutiu, i prèviament a les vacances de Setmana Santa, Tarragona ofereix al turisme familiar una excel·lent oportunitat per descobrir la ciutat tot gaudint de grans avantatges a preus exclusius. És el que ja es coneix com a Tarragona Family Week, que comença avui divendres i que dura fins al 2 d’abril.

El funcionament és molt fàcil: fas la reserva a l’hotel o al càmping al què vols allotjar-te fent referència a la promoció Tarragona Family Week i, quan arribis al lloc escollit, et facilitaran un tríptic i la ‘polsera dels poders’, que és personal i intransferible. Cada membre de la família en rebrà una que haurà de mostrar per beneficiar-se de tots els descomptes i entrades gratuïtes, entre d’altres avantatges. Només quedarà un últim pas: gaudir de Tarragona!

La Tarragona Family Week dóna totes les facilitats per tal que, per un preu econòmic, puguis allotjar-te, menjar, visitar la ciutat, participar en diverses activitats i gaudir de diversos descomptes en comerços. Per exemple, tots els allotjaments que participen de la iniciativa comparteixen els mateixos preus: 50 euros per nit en estada de 4 persones (2 adults i 2 menors de 12 anys); per 3 persones (2 adults i 1 menor de 12 anys); o també per 2 persones. Pots conèixer els allotjaments que s’han adherit a aquesta promoció en aquest enllaç.

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’objectiu del Tarragona Family Week és posicionar la ciutat com a destí turístic familiar i reforçar-la amb activitats de reconstrucció històrica amb la qual tots els turistes se’n puguin beneficiar i es quedin amb ganes de repetir.

Per aquest motiu s’han preparat diferents activitats gratuïtes o amb preus especials com les visites a les Muralles de Tàrraco o passar un matí al Circ romà per conèixer-ne tots els secrets. La polsera dels avantatges també permet gaudir gratuïtament dels museus de la ciutat i monuments el Fòrum Local o l’Amfiteatre. Trobaràs totes les activitats programades i els seus horaris en aquest enllaç.

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tarragona Family Week 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

I quan arriba l’hora de dinar o sopar, després d’haver passejat per la ciutat, la Tarragona Family Week també ofereix preus especials en alguns dels restaurants de la ciutat. Diversos restaurants presenten menús per 17€ els adults i 7€ els nens, entre els quals es troben Al Natural, de plats mediterranis; Cócvla, de cuina casolana; la taverna marinera El Llagut; i Take Away Sushi, per als amants d’aquest menjar japonès.

El teixit comercial de Tarragona també se suma a la campanya i premia als visitants de la Tarraco Family Week amb ofertes especials per donar a conèixer els seus productes. En aquest enllaç trobaràs el llistat dels establiments adherits a la Tarragona Family Week.

Així que ja ho saps, si vols desconnectar uns dies amb la família, vine a Tarragona, gaudeix de les moltes promocions de la Family Week i allarga la teva estada fins la Setmana Santa.

Text: Patrícia Valencia

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Juanjo Fuster: ‘El Camí de Ronda és la desconnexió total; estàs tu, el mar, les roques… A Tarragona vaig connectar amb el Mediterrani’

Juanjo Fuster / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Juanjo Fuster (@juanjofuster a Instagram) és, amb prop de 30.000 seguidors, un dels instagramers (igers) més influents de Catalunya i Espanya. Les imatges que puja diàriament –generalment una (màxim dues) per dia, com manen els cànons del bon instagramer– superen gairebé sempre els 2.000 ‘likes’ i generen una allau de comentaris. I això que en Juanjo, dissenyador gràfic de professió, gestiona diferents canals a la famosa xarxa social de fotografies, tots ells amb un gran èxit de popularitat. Del seu particular catàleg torrencial d’imatges, una gran part d’elles han estat preses a Tarragona, la ciutat que va descobrir quan va venir a estudiar de la seva Flix natal, i on va decidir fixar la seva residència.

