Tarragona

Patrimoni Mundial        Patrimonio Mundial        World Heritage        Patrimoine Mondial        Kulturerbe der Menschheit        Patrimonio Mondiale        Всемирное наследие

Calendari de festes

Calendari de festes
Esports
Oci

Tarragona és una ciutat de llum i color. El clima i el caràcter mediterrani, l’ambient acollidor dels carrers i l’hospitalitat de la gent la converteixen en un gran espai lúdic, festiu i cultural a l’aire lliure. Tarragona és sinònim de festa i la festa es viu al carrer. El calendari festiu de la ciutat engloba tot l’any, donat el gran ventall configurat per les festes tradicionals tant locals com del conjunt de Catalunya.

Reis - 5 de gener

Els Reis d’Orient arriben al port i recorren la ciutat repartint caramels a la quitxalla.

Carnaval - Del 24 de febrer al 4 de març Vegeu web

Un dels carnavals més multitudinaris de Catalunya, amb diverses rues i balls. A destacar la Rua de l’Artesania, la Rua de Lluïment, el judici del Carnestoltes i la crema de la bóta.

Els tres tombs - 16 de març Vegeu web

Cercavila de carruatges i cavalls per diferents carrers de la ciutat. Benedicció dels animals, entrega dels records i de les típiques coques de Sant Antoni.

Festival Internacional Dixieland de Tarragona - Del 7 al 13 d'abril Vegeu web

Tarragona Family Week - De l'11 al 17 d'abril

Tarragona Family Week ofereix la possibilitat de conèixer Tarragona en família i gaudir de múltiples avantatges, com ara ofertes especials en allotjaments, restaurants i comerços, així com també d’entrades als monuments gratuïtes per a famílies i de tallers divulgatius i d’activitats lúdiques i culturals.

Setmana Santa - Del 13 al 20 d´abril Vegeu web

Celebració de la passió, mort i resurrecció de Crist. Misses, rosaris i processons. El Divendres Sant a la tarda els armats fan la típica recollida dels passos abans de la processó del Sant Enterrament, documentada des de l’any 1550 i declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Sant Jordi - 23 d´abril

Diada catalana de l’amor i la cultura. La ciutat s’omple de roses, llibres, sardanes i castells.

dTapes - Del 25 d'abril a l'11 de maig Vegeu web

Tarragona es converteix durant dues setmanes en la capital catalana de les tapes. Molts establiments de restauració de la ciutat s’apunten a aquesta festa gastronòmica oferint tapes elaborades a base dels ingredients de la nostra terra.

Tàrraco Viva - Del 5 al 25 de maig Vegeu web

Jornades de divulgació històrica romana, destinades a difondre la cultura romana amb el màxim rigor científic: conferències, tallers, escenificacions de la vida quotidiana a l’època romana, l’exèrcit, les lluites de gladiadors, teatre, música i gastronomia romanes.

Tàrraco a Taula - Del 15 al 25 de maig Vegeu web

Jornades gastronòmiques que formen part de Tàrraco Viva, les jornades internacionals de divulgació històrica romana. Un seguit de restaurants de la ciutat hi participen, recuperant receptes de l’època romana.

Fira del Vi de la DO Tarragona - Del 30 de maig a l'1 de juny Vegeu web

Aquesta fira compta amb la participació de cellers i cooperatives de la DO Tarragona procedents de les quatre comarques del territori. Una oportunitat per degustar i conèixer els seus vins.

Festival Minipop - Del 6 al 8 de juny Vegeu web

La ciutat acull durant tres dies aquest festival on tant els més petits com els grans xalen amb la gran varietat d’activitats que proposa el festival: tallers creatius, una fira de disseny infantil i concerts de música pop.

Corpus - 22 de juny

Coques amb cireres i l’ou com balla. Processó amb elements religiosos i tradicionals: Magí de les Timbales, gegants i balls.

Sant Joan - 23 i 24 de juny

Festa del solstici d’estiu, d'origen precristià. Nit de fogueres, bruixes, petards i revetlles fins a la matinada.

Tarragona, ciutat de castells - Del 24 de juny al 5 d'octubre

Tarragona us apropa als castells, element cultural declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Compartiu la força, el valor, l’equilibri, el “seny” del món casteller; una experiència única, una cultura viva.

Sant Pere - 29 de juny

És la festa major del barri pescador, el Serrallo, una de les festes majors de barri més tradicionals de la ciutat. Com a acte principal hi ha la processó de Sant Pere, quan la imatge del sant recorre els carrers del barri, acompanyada d’elements populars.