Dels tres personatges que ens han descobert, per ara, la seva Tarragona més íntima i personal, en el cas de Juanjo Fuster imaginem que la selecció de ‘només’ tres llocs sembla una operació molt complicada quan parlem d’una persona acostumada a ‘disparar ‘diàriament i a retenir a la retina una gran quantitat de carrers, places, monuments, paisatges, llocs, racons i raconets.

L'amfiteatre, des del Parc de les Granotes / ©Juanjo Fuster

El primer lloc que tria en Juanjo –i que ens fotografia– està estretament lligat amb els seus primers dies de la ciutat. “El Parc de les Granotes és un lloc molt important per a mi. Quan vaig començar a estudiar a Tarragona, vivia a Flix, i anava i tornava cada dia en tren. Aleshores, tenia els migdies lliures i el Parc de les Granotes era el lloc on acostumava a anar a dinar, a escriure poesia, a mirar el mar… i és on vaig fer la meva connexió amb la Mediterrània“.

Final de la platja Llarga, principi bosc de la Marquesa / ©Juanjo Fuster

Per anar al segon racó preferit d’en Juanjo, ens calcem unes bambes i ens allunyem del centre, sempre amb la Mediterrània com a punt de referència. “Un dels llocs més desconeguts de Tarragona, fins i tot per a la gent de la pròpia ciutat, és el Camí de Ronda que comença a la platja del Miracle i va recorrent tota la línia de la costa. És un lloc de desconnexió total, on deixes la ciutat enrere i només estàs tu, el mar, les roques, les ones i és perfecte per relaxar-te. Aquest lloc m’agrada especialment els dies en què el cel està ple de núvols, hi ha un mar tempestuós, i veus les ones com es baten contra les roques“.

Camí de ronda entre el Miracle i la Llarga / ©Juanjo Fuster

Tercera foto, tercera imatge sense perdre de vista el mar. “Un altre dels llocs que més m’agraden és el final de la platja Llarga. És un lloc que m’encanta, sobretot a l’hivern perquè pots captar, quan el sol se’n va, uns reflexos preciosos. Com veieu, el mar em té enamorat, i és per això que m’agrada difondre el que és i representa el mar a Tarragona, perquè hi ha molts llocs naturals que són completament desconeguts, tant per a la gent d’aquí com per a la gent de fora“.

Juanjo Fuster i el seu típic salt / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Una trobada amb en Juanjo Fuster per parlar de Tarragona i de les seves diferents localitzacions fotogràfiques no podia acabar en un altre lloc que no fos el Far de la Banya. El far s’ha convertit en una nova icona de la ciutat, esdevenint un dels elements més fotografiats actualment. I en això, els instagramers en general i Juanjo Fuster en particular, hi tenen alguna cosa a veure. “Per a mi és un lloc molt important perquè visc molt a prop d’aquí i hi vinc sovint en bicicleta. Tinc una connexió molt propera amb el Far de la Banya i és un lloc que, gràcies a Tarragona Turisme, que em va esmentar per primera vegada fa dos anys en una #fotodeldia, vaig començar a ser una mica conegut a Tarragona per les meves fotos i gràcies al far i a aquests meravellosos sunsets que es veuen des d’aquí“.

Si voleu fer unes fotos espectaculars del far –ens recomana en Juanjo–, març i abril són uns bons mesos, ja que podeu veure aquests núvols preciosos. Si us col·loqueu a l’altre costat del far, podreu treure uns contrallums brutals i a més, donat que sempre hi ha molta activitat, ja sigui de ciclistes, de gent corrent, dels gatets que viuen per aquí, sempre trobareu models ocasionals que podeu aprofitar en qualsevol moment, o contrallums, o reflexos a terra després de la pluja… És un lloc preciós, amb moltes possibilitats“.

Paraula d’instagramer top. Gràcies, Juanjo!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter / @irodon a Instagram)

Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Oriol Castro, cuiner: “De la gamba de Tarragona, s’aprofita tot”

Oriol Castro / © Rafael López-Monné

Del cap a la cua, de la pell a les potes. “De la gamba de Tarragona s’aprofita tot”, il·lustra el xef Oriol Castro mentre en secciona una recent portada del Serrallo… i tot seguit sorprèn amb una infusió especiada de restes del crustaci i brou de pollastre. La mà dreta de Ferran Adrià manipula les olles com els mags fan amb els barrets de copa. A les seves mans hi ha la màgia de qui, tot i marcar tendència amb esferificacions, noves textures i deconstruccions, no ha perdut de vista que el que fa excepcional un plat a taula és “el respecte pels ingredients”.

Res com els calamars “de casa”, els que de tant en tant encara s’escapa per pescar de nit amb son pare, a Torredembarra. O com les avellanes del tros que té a Vila-seca el seu amic i també cap de cuina de elBulli, l’Eduard Xatruch, socis juntament amb el Mateu Casañas dels restaurants Compartir, de Cadaqués, i Disfrutar, a Barcelona. “Les gambes de Tarragona tenen un 10 en qualitat i ofereixen moltíssimes possibilitats. Però com altres productes que tenim al territori els ha faltat reconeixement. Hem de començar per aquí”, assegura.

Per això ha nascut la marca Gamba de Tarragona, a la que Castro dóna suport. Per donar notorietat a un producte “deu”, com diu ell, però que no té el reconeixement comercial del llagostí de la Ràpita, el musclo o l’ostró del Delta o la seva equivalent a la Costa Brava, la gamba de Palamós. “Per valorar un producte s’ha de conèixer. La gamba de Tarragona és un crustaci extraordinari, que vol molta feina capturar-lo [entre febrer i maig] i que hem de consumir recent pescat. Per molt de Tarragona que sigui, no serveix de res que valorem l’esforç i l’origen si l’hem de deixar tres dies a la nevera i que se’ns oxidi”, afirma Oriol Castro.

L’aiguabarreig que es produeix per la desembocadura de l’Ebre, el riu amb més cabal d’Espanya, converteix el fons marí de la Costa Daurada en un mantell orgànic excepcional. En aquest habitat, la població de gamba roja (Aristeus antennatus) ha desenvolupat una membrana molt resistent per unir el cap i el tòrax, una solidesa estructural que permet conservar millor un cop pescada les substàncies toves del cap i el gust de la carn, i que la converteix en l’estrella d’arrossos, planxes i romescos als restaurants de Tarragona. Creant una marca pròpia, Tarragona Turisme i Tarragona Gastronòmica volen donar-li visibilitat comercial.

Criat professionalment a elBulli, Castro en sap un munt de com atreure la notorietat. Creatiu gastronòmic de referència mundial, la seva recepta d’èxit combina talent, passió, intuïció i dedicació, molta dedicació a la cuina, un nervi professional i una forma de ser que no li permet avorrir-se mai. Amb aquesta inquietud va aprendre a cuinar amb sa mare, i més tard es va especialitzar a la prestigiosa escola Joviat, de Manresa. A meitat anys 90 va entrar a treballar a les ordres de Ferran Adrià i ho va fer sense cobrar. Sabia el que es feia. En poc temps, i no s’equivocava, el seu nom brillaria amb llum pròpia al firmament d’estrelles Michelin.

I malgrat ser un referent en innovació, inseparable de Ferran i Albert Adrià al taller de creativitat elBulli, entregat al desenvolupament de noves tècniques i conceptes, Castro no ha plegat mai el retrovisor. Cim i tombes, romescos, masquetes, brutesques i rossejats, els ranxos tradicionals que els pescadors preparaven amb captures del dia i quatre coses de terra i compartien a bord, “són un patrimoni irrenunciable, l’essència de la cuina moderna”, assegura qui segueix vinculat a la Bulli Foundation a l’espera de poder reobrir el restaurant que voluntàriament va tancar el 2011. “Necessitem mirar endavant amb atreviment, perdre la por a fer segons què; però no hem d’oblidar mai d’on venim”, explica. Aquest gosar de nou inclou, per exemple, rescabalar ingredients que han deixat d’estar a la parada del mercat, com la moixina, una espècie de tauró abundant a la nostra costa i de bones prestacions al paladar.