Tarragona Història viva - juliol-setembre

Una proposta emocionant per viatjar al passat romà de Tarragona de la mà de la reconstrucció històrica.

ETC - juliol-setembre Vegeu web

La programació cultural d'estiu de Tarragona: música + teatre + dansa + ...

Concurs Internacional de Focs Artificials - Del 2 al 5 de juliol Vegeu web

22.30 h - Lloc: Platja del Miracle

El Concurs de Focs Artificials té una llarga tradició (1990) i s’ha convertit en un dels més importats del Mediterrani. La pirotècnia guanyadora s’encarrega dels focs artificials de la festa major (Santa Tecla).

Mare de Déu del Carme - 16 de juliol

La processó de la Mare de Déu del Carme és un clar exemple d’un acte de barri mariner amb molta tradició. Pescadors i mariners passegen cerimoniosament la Verge del Carme per les aigües mediterrànies, i l’embarquen al barri del Serrallo.

Sant Magí - Del 15 al 19 d´agost

És la festa major del patró de la ciutat en la qual es manifesten elements populars com en Magí de les Timbales, gegants, Gegantons Negritos, nans, bastoners, etc. i que es retroben per acompanyar l’aigua de Sant Magí, element essencial de la festa. Els castells també formen part d’aquesta celebració, juntament amb un ampli ventall d’actes festius i culturals (concerts, teatre,...).

Sant Roc - 16 d'agost

És la festa d’un dels carrers més coneguts de la Part Alta (centre històric) i una de les més tradicionals de la ciutat. El canó dóna el tret de sortida a les cercaviles, en què els seus gegants i altres elements populars alegren el barri. Cal destacar que els gegants del Cós del Bou, coneguts com a Gegants Vells, són els més antics de la ciutat (1825) i van ser cedits per l’Ajuntament als veïns del Cós del Bou l’any 1904.

Diada Nacional de Catalunya - 11 de setembre

Ofrenes de flors i altres actes de commemoració històrica.

Santa Tecla - Del 14 al 24 de setembre Vegeu web

Les festes principals de la ciutat. Santa Tecla és un esclat que durant deu dies omple la ciutat d’alegria, música i color. Hi participen tots el elements tradicionals del Seguici Popular, el conjunt més ric de danses, castells, correfocs, animals fantàstics, entremesos medievals i balls parlats conservats o recuperats a Catalunya. Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional l'any 1996 i Festa Patrimonial d'Interès Nacional l'any 2010 pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i declarada també Festa d'Interès Turístic pel Govern de l'Estat l'any 2002.

Concurs de Castells - 4 i 5 d'octubre Vegeu web

Les colles castelleres principals de Catalunya es troben a la Tàrraco Arena Plaça en l’actuació més llarga, competitiva i emocionant.

Jornades gastronòmiques del Romesco de Tarragona - Del 10 al 26 d'octubre

El plat tarragoní per excel·lència. Menús degustació.

Festival Internacional de Fotografia SCAN - Del 16 d'octubre al 21 de desembre Vegeu web

Aquest festival biennal ofereix al públic un interessant i complet programa d’exposicions, projeccions, conferències i tallers.

Mercat Medieval de Tarragona - octubre

Mostra d'oficis tradicionals, gegants i capgrossos, cercavila medieval, artesania, gastronomia, tallers...

Tots Sants - 1 de novembre

Les parades de venda de castanyes torrades omplen els carrers. Els panellets de les pastisseries i les flors per als difunts protagonitzen aquesta diada
 

Fira de l'oli - Finals de novembre - principis de desembre

Fira on es poden degustar els diferents olis de la Denominació d’origen protegida de Siurana.
Lloc: Rambla Nova (tram col·legi Santa Teresa de Jesús)

REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona - Del 3 al 8 de desembre Vegeu web

Gaudiu de pel·lícules d’estrena, nous directors, descobriments, emocions i molt més.

Nadal - desembre

A mitjans desembre, Tarragona s’omple d’il·luminacions nadalenques i s’organitza la Fira de Nadal, amb parades de venda de figures per als pessebres casolans, ornamentacions diverses i artesania.

L'Home dels Nassos - 31 de desembre

És una tradició catalana. Un ninot amb tants nassos com dies li resten a l’any (un gran nas) es passeja pels carrers de la ciutat repartint caramels a la canalla.