És en aquest context, en la combinació del nou i el vell, en una Tarragona i en un Serrallo on pescadors i restauradors veuen sortir el sol pel mateix lloc, en què la gamba roja s’ha de moure com a peix a l’aigua. “La podem cuinar de totes les maneres que se’ns acudeixin i accepti el mercat. De forma més tradicional o més innovadora, però… puc donar consell?”- Digui. “No la desnaturalitzem. Respectem-la. Fem-nos un favor i mengem-la sencera, no en una mus”, conclou qui ha estat clau els últims anys en l’eclosió de la cuina catalana a nivell internacional.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné

Vint-i-quatre restaurants participen, del 13 al 29 de març, en les I Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Tarragona

Foto de grup de la presentació de les I Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Tarragona / Pere Toda-Vilaniu Comunicació 2

La Gamba de Tarragona, reina per fi. Vint-i-quatre restaurants, el bo i millor de la ciutat, participen del 13 al 29 de març en les I Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Tarragona, organitzades per Tarragona Gastronòmica i Vins i Cava Adernats, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors i del Port de Tarragona. Justícia i honor, doncs, a la gran protagonista, la Gamba de Tarragona, un dels productes de major qualitat que dóna el Mediterrani i Tarragona i que en aquests setze dies podreu assaborir i gaudir de mil i una maneres amb tres propostes econòmiques diferenciades.

Dels vint-i-quatre restaurants participants, vint d’ells (Al Natural, Barquet, Cocvla, Degvsta, De Vins, La Cantonada, Lola Tapes, Passadís, Sadoll Restaurant, Sirco Airlines i Xamfrà del Fòrum, Ares, Balandra, El Llagut, El Terrat, Palau del Baró, Racó de l’Abat, Txar3verd, AQ Restaurant i Xaloc) oferiran un plat a 15€, en el què se serviran 150 grams de Gamba de Tarragona bullida o a la planxa, maridada amb dues copes de vi o cava Adernats.

Restaurants amb plats a 15€

Restaurants amb plats a 15€

Després, vuit restaurants (Àpats Quattros, Ares, Balandra, El Llagut, El Terrat, Palau del Baró, Racó de l’Abat, Txar3verd) oferiran també selectes menús a 38€ amb un entrant, tres plats de Gamba de Tarragona, postres i mitja ampolla de vi o cava Adernats (una ampolla sencera per cada dos menús). En els menús a 38€, hi trobareu propostes tan creatives com els mar i muntanya dels Àpats Quattros i la seva ‘Gamba amb botifarra de perol i calamarsets’; la ‘Gamba en farcellet de cap i pota amb tòfona’, del restaurant El Llagut; o els ‘Peus de porc farcits en gamba’, del Txar3verd. Pels que us agrada el xup-xup i sucar-hi pa, hi ha dos plats amb els què xalareu especialment: el ‘Suquet de gamba amb tripes de bacallà i cigrons’ del restaurant Balandra i la ‘Caldereta de gambes amb fideus xinesos i crostons’ del Racó de l’Abat. Ara que és època de calçots, us imagineu un maridatge entre la ceba dolça i la reina del Mediterrani? El restaurant El Terrat us proposa un ‘Tàrtar de gambes lleugerament planxades amb cuscús, chutney de calçots i moniato’ i El Palau del Baró, un ‘Suquet de carxofes, mongetes del ganxet, calçot i gambes’. I en sopa també? Doncs sí, l’Ares Restaurant ha preparat una sopa de carxofes amb cansalada i gambes.

Menú a 38€

Menú a 38€

Menú a 38€

Menú a 38€

Finalment, cinc restaurants (AQ Restaurant, Arcs Restaurant, Ca l’Eulàlia, Restaurant Manolo i Xaloc) et proposaran gaudir d’allò més amb uns menús excel·lents a 50€ en els què podràs degustar un entrant, quatre plats amb Gamba de Tarragona, postres i mitja ampolla de vi o cava Adernats (i una ampolla sencera per cada dos menús). Els que us decidiu pel gran homenatge, entre els cinc menús cinc estrelles hi podreu trobar creacions com la ‘Gamba a la brasa amb salsa barbacoa’ de l’AQ Restaurant; les ‘Bombes de bacallà i tinta a la crema de gambes i saltat de gambes i alls tendres’ dels Arcs Restaurant; les ‘Gambetes saltejades al whisky’ de Ca l’Eulàlia; l’‘Amanida tèbia de gamba amb favetes i cruixent de pernil ibèric al vinagre de taronja’ del Restaurant Manolo; o els ‘Nguiris de gamba amb wasabi d’importació i salsa ponzu’, del Xaloc.

Menú a 50€

Menú a 50€

Menú a 50€

Menú a 50€

Menú a 50€

Paral·lelament a les jornades s’han presentat dos vídeos promocionals de la Gamba de Tarragona que han elaborat els fotògrafs Rafael López-Monné i Rafa Pérez, que expliquen el cicle de la gamba, la seva relació amb la ciutat i maneres de cuinar-la. Podeu consultar els vídeos en aquests dos enllaços:

Gamba de Tarragona (versió curta)

Gamba de Tarragona (versió llarga)

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

L’Espai Turisme exposa fins al 31 de març #Fotodeldia 2014, un recull de 365 imatges de la ciutat captades per instagramers

Exposició #Fotodeldia 2014 a l'Espai Turisme / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’Espai Turisme (carrer Major, 37), acull fins al 31 de març l’exposició #Fotodeldia 2014, un recull amb 365 imatges de la ciutat, una per cada dia de l’any, que van ser seleccionades al canal Instagram amb l’etiqueta #Tarragona, i publicades a la pàgina Tarragonaturisme a Facebook. La mostra aplega en dos grans panells les 365 fotografies de l’any passat i, en un tercer plafó, les dotze imatges guanyadores de cada mes que van decidir els nostres seguidors a la xarxa social Facebook. A l’exhibició també hi trobareu les 365 fotografies seleccionades el 2013.

Exposició #Fotodeldia 2014 / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El visitant de l’exposició, a més, tindrà l’oportunitat d’escollir amb el seu vot la #Fotodelany 2014, és a dir, la millor imatge de l’any passat triada entre les dotze guanyadores de cada mes. A la sala principal de l’Espai Turisme hi trobareu unes butlletes que, després d’omplir unes dades bàsiques i marcar la foto triada, podreu dipositar en una urna. L’autor de la millor fotografia guanyarà un àpat per a dues persones en un restaurant de Tarragona Gastronòmica i una visita guiada sorpresa, el mateix premi que se sortejarà entre totes les persones que hagin participat a la votació.

La posada en marxa del concurs de la #fotodeldia, que aquest 2015 ha encetat la seva tercera edició, ha permès incrementar sensiblement el banc d’imatges de la ciutat a Instagram, on recentment s’han superat les 260.000 fotografies només amb l’etiqueta #Tarragona. El repte fotogràfic, que a cada nova edició ha anat a més, gaudeix d’una gran popularitat a les xarxes socials. Les imatges amb més impacte del 2014 van superar les 20.000 visualitzacions al Facebook de Tarragonaturisme, van aplegar prop de 1.000 vots, van originar una trentena de comentaris i van ser compartides en unes 200 pàgines o perfils, amb un efecte viral de gran impacte.

Exposició #Fotodeldia 2014 a l'Espai Turisme / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Si encara no heu participat al concurs, podeu sumar-vos-hi aquest 2015. L’únic que heu de tenir és un perfil a Instagram, etiquetar les fotografies de la ciutat amb el hastag #Tarragona i esperar a que sigui seleccionada. La mitjana d’imatges que es pengen a diari amb l’etiqueta Tarragona se situa al voltant de les 300, xifra que pot arribar a superar les 500 en dies puntuals o quan la ciutat acull esdeveniments especials. I per guanyar el repte del mes, el nostre consell és que feu campanya perquè les vostres amistats a Facebook votin la imatge que trobaran penjada a Tarragonaturisme.

Bones fotos i sort!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Greg Gorman, fotògraf nord-americà de celebritats: “Tarragona té talent en brut”

© Rafael Ló—pez-MonnŽé

Des de jovenet, la bella Sofia Loren va ser un dels fetitxes de Greg Gorman, el famós fotògraf nord-americà de celebritats. Ja de gran, a meitat anys noranta, va tenir l’ocasió de retratar-la a Roma, i la diva, plena de l’energia i la sensualitat que transmet al cinema, es va pentinar i maquillar ella mateixa per a la sessió. El fotògraf estava gaudint amb la càmera, i en un recés de feina, l’actriu es va interpretar a sí mateixa: “Saps, Greg? No tinc seixanta anys. En tinc tres vegades vint”.

Moltes coses a la vida canvien segons la manera que tenim d’enfocar-les. Artista en permanent evolució, Greg Gorman (Kansas City, 1949) ha desenvolupat un estil propi per enfrontar-se al retrat, un dels gèneres més complicats de la fotografia. L’intel·ligent tractament de la llum i l’ombra que fa als seus posats, bona part en blanc i negre, han merescut aclamació mundial. Amagant o il·luminant el necessari, com feia sobre el llenç Caravaggio al segle XVI, rostres i cossos cobren amb Gorman darrera l’objectiu una expressivitat que ha assentat càtedra. “Les imatges més interessants són les que deixen alguna cosa a la imaginació”, explica el fotògraf.

Col·laborador habitual de publicacions com Vanity Fair, Newsweek o Vogue, Gorman va retratar durant un temps a les futures estrelles de Hollywood. El seu treball dels vuitanta i primers dels noranta anticipa la capacitat de persuasió davant la càmera que aviat demostrarien Brad Pitt, Johnny Depp o Leonardo di Caprio. Ara, en motiu de l’exposició “A distinct vision”, que reuneix al Tinglado 1 del Moll de Costa 220 captures d’aquests i altres personatges com Michael Jackson, Bette Davis, David Bowie o Al Pacino, Greg Gorman ha fet immersió a la nostra ciutat buscant localitzacions per a un clínic formatiu de fotografia.

L’experiència, diu, ha pagat molt la pena. Com aquells dies en què treballava amb artistes joves, àvids de triomf, Greg ha descobert una Tarragona potser no tan ambiciosa, però amb moltes armes de seducció. La majoria, això sí, dissimulades sota un vel de modèstia, l’ombra que mai recrearia als seus retrats. “Tarragona té talent en brut. És un diamant per polir que ofereix una mescla autèntica de gent, Història i modernitat molt recomanable per fer cinema o fotos”, assegura.

El fotògraf parla convençut. De la mà de Tarragona Turisme i la realitzadora Andrea Eidenhammer, que ha comissariat l’exposició, en gairebé una setmana d’estada l’artista ha quedat captivat per l’abundor de detalls que fan de la ciutat un bon lloc per veure i viure. Abans de prosseguir el seu viatge al Priorat –és un gran amant del vi i el paisatge- i marxar a casa seva, a Califòrnia, l’artista es va comprometre a tornar per Sant Joan. Llavors, durant cinc dies, oferirà a la ciutat un taller pràctic sobre retrat en què prendran part una dotzena de fotògrafs internacionals.

Comptar amb Gorman com a mestre de cerimònies –que aquest any farà també clínics a la Provença i a Àustria- és una bona oportunitat, una més, per fer llum a la llum de Tarragona. La mateixa claredat de cels i fulgors vespertins, pura essència mediterrània, de la que fan ostentació els artistes locals. Pot esdevenir Tarragona un plató assenyalat a nivell internacional per fer fotos artístiques? Greg Gorman no té dubtes, i respon dirigint el visor a la ciutat: “Només falta que la gent d’aquí s’ho cregui més”.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné

La Tarragona més personal de Gustau Alegret, entre les catedrals arquitectòniques i humanes, i el Balcó del Mediterrani

Gustau Alegret / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La catedral, en el vocabulari casteller, representa el cinc de vuit, fins fa poc un dels castells amb una base més sòlida, i que s’estructura de forma composta amb un tres i un dos. En l’art efímer d’alçar i bastir castells, doncs, l’execució del cinc evoca des de fa segles la construcció d’una catedral, segurament per la magnificència i complexitat de l’arquitectura humana. En Gustau Alegret, periodista tarragoní que actualment viu a Washington, on treballa de corresponsal per a RAC1 i l’NTN24, ha triat la Catedral de Tarragona i el monument als castells de la Rambla Nova com a dos dels seus indrets preferits a la ciutat. Alegret, que malgrat la llunyania manté els vincles amb la ciutat i, entre d’altres coses, escriu periòdicament al Diari de Tarragona, és el personatge escollit aquest mes de febrer per mostrar-nos #lamevatarragona, la seva Tarragona més íntima i personal.

Quedem amb en Gustau al Pla de la Seu pels volts de Nadal, on ha tornat per viure les festes amb la família. El matí és espectacular, amb un sol que llueix radiant fent bona la dita que Tarragona és la ciutat de l’eterna primavera. Matiner i complidor, en Gustau ve amb els deures fets i ens ensenya les tres fotos que acaba de fer de la seva Tarragona més particular.

Monument als castells / ©Gustau Alegret

Pujant per la Rambla Nova s’ha aturat davant del monument als castells i ha capturat diverses imatges amb el mòbil. “Si Tarragona té alguna tradició pròpia que m’agrada explicar quan viatjo, són els castellers, pel que simbolitzen: de pinya, d’unitat, de construcció, i m’atreviria a dir de construcció de país; d’un país que vol créixer i enlairar-se i ser vist com això, com una unitat de país, com un poble orgullós de sí mateix que es construeix amb esforç, tenacitat i tenint en compte la col·lectivitat i la comunitat per damunt de l’individualisme”.

BalcóMediterrani

Continuant Rambla Nova amunt, en Gustau Alegret ha aprofitat la tradició d’anar a tocar ferro per tornar a treure el mòbil i disparar noves fotografies. “Els romans eren molt llestos i van saber ubicar Tarragona en un dels indrets on la llum té una màgia especial”, diu. El Balcó del Mediterrani és, segurament, l’indret de la ciutat on és més visible aquesta posició estratègica de Tarragona, mirant el mar, amb un Mediterrani tranquil i calmat. “Quant vinc a tocar ferro em transporta a quan era petit i el meu pare em portava a fer un gelat a la Rambla Nova. Era una tradició. Passejàvem fins al Balcó per veure els vaixells i contemplar una perspectiva única”.

Catedral de Tarragona / ©Gustau Alegret

El cercle virtuós de la Tarragona d’Alegret es tanca al Pla de la Seu, on ens hem retrobat. Asseguts a les escales, el periodista afirma que “si hi ha una Catedral al món que és part de la meva vida, aquesta és la de Tarragona. Una Catedral amb la qual vaig aprendre la transició del romànic al gòtic. Una Catedral inacabada però que té un gran simbolisme i que amaga una història profunda, no només de Catalunya, no només de la Península ibèrica, sinó d’Europa”. Més enllà de la bellesa, però, també hi ha una part més mística, més introspectiva. “Passejar per l’interior de la Catedral, em dóna molta pau i em porta molts records. Per a mi, la rosassa que hi ha a la façana principal és una mirada bucòlica. Hi ha una essència religiosa que retrobo cada cop que hi entro i passejo per les capelles laterals”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda
Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)

Al març, #lamevatarragona ens arribarà de la mà d’en Juanjo Fuster, fotògraf i un dels principals instagramers que hi ha a Catalunya i a Espanya.

Greg Gorman, el fotògraf de les celebritats de Hollywood, inaugura l’exposició ‘A distinct vision’ al Tinglado 1

Greg Gorman i Andrea Eidenhammer / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Al Pacino, Robert de Niro, Sofía Loren, Johnny Depp, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Michael Jackson, David Bowie… Poques celebritats s’han resistit a la càmera de Greg Gorman (Kansas City 1949), el fotògraf de les celebritats de Hollywood i de les grans estrelles de la música. Ara, una selecció d’aquests retrats, vertaderes icones del segle XX, formen part de l’exposició A distinct vision que acull el Tinglado 1 del Moll de Costa, fins al 5 d’abril. Un luxe per a Tarragona.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

La mostra, que va ser inaugurada ahir dijous, 5 de febrer, pel mateix Greg Gorman, allotja 250 quadres i es complementa amb una sèrie de nus i fotografia experimental realitzada pels Estats Units. “Per a mi la fotografia té més èxit quan no respon a totes les preguntes i deixa espai per a la imaginació“, diu l’artista. L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Gorman, que va estudiar fotoperiodisme i cinema, va començar la seva carrera de fotògraf als 18 anys en un concert de Jimi Hendrix. Avui, gairebé cinquanta anys després, és un mestre de l’art fotogràfic i del retrat en blanc i negre amb el què va desenvolupar un mètode propi d’il·luminació i tècnica, conegut com el mètode Gorman. El fet d’haver començat tan jove li va permetre fotografiar moltes de les estrelles quan tot just començaven.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

D’altra banda, l’exposició i el fet de voler ser present a la inauguració han fet possible que Gorman visiti i conegui Tarragona. Pel que va comentar a l’estrena de la mostra, l’artista ha quedat gratament sorprès de la ciutat, així com de la seva qualitat de vida: “No acabo d’entendre com amb aquesta llum, aquest patrimoni i aquesta història, no s’ho creguin més que tenen una extraordinària ciutat”, va dir. Home d’una extraordinària senzillesa i proximitat, Gorman va connectar ràpidament amb la gent i no va parar de fotografiar-se i signar exemplars del llibre catàleg de la mostra a qui li ho demanava.

Aprofitant també la seva presència a la ciutat, Greg Gorman oferirà aquest dissabte 7 al matí, a les 11h, una lectura exclusiva de la seva exposició, una masterclass per a tots els interessats en el món del cinema, fotografia, i l’art en general, per 20€. Els interessats han de confirmar la seva assistència, enviant un mail a info@andreaeidenhammer.com o contactar directament amb Andrea Eidenhammer, comissaria de l’exposició, trucant al 605 378 4 40.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Amb tot, i segons es va desvetllar ahir durant la inauguració de l’exposició, no serà l’última vegada que Gorman visiti Tarragona. El proper mes de juny, aquest artista californià de la càmera tornarà a la ciutat i al Priorat –és un gran amant del bon vi– per dirigir personalment un seminari amb fotògrafs internacionals. I qui sap si amb l’exposició, l’impacte que li ha causat la destinació i l’experiència del seminari farà que l’efecte Gorman, com a prescriptor, acabi donant a conèixer la ciutat a algunes de les celebritats que ha immortalitzat i que aquestes vinguin a viure la seva experiència en persona.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